Atışlar Konu Anlatımı
Yere göre belirli bir yükseklikten bırakılan cisimler düşey doğrultuda yeryüzüne düşer. Bu olay, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin mevcut olduğunu gösterir. Bu kuvvet yer çekimi kuvveti olarak isimlendirilir.
Yer çekimi kuvveti etkisi altında yapılan tüm hareketlere genel olarak atış hareketi denir. Bir cismin kütlesi ile yer çekimi ivmesinin çarpımına o cismin ağırlığı denir.
G ağırlık, m kütle g de yer çekimi ivmesi olmak üzere G = m.g bağıntısı vardır.
Ağırlık vektörel bir büyüklük olup yönü yerin merkezine doğrudur.
Hava direnci önemsenmiyor ise atış hareketleri kütleden bağımsız olur. Serbest bırakılan cisimlerin düşmelerine neden olan etken yer çekimidir. Hava direncinin önemsiz olduğu ortamda yer çekiminin etkisinde olan bütün cisimler sabit ve aşağı yönlü olan bir ivmeyle hareket eder. Bu da,
F = m.a ⇒ m.g = m.a ⇒ g = a olur.
Yer çekimi kuvveti etkisinde kalan bütün cisimler, g = 10 m/s2 lik düşey doğrultudaki ivmenin etkisindedir. Yer çekimi ile ilgili problemlerdeki ivme g ivmesidir. Bu değer normalde 9.81 civarı iken işlemlerde genellikle 10 m/s2 olarak kabul edilir.
Serbest Düşme
Yere göre belirli bir yükseklikten ilk hızsız serbest bırakılan cismin ağırlığının etkisiyle yaptığı harekete serbest düşme denir. Buluttan düşen yağmur damlasının hareketi gibi serbest düşmeye örnektir. Burada cisim, yalnızca yer çekimi kuvvetinin etkisinde hareket eder. Bu nedenle düzgün hızlanan hareket yapar.