Paragrafta Yapı Konu Anlatımı
Türkçe’de paragraf demek bir düşünceyi birbirleri arasında anlam bakımından kopukluk olmayacak şekilde; paragrafın yapı kurallarına uygun olarak ifade etmek demektir. Giriş, gelişme, sonuç bölümleri bir paragrafı tam anlamıyla ifade eden olmazsa olmaz ögelerdir. Bunlardan bir tanesinin eksik kalması veya paragrafı oluştururken iyi vurgulanmaması hem ifade edilmek istenen düşünceyi bozar hem de anlam bakımından düşünce bozukluğu […]
Türkçe’de paragraf demek bir düşünceyi birbirleri arasında anlam bakımından kopukluk olmayacak şekilde; paragrafın yapı kurallarına uygun olarak ifade etmek demektir.
Giriş, gelişme, sonuç bölümleri bir paragrafı tam anlamıyla ifade eden olmazsa olmaz ögelerdir. Bunlardan bir tanesinin eksik kalması veya paragrafı oluştururken iyi vurgulanmaması hem ifade edilmek istenen düşünceyi bozar hem de anlam bakımından düşünce bozukluğu oluşturur.Bunları alt başlıklar altında aşağıda inceleyeceğiz. Buradan hareketle ygs paragrafta yapı konu anlatımı başlığı altında konuyu detaylandıracak olursak;
A – Paragrafı oluşturan bölümler
B- Paragrafa bağlayıcı cümle yerleştirilmesi
C- Paragrafta düşüncenin devamını engelleyen cümleyi bulma
D- Paragrafı iki bölüme ayıran cümleyi bulma
E-Paragrafın yazılmasına sebep olan soru cümlesini bulma şeklinde sıralayabiliriz.
a- Paragrafı oluşturan bölümler
Giriş Bölümü; Paragrafın ne amaçla yazıldığını, neyi anlatmak istediğini bildiren yargı barındıran ve tek cümleden oluşan kısımdır. Genellikle paragrafın ana düşüncesi burada belirtilir.
Gelişme Bölümü; Verilen ana düşünceyi destekleyici cümleler barındırır. İlk cümlede belirtilen konu hakkında bilgilendirme sağlayan ve yardımcı düşüncelerin bolca kullanılarak; (ama, ayrıca, sözgelimi, bir kere, şöyle dersek, fakat, bir kere, kimi zaman) gibi bağlaçlarla konunun derinlerine inilmesini sağlayan kısımdır.
Sonuç Bölümü; Paragrafın son cümlelerini ifade eder. Dil ve düşünce bakımından cümleleri anlam yönünden birbirine bağlayan sözler ( bu nedenle, ancak, oysa, halbuki ) içerir. Ana düşünce giriş ve gelişme bölümlerinde verilmemiş ise sonuç cümlesinde kendini gösterir. Bu durum paragrafı sondan tamamlayan soru tipleri için dikkatten kaçırılmamalıdır.
b- Paragrafa bağlayıcı cümle yerleştirilmesi
c- Paragrafta düşüncenin devamını engelleyen cümleyi bulma
Dil ve anlam bakımından paragrafı oluşturan cümleler arasında bir bağlayıcılık unsurunun bulunmasının şart olduğunu yukarıda da ifade etmiştik. İşte belirtmiş olduğumuz bu kıstasın dışında paragrafı bütün olarak incelediğimizde, başka bir paragrafta ayrı olarak ele alınması gereken bir cümlenin kurulması paragrafın akışını ve sürükleyiciliğini bozar. Bu cümlede genellikle açıklaması yapılan konu dışında farklı bir yargı barındıran kelimeler bulunur. Bundan dolayıdır ki bu cümlenin bulunması pek de zor olmaz.
d- Paragrafı iki bölüme ayıran cümleyi bulma
Yazıda oluşturulan paragraflar anlatılan konunun farklı bir yönünü detaylandırılacak şekilde sıralanır. Konunun farklı yönlerini ele alan cümlelerin bölümlere ayrılmadan yazılması yazının akışını bozmasından ötürü doğru bir yazım oluşturmaz. Genellikle bu farklı yönlerin açıklandığı cümleler bölüme ayrılması gereken paragrafın gelişme bölümünde bulunur.
e- Paragrafın yazılmasına sebep olan soru cümlesini bulma
Ygs sınavına hazırlanan adayların bu soru tiplerinde; verilen paragrafta anlatılan konuyu bir bütünlük oluşturacak şekilde eksik bırakmadan verilen soru seçeneklerinden hangisinin en uygun olarak içinde barındırdığını tespit etmeye çalışmaları gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus sorunun paragrafın giriş cümlesi ile dil ve düşünce bakımından uygunluk arzetmesi gerektiğidir. Bu dikkate alınarak cevap kolaylıkla bulunabilir.
Yazıyı burada sonlandırırken adaylara nacizane tavsiyem; ygs paragrafın yapısı konu anlatımı videolarını da kulak dolgunluğu açısından faydalı olacağından takip etmeleri olacaktır.