YKS sürecindeyseniz ve etrafınızda AYT çalışmaya başlayan birileri varsa sizinde aklınızda, “TYT’yi ne zaman bitirmeliyim?” “AYT’ye ne zaman başlamalıyım?” gibi sorular oluşmaya başlamıştır. Hatta bu soruların yanında “geç mi kaldım” düşünceleri, “yetersizim” hisleri de cabası!
Bu yazının sonunda aklınızdaki tüm soru işaretlerine cevap bulacağınızı temenni ediyorum.
TYT’yi Ne Zaman Bitirmeliyim?
Bu soruya çok net bir cevabım var ki: TYT asla bitmez 🙂 İsterseniz aylar, seneler önceden çalışmaya başlayın, sayısız soru bankası bitirin yine de göreceksiniz ki TYT bitmez.. Her denemede yeni bir bilgi, yeni bir soru tarzı öğrenirsiniz. Çok iyi olduğunuzu düşündüğünüz konularda yanlışlarınız çıkar. Bazen netleriniz düşer, bazen artar; sürekli bir döngü içerisinde TYT süreciniz devam eder ama asla bitmez.
AYT’ye Ne Zaman Başlamalıyım?
“Peki TYT hiç bitmiyorsa AYT’ye ne zaman başlayacağım?” soruları hemen aklınızda oluşmuştur. Burada yapacağınız tek şey TYT ile AYT’yi birlikte götürmek olacaktır.
TYT konuları üzerinden bir tur geçip temelinizi oluşturduktan sonra düzenli yaptığınız tekrarlar, soru çözümleri ve denemelerle TYT kısmını aktif tutmalısınız. Ortalama 50-60 netin altına düşmediğinizi gördükten sonra AYT’ye başlayabilirsiniz.
Ancak ilerlemeniz çok yavaşsa, bir türlü 50 netin üstüne çıkamıyorsanız AYT’ye başlamak için daha fazla beklemeyin. Son 6 ayın içerisine girmeden çalışma temponuzu artırarak AYT’ye bir an önce başlayın.
Burda dikkat etmeniz gereken tek nokta; bazı derslerde AYT konuları için TYT temelinizin olması gerekiyor. Örneğin; matematik dersi için türev-limit-integral konularını öğrenmeden önce fonksiyonlar gibi ortak konuları mutlaka bilmeniz gerekiyor.
TYT-AYT Dengesi Nasıl Olmalı?
Eğer aralıktan önce AYT’ye başladıysanız %60 TYT, %40 AYT şeklinde bir denge kurabilirsiniz. Yani TYT’ye devam ederken AYT’ye de ucundan başlayabilirsiniz.
Ancak sınava yaklaştıkça AYT’ye daha fazla ağırlık vermelisiniz. Özellikle son 3 ayın içerisine girdiğinizde TYT’de hiç görmediğiniz ve çalışmadığınız bir konu kalmamalı. Bol bol deneme çözerek ve tekrarlarla TYT’yi aktif tutmalısınız.
Özetlersek; ne TYT konuları ne de AYT konuları sınav gününe dek bitmez. İşin içine girdikçe daha çok dallanan budaklanan bir süreç olduğunu göreceksiniz. İnişli çıkışlı bu sürecin içinde dengeyi kurmayı başarabilenler mutlak surette hedeflerine ulaşacaktır.
Tyt de deneme yapabilmek için hangi konulara gelmem gerekir?
Yeni TYT çalışmaya başladıysanız deneme çözmek için acele etmeyin. Öncesinde bitirdiğiniz konuları soru bankasından çözerek pekiştirin. Konular bittikçe geriye dönük tekrar için tek tek konu testi çözemeyecek kadar çok konunuz biriktiğini farkettiğiniz an deneme çözerek kendi analizinizi yapabilirsiniz.
tyt de deneme yapabilmek için hangi derselere kadar gelmeliyim
Bu arada çok güzel bir yazı paylasmissiniz benim sorum var
Ya bende bı turlu olmuyor çalışmak istiyorum ama çalışamıyorum bı turlu o dengeyi saglayamiyorum nasıl yapabilirim
Çok detay düşünüp bir türlü başlayamayanlardansanız basit düşünerek ilerleyin. Planlarınızı yaparken direk 8 saat çalışmak gibi büyük hedeflerle değilde örneğin; “1 saat ders çalış, 50 soru çöz” gibi basit hedefler koyarak ilerleyin. Başardığınızı gördükçe hedeflerinizi arttırın 🙂
Benim netlerim 20 lerde ne yapmam gerekiyor sadece tyt sınavına gireceğim
Hedefiniz tüm soruları çözmek değilse sitemizde yayımladığımız TYT konu-soru dağılım tablolarını inceleyerek geçmiş yıllarda hangi konudan kaç soru geldiğini inceleyin. En çok soru getiren konulara çalışarak netlerinizi arttırabilirsiniz.