Türkçe dersinde her konu önemli olup özellikle bunlar arasında yer alan anlatım bozuklukları ve anlatım biçimleri sınavlarda sıklıkla karşınıza çıkacaktır. Soruları doğru yanıtlamak ve hedeflediğiniz puana daha kolay ulaşmak için bu konulara eksiksiz olarak çalışmalısınız. Bu amaçla güvenilir, güncel ve eğitim müfredatına uygun içerikler tercih etmeli, düzenli bir çalışma programı hazırlamalısınız. Böylece verimliliğiniz daha yüksek olacaktır. Özellikle anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları konuları için bol soru çözmeli ve metin okuma hızınızı artırmalısınız.
Dil ve anlatım konularından biri olan anlatım biçimleri kendi içerisinde çeşitlere ayrılır ve bunların her birini iyi öğrenmeniz gerekir. Sözlü ve yazılı anlatımda başvurulan bu teknikler duygu ve düşüncelerin daha etkili şekilde ifade edilmesi için kullanılır. Bunların her birini öğrenebilmeniz için aradaki farklara odaklanmalısınız.
Türkçe Anlatım Biçimleri Nelerdir?
Türkçede kullanılan anlatım biçimleri öyküleyici, açıklayıcı, betimleyici ve tartışmacı anlatım olmak üzere 4 gruba ayrılır:
–Öyküleyici anlatım olayın giriş, gelişme ve sonuç gibi bölümlerle bir akış halinde ifade edilmesidir. Burada olay eylem içinde verilir ve gösterilir. Okuyucu kendisini akışın içinde bulur ve kendini olay örgüsüne kaptırarak olayı yaşar. Bu anlatımda olaylar birbirinin uzantısı şeklinde devam eder. Öyküleyici anlatım türünü belirli bir olay örgüsünün olmasından anlayabilirsiniz.
–Açıklayıcı anlatım biçimleri aslında doğrudan günlük yaşamda kullandığımız anlatım şeklidir. Bilgilendirme amaçlı yazılan yazılarda daha sık kullanılır. Burada amaç okuyucuya bir konuyu öğretmektir.
–Diğer ismi tasvir olan betimleyici anlatım ise ‘sözcüklerle resim çizme sanatı’ olarak da ifade edilir. Varlığın veya durumun belirgin özelliklerini anlatan bu anlatım şeklinde duyu organlarına hitap ederek okuyucunun gözünde canlanması sağlanır.
–Tartışmacı anlatım biçiminde ise bir düşünceyi değiştirmek amacıyla yapılan anlatımdır. Bu anlatım şeklini bir düşüncenin eleştirel şekilde ele alınması sayesinde metinlerde kolayca anlayabilirsiniz.
Her bir anlatımda ipucu noktaları olup bunları doğru öğrendiğinizde soru çözümleriniz daha kolay olacaktır.
Anlatım Biçimleri mi Anlatım Bozuklukları mı?
Birbirine sıklıkla karıştırılan konular olarak bilinen anlatım bozuklukları ve biçimleri dil bilgisi ve anlatım içeriğinde önemli bir yere sahiptir. 7. sınıf ve 8. sınıfta dönem boyunca göreceğiniz anlatım bozuklukları yüklem eksikliği, özne yüklem uyumsuzluğu, fazla kelime kullanımı gibi çeşitlere ayrılır. Bunları eksiksiz olarak öğrenebilmeniz için anlatım bozukluğu ders videolarını izleyebilirsiniz. Her bir video içerikte konunun aklınızda kalacak püf noktalarına yer verilir. Bu sayede karşınıza çıkan soruları hızla anlayıp çözebilir hale gelebilirsiniz. Türkçe ve diğer tüm derslerde müfredata uygun, zengin içerikli ve video anlatımlı kaynaklar temin etmek için hemen Tonguç Akademi web sitesini ziyaret edin.