Bebekler, dünyaya merhaba dedikleri ilk andan itibaren hem fiziksel hem de ruhsal olarak korumasızdırlar. Anne karnında geçirdikleri dönemde anne yolu ile sağlıkları korunan bebekler, dünyaya geldiği gibi ebeveynlerinin dışsal etkileri ile sağlıklarını koruyabilirler.
Yeni doğan bir bebeğin vücut direnci oldukça düşük olmakla birlikte bir takım özel bakım gerektiren durumlar da bebeklerde dikkat edilmesi gereken noktalardır. Bebeklerde yaşanabilecek en ürkütücü sağlık sorunlarından birisi yüksek ateştir. Ancak ateş faktörünün aslında bir hastalık değil, hastalığa karşı vücudun verdiği tepki olduğu bilinmelidir. Anne ve babalar, bebekler yüksek ateş sorunu yaşadığı ilk anda fazlasıyla paniğe kapılabilirler. Ancak bilinmelidir ki; bebeklerinizin sağlığına olumlu bir etki etmek istiyorsanız, panik yapmamanız gerekmektedir. Panik ile yapılacak yanlış müdahaleler, ilerde bebekleriniz için daha büyük bir sorun teşkil edebilir. Bu yüzden panik yapmadan, ilk yapmanız gereken sakin olarak bir doktora başvurmalısınız. Eğer böyle bir imkânınız kısa sürede bulunmuyorsa, makalemizde görebileceğiniz bebekler yüksek ateş sırasında nasıl korunmalıdır? Konusunda belirtilen yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Bebeklerdeki Görülen Yüksek Ateşin Nedenleri
Vücut direnci henüz yeterli olmayan bebeklerde yaşanılan yüksek ateş problemleri oldukça önem verilmesi gereken bir durumdur. Bebeklerde normalin üstünde olarak yüksek ateş seviyesi 38,5-39 arasında ise bu durum önemsenmelidir. Bu derecedeki ateşler, 3 yaşındaki bebeğin havale geçirmesine neden olabilir. Bebeklerin yüksek ateş geçirmesinde önemli nedenler arasında genellikle enfeksiyon hastalıkları ön plana çıkıyor olsa da tüm yüksek ateşin sadece enfeksiyonel olmadığını da hatırlatmak gerekir. Enfeksiyonel olmayan durumlar; bebekte yeni diş çıkarımı veya yapılan aşılardan sonra da yüksek ateş görülebilmektedir.
Bebeğin yüksek ateşine neden olabilecek enfeksiyonel hastalıkların başında ise; zatürree, üst solunum yolu enfeksiyonları, menenjit, orta kulak iltihabı, alt solunum yolu enfeksiyonları, ishal, romatizmal hastalıklar, mide ve bağırsak enfeksiyonu ve el ayak ağız hastalığı gibi önemli nedenler yer almaktadır. Bunların dışında bebeklere dışsal yollardan kana mikrop bulaşması ile de yüksek ateş sebepleri arasında yer alır. Bebeklerde yaşanacak bu sorunlar sonrasında bebeklere bol miktarda sıvı verilemesi böbrek yetmezliğinin önüne geçilmesinde önemlidir.
Anne ve babaların, yüksek ateşin nedenleri arasında pek alışkın olmadıkları bir hastalık olan el ayak ağız hastalığı belirtileri; ağız içinde aft, bademcikte kızarıklık ve ciltte yaşanan deri dökülmeleridir. Bu hastalığı yaşayan çocukların ellerinde, ayaklarında ve bileklerinde ten rengi kırmızıya dönmektedir. Antibiyotikler ile tedavisi olmayan bu hastalık, yaklaşık 10 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Anne ve babaların hem bu hastalığın öncesinde hem de sonrasında bebeklerine kesinlikle hijyen konusunda üst düzey bir önlem almaları gerekmektedir.
Bebekler Yüksek Ateş Sırasında Nasıl Korunmalıdır
Tüm almış olduğumuz önlemlere rağmen bebeklerde yüksek ateşin oluşmasına önlem alamdıysanız, yüksek ateş sonrasına alabileceğiniz önlemlere önem vermeniz gerekmektedir. Bebeklerin yüksek ateşe maruz kalması sonrasında anne ve babaların yapması gereken şeyler ise;
Öncelikle, bebek 3 ayın altındaysa mutlaka uzaman bir doktora başvurmalısınız.
Bebeğin üstündeki kalın giysileri çıkararak üzerine ince bir çarşaf örtebilirsiniz.
Bebeğinize ılık duş uygulayabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta; kesinlikle bebeğin kafasından aşağıya su dökülmemeli ve varsa bir sünger ile bebeğe kompres yapılmalıdır.
Bebeğin boyun kısmına, kasıklarına veya koltuk altına çok soğuk olmamak şartı ile ıslak bir havlu koyabilirsiniz.
Bebeğin vücut direnci düşeceği için, yeterli miktarda besinler verilmelidir.
Bebeklere ağız yolu ile ateş düşürücü verilebilir. Ayrıca, kusma görülen bebeklerde ise ateş düşürücü fitil kullanılması uygundur.
Tüm bunlardan önce, bebeklerinizin sağlığı için ilk yapmanız gereken uzman bir doktora acilen gösterilmesidir.
Kaynak: Bio Bilgi