Üniversiteye giriş sınavları sona erdi. Sırada üniversite ve bölüm tercihleri var fakat bazılarımızın kafasında bir soru var: İyi bir üniversite de kötü bölüm mü yoksa ortalama bir üniversitede iyi bir bölüm mü? Soru zor olsa da sizleri aydınlatacak bir cevapla geldik.
İyi Üniversite de Kötü Bölüm mü? Kötü Üniversite de İyi Bölüm mü?
Öncelikle kötü bölüm/üniversite yoktur. Sadece avantajları daha fazla olan bölüm/üniversite vardır 🙂 Bu konuda anlaştıysak yazımıza devam edebiliriz..
Üniversite tercihi yapan birçok öğrenci, tercih yaparken üniversitenin ismi mi, yoksa seçeceğimiz bölüm mü önemli şeklinde ciddi bir çelişkiye düşebilmektedir. Bu soru için birçok farklı cevap verilebilse de aslında en net cevap her ikisinin de önemli olduğu ve elinizdeki koşulları bağdaştırarak doğru cevabı bulmaya çalışmak gerektiğidir.
“Üniversiteye Değil CV’ne Bakıyorlar”
Üniversite isimleri öğrenciler için özellikle işe başlarken oldukça büyük bir avantaj sağlar. Ancak unutulmamalıdır ki üniversiteniz ne kadar iyi olursa olsun işe alım yaparken CV ‘ye bakıyorlar. Sizin kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz ve alanınızda ne kadar iyi olduğunuz üniversite adından daha önemli oluyor. Bu yüzden sadece üniversite adına bakarak rastgele bir bölüm tercihi yapmak hayatınızın geri kalanı için pek iyi olmayabilir.
Üniversite Tek Faktör Değilse de Büyük Bir Faktör
Düşünüldüğü takdirde üniversite ismi popüler olan bir eğitim kurumu bu durumu eğitim kalitesine borçludur. Bu yüzden de bu üniversitelerde eğitim alan kişiler diğer üniversitelere oranla daha nitelikli öğrenciler mezun ederler. Bu yüzden de CV oluşturmada bu nitelik farkı iş verenlerin dikkatini çeker ve kişinin işe alınmasında rakiplerine göre 1-0 öne geçirir.
“Garanti Meslek” Seçimi
Bugünlerde kafanızı çok karıştıran birçok kavram var. Birinci ve en önemli kavram “meslek” kavramı. Sizin en büyük yanılgınız burada, sizler üniversitelerdeki bölümleri meslek zannediyorsunuz. Oysa üniversitelerde 2.800 çeşit bölüm ve bunları bitirdiğinizde 60 bine yakın yapabileceğiniz meslek veya iş çeşidi var.
Bunlar arasında yer alan doktorluk, diş hekimliği, avukatlık gibi meslekler garanti meslek olarak adlandırılsa da aslında garanti meslek birazda kişinin kendine bağlıdır. Siz üniversiteyi sadece diploma almak için okumazsanız, 4 yıl boyunca kampüs hayatından ibaret olmazsanız ve kendinizi geliştirirseniz o alanda kolaylıkla iş bulabilirsiniz.
Örnek verecek olursak; diyelim 50k sıralamanız var. Boğaziçi’nde öğretmenlik yazmak yerine, Necmettin Erbakan Üniversitesinde Uçak Mühendisliği yazabilirsiniz. Peki neden Boğaziçi değil de Necmettin Erbakan Üniversitesi diye soracak olursanız;
Uçak mühendisliği şu anda sadece 6 üniversitede bulunmakta, 2013 yılından sonra popülerleşmiş ve mezun sayısı da oldukça az olan bir bölümdür. Boşta kalan mezun sayısı bir elin parmaklar kadardır. Ancak öğretmenlik yıllardan beri ülkemizde bulunmakta ve dışarıda atanamayan ya da ücretli öğretmenlik yapan mezun sayısı oldukça fazladır.
Piyasada iş bulma ağı uçak mühendisliği için oldukça fazladır ancak öğretmenlik için bu konuda gelecek yoktur.
Yukarıda verdiğimiz örnek gibi iyi üniversitelerdeki geleceksiz bölümler ile yerleşebileceğiniz geleceği parlak bölümleri önünüze koyun ve sizler için avantajlarını hesaplayın. Bu şekilde en doğru kararı verebilirsiniz.
Üniversiteler de mesleklerde önemlidir. Sevdiğin işi yapmak dahada önemlidir.
Teşekkürler