KİTABIN ADI Harem
KİTABIN YAZARI ÖMER SEYFETTİN
YAYIN EVİ BİLGİ YAYIN EVİ
SAYFA SAYISI 238
KİTABIN KONUSU
Sermet ile Nazan çiftinin birbirlerine güvenmeyi nasıl kazandıkları.
KİTABIN ÖZETİ
Sermet adında bir adam, karısı Nazan’ın kendisini başka bir erkekle aldattığını, karısı da Sermet’in kendisini başka bir erkekle aldattığını zannediyor.
Modern yaşamı seven, lüks olmayı seven, dürüst ve sadakatli, kalbinde hiçbir kötülük olmayan bir kadındır. Ancak o zamanlar kadınlı erkekli eğlencelere katılmak hiç hoş karşılanmazdı. O ise eğlencelere hem katılıp hem de düzenleyen birisiydi. Bunda hiçbir kötülük düşünmezdi, bunu çağın gereği olarak görüyordu. Sermet’se karısının böyle eğlenceler düzenlemesini, hatta o eğlencelerde bulunmasını bile istemezdi. Sermet lüks olmayı, kadınlı erkekli eğlenceleri hiç sevmezdi. Bunun asıl nedeni karısını olduğundan fazla kıskanıyordu. Bir gün Sermet karısının yine böyle bir eğlence düzenlediğini duydu. Sermet aslında Refi adında birinin karısıyla birlikte olduğunu düşünüyordu. Bu olay üzerine karısıyla tartışırlar ve kısa bir süre için ayrılırlar. Daha sonra Sermet yaptığı aptallığın farkına varır ve karısıyla oturup konuşmaya karar verir. Karısıyla şu karara varırlar; kadınlar kadınlar arasında, erkekler erkekler arasında eğlencelere katılsınlar.
Nazan da aslın da kocasını çok kıskanır. O da kocasının kendisini Refi’nin karısı Meliha ile aldattığını düşünür. Bunu ortaya çıkarmak ister. Bir gün bir eğlence düzenler. Bu eğlenceye Refi’yi getirmeye karar verir. Refi’de zaten Nazan’dan çok hoşlanmaktadır. Refi’ye derki seni haremime davet ediyorum der ve onun haremine geçebilmesi için kara çarşafla gelmesini söyler. Refi her şeyi kabul eder. Nazan’ın asıl amacı Refi’nin nasıl bir adam olduğunu onun karısına göstermektir. Sermet’te kendi haremine Meliha’yı davet eder. Meliha’da hemen kabul eder. Onun da gelebilmesi için erkek kılığına girmesi gerekmektedir. Bunu kabul eder Meliha. Sermet’in de asıl amacı Meliha’nın nasıl birisi olduğunu Refi’ye göstermektir. Nazan’ Sermet’in haremine erkek kılığında girmeyi başarır. Girer girmez Refi’ye sen burada benimleyken Refi’de kara çarşafla senin karını n yanında der. Bunu duyan Sermet apar topar karısının haremini basar ve gördüğü manzara karşısında gözlerine inanamaz. Refi’yi dehşet bir şekilde dövdükten sonra karısına döneceği sırada ,karısı ona bana olan güveni sarsma için aslında hiç bir yer ve mekan önemli değil , önemli olan benim sana olan sevgimdir, deyince Sermet haksızlık ettiğinin farkına varır.
KİTABIN ANA FİKRİ
Yalnız sevgiyle, bütün engelleri aşılır.
KİTAPTAKİ OLAY VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
REFİ: Sevgiye kıymet vermeyen, zevkine düşkün birisi.
MELİHA: Kendini beğenmiş , zevkine düşkün birisi.
NAZAN: Dürüst, çağdaş, kültürlü, zevkli, sevmeye gerçekten kıymet veren birisi.
SERMET: İçine kapalı, çağdaş olmaktan hoşlanmayan, kıskanç birisi.
YAZAR HAKKINDA KISA BİLGİ
ÖMER SEYFETTİN 28 Şubat 1884 tarihinde Gönen’de doğdu. Öğrenimine Gönen’de başlayan Ömer Seyfettin, Ayancık’ta ve annesiyle birlikte geldiği İstanbul’da Aksaray’daki Mekteb-i Osmaniye’ye devam etti. Eyüp’teki Baytar Rüşdiyesi’ni bitirip asker çocuğu olduğu için Kuleli Askeri İdadi’sine yazıldı (1893). Bir müddet sonra da Edirne Askeri İdadisi’ne naklolarak öğrenimini burada tamamladı. Daha sonra İstanbul’da Mekteb-i Harbiye’ye gelen Ömer Seyfettin, piyade mülazımı sanisi rütbesiyle buradan mezun oldu. İzmir’de Teğmen (1903-1910), daha sonra da üsteğmen olarak Rumeli’de görev yaptı (1908-1910). Askerlik ’ten ayrılıp Selanik’e gelerek, Genç Kalemler Dergisi’nde yazmaya başladı. Balkan Savaşı’nda tekrar subay olarak orduya döndü. Yunanlıların elinde bir yıl kadar esir kaldı. Esareti sırasında da öykü yazamaya devam ederek bunları Halka Doğru, Türk Yurdu ve Zaka dergilerinde yayımladı. İstanbul’a dönünce ordudan ikinci kez ayrılıp, ölümüne kadar Kabataş Lisesi edebiyat öğretmenliği yapan Ömer Seyfettin, 6 Mart 1920 tarihinde İstanbul’da öldü.
Ömer Seyfettin’in Eserleri
Roman:
- Ashâb-ı Kehfimiz (1918)
- Efruz Bey (1919)
- Yalnız Efe (1919)
- Kaşağı
- Falaka
- Diyet
- Pembe İncili Kaftan
- Perili Köşk
- Yüksek Ökçeler
- Topuz
- Üç Nasihat
- Yüz Akı
- Forsa
- Ferman
- Kütük
Öykü:
- Harem (1918)
- Yüksek Ökçeler (1922, 1988)
- Gizli Mabed (1923, 1988)
- Beyaz Lale (1938)
- Asilzâdeler (1938)
- İlk Düşen Ak (1938, 1980)
- Mahçupluk İmtihanı (1938, 1982 bir oyun da içerir)
- Dalga (1943, 1952)
- Nokta (1956)
- Tarih Ezelî Bir Tekerrürdür (1958)
İnceleme:
- Milli Tecrübelerden Çıkarılmış Ameli Siyaset (1912)
- Yarınki Turan Devleti (1914)
- Türklük Mefkuresi (1914)
- Türklük Ülküsü (ilk 3 kitap birarada ölümünden sonra, 1975)