YKS’ye hazırlanan her öğrenci için yarıyıl tatili kritik bir dönemdir. 15 günlük bu fırsat, eksiklerinizi kapatmak, netlerinizi arttırmak ve tatil sonrası sıkı çalışma temposunu oturtmak için mükemmel bir zamandır. Bu zamanı verimli bir şekilde değerlendirenler, yarıyıl tatilinden büyük bir ilerleme kaydederek çıkacak ve hedeflerine bir adım daha yaklaşacaklardır.
Bu yazımızda size adım adım yarıyıl tatilini en verimli şekilde değerlendirmenin yollarını anlatacağız. Ancak hatırlatmakta fayda var ki; Her öğrencinin hedefi ve ihtiyaçları farklıdır. Örneğin; şu an 90 netin üstünde olan bir öğrenciyle, 50 net civarında olan bir öğrencinin tatil sürecini değerlendirme şekilleri birbirinden oldukça farklıdır.
Bu sebeple size, herkese uyacak tek bir “15 günlük çalışma programı” vermiyoruz. Bunun yerine tatil boyunca yapmanız ve asla yapmamanız gereken noktaları anlatıyoruz. Böylece sizin için en verimli olacak çalışma programınızı kendiniz kolayca oluşturabilirsiniz 🙂
1. Adım: 15 Tatilini Planla
Yarıyıl tatiline girmeden önce yapman gereken ilk ve en önemli adım tatilini planlamak. Nasıl bir planlama yapacağınla alakalı aklında soru işaretleri olabilir. Nelere dikkat etmen gerektiğini sonraki adımlarda daha net bir şekilde açıklayacağız, merak etme 🙂 Şu an odaklanman gereken kısım “nasıl planlama yapacağın” değil, “neden planlama yapacağın” olmalı. Peki yarıyıl tatilini planlaman ve kendine uygun bir çalışma programı oluşturman neden bu kadar önemli?
Eğer hedefinize ulaşmak için yaptığınız bir planınız yoksa çalışmak için bir sebebinizde yok demektir. Ertelemek için binlerce bahane bulur ve günün sonunda hiç çalışmazsınız. İyi yapılmış bir plan, haritaya benzer ve plana uyduğunuz sürece eninde sonunda sizi bitiş noktasına ulaştırır.
2. Adım: Çalışma Programını Hazırla
Yarıyıl tatili boyunca uyacağın kendine özel 15 günlük bir çalışma programı hazırlayarak işe başla. Bunu bir nevi kamp programı gibi de düşünebilirsin. Normal okul düzeninde uyduğun bir çalışma programı olabilir ancak yarıyıl tatili sürecinde odağın tamamen YKS olacağından yoğun tempolu özel bir program oluşturman önemli. Eğer bir koçluk ya da dershane desteği alıyorsan bu programı senin için hazırlayan birileri olabilir. Ancak evde kendi programını da kolayca hazırlayabilirsin.
Bu süreçte her gün konu çalışmak, her gün deneme veya tamamen soru çözerek ilerlemek birçok parametreye bağlı olduğundan kişiye göre değişkenlik gösterir.
90 ve Üzeri Net Yapanlar
TYT’de 90 netin üzerindeyseniz ve AYT çalışmaya çoktan başlamışsanız her gün 1 TYT ve 1 AYT denemesi çözebilirsiniz. Deneme analizlerinizi yaparak yanlışlarınızı mutlaka değerlendirmeli ve geriye dönük tekrarlarınızı bu şekilde yapmalısınız.
Aynı zamanda AYT’de bitirmek istediğiniz konuları belirleyip çalışma planınıza eklemelisiniz.
Bu süreçte öğrencilerin en çok yaptığı hatalardan birisi tek bir derse odaklanmak oluyor. Kesinlikle böyle bir hataya düşmeyin ve tüm derslerde paralel bir çalışma rutinini ilerletin.
60-80 Aralığında Net Yapanlar
Eğer TYT netleriniz 60-90 net aralığında ise belli bir yere gelmişsiniz ama hala eksik konularınız var demektir. Bu öğrencilerin haftada 1 TYT denemesi çözmesi yeterli olacaktır.
Denemeleri sıklaştırırsanız konu eksiklerinizi kapatmaya fırsat kalmaz. Bu yüzden TYT’de hiç bakmadığınız konuların analizini yaparak konu çalışmak ve soru çözerek tatil sonunda netlerinizi arttırabilirsiniz.
Aynı zamanda AYT konularını da çalışma programınıza mutlaka ekleyin. Sadece net yükseltmeye odaklanıp TYT odaklı çalışmak büyük bir hata olacaktır.
60 ve Altı Net Yapanlar
60 netin aşağısında netiniz hatta varsa denemeden daha öncelikli olan konu eksiklerinize odaklanmalısınız. Belki 15 günlük tatilin sonunda 1 TYT denemesi çözmek ve katettiğiniz yolu görmek için yeterli olacaktır.
Çalışma Programınızı Detaylandırın
Artık ne çalışman gerektiğini biliyorsun. Sıra geldi “nasıl” çalışacağına.. Çalışma programını hazırlarken net olman ve çalışman gereken konuları, çözmen gereken soru sayısı vs detaylıca belirtmen çok önemli. Burda uygulayabileceğin birkaç örnek yöntemden bahsedeceğim;
- Saat-Saat Planla: Eğer saatli çalışmayı sevenlerdenseniz bu yöntem tam size göre. Bu yöntemde, gün boyunca hangi saatlerde ders çalıştığınız, ne zaman mola vereceğiniz ve diğer tüm şeyler bellidir ve saat aralıkları vardır.
- Gün Sonuna Dek Bitirilmesi Gerekenleri Listele: Saat-saat çalışmayı sevmeyenler bu yöntemi kullanarak çalışma programını hazırlayabilirler. Bu yöntemde saat aralıkları yok, bitirilmesi gereken işlerin listesi var.
3. Adım: Ders Çalışma Süreni Arttır
Yarıyıl tatili netlerini arttırmak ve eksik konularını tamamlamak için iyi bir fırsat olduğu gibi tatil sonrası sıkı çalışma temposunu oturtmak içinde mükemmel bir fırsattır. Yarıyıl tatilinden sonra sınavın son çeyreğine girmiş bulunuyoruz. Bu da demek oluyor ki: Artık sıkı çalışmaktan başka şansın yok!
Sabah günün ilk ışıklarında kalkmalı ve yatana dek ders çalışmalısın. Tatilden sonra tekrar okul düzenine döneceğin için bu süreçte gece çalışmanı pek tavsiye etmiyoruz.
4. Adım: İstikrarlı Ol
Yaptığın plana uymak için büyük bir özveriye ve disipline ihtiyacın var.
YKS süreci uzun ve meşakkatli bir yoldur. Her an mutlu ve ders çalışmaya çok istekli olamayabilirsin. Sınav yaklaştıkça da ders çalışma isteğin azalabilir. Bu yüzden hedefine ulaşmak ve bu yolun sonunda “başardım” diyebilmek için disipline ihtiyacın. Ancak disiplinli olmayı başarabilirsen kazanacaksın!