Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Nedir? Süreçleri Nelerdir?
Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Sınavı, askeri eğitim almak amacıyla Milli Savunma Üniversitesini kazanmak isteyen öğrenciler için yapılır.
MSÜ sınavında başarılı olan adaylar, o yıl geçerli olan Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) taban puanları ve başarı sıralamalarına göre tercih yapıp askeri okullarda mülakata girmeye hak kazanırlar.
Tüm aşamaları başarıyla tamamlayanlar; kara, hava ve deniz harp okullarında öğrenci olurlar.
MSÜ’ye Kimler Başvurabilir? Başvuru Şartları Nelerdir?
- Sadece Türk Vatandaşları: Milli Güvenlik Üniversitesinin sınavına yalnızca Türkiye vatandaşlarının başvuru yapması mümkündür. Sonradan Türk vatandaşı olanlar sınava başvuramaz.
- Son 3 Yıl İçinde Mezun Olmak: Lise ve dengi okullardan 2022, 2023 yılında mezun olanlar veya 2024 yılında mezun olacak 12. sınıflar MSÜ’ye başvurabilirler. (2022’den önceki yıllarda mezun olanlar MSÜ’ye başvuramazlar.)
- Yaş Şartı: MSÜ yaş şartı ise astsubaylık ve subaylık için farklıdır. Astsubay okullarını tercih edecek öğrencilerin erkek ve maksimum 21 yaşında olması gerekmektedir. Harp okullarında ise cinsiyet farketmeksizin yaş sınırı; en fazla 20 yaş olarak belirlenmiştir. (Kız öğrencilerin astsubay okullarına başvurması mümkün değildir. Yalnızca Harp Okullarında kadın kontenjanı bulunur.)
Milli Savunma Üniversitesini kazanmak için boy-kilo şartı bulunur. Ancak bu şart, sınava giriş için geçerli değildir. Herhangi bir fiziksel standart aranmadan herkesin sınava girmesi mümkündür. Mülakat adı da verilen ikinci değerlendirme sürecinde boy-kilo oranına bakılır.
Erkek Askerî Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 165 cm; Kadın Askerî Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 160 cm olarak uygulanacaktır. Hava Harp Okulu adayları için uygulanacak boy-kilo sınırları 165 cm-190 cm (dâhil) arasında olacaktır. Boy sınırının altında kalan adayların fiziki değerlendirme (2. Seçim Aşamaları) aşamasında adaylıkları sonlandırılacaktır.
MSÜ’ye Nasıl Başvurulur?
- Sınava Başvuru: Adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak internet aracılığıyla (ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden) veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla yapacaklardır.
- Sınav Ücretinin Yatırılması: Adaylar, başvurularını yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlamalıdırlar.
MSÜ Sınavının Kapsamı: Hangi Dersten Kaç Soru Var?
Sınavda adaylara, ortaöğretim düzeyinde, beş seçenekli çoktan seçmeli 120 sorudan oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav süresi 165 dakikadır.
MSÜ DERS – SORU DAĞILIMI | |
Türkçe (40 soru) | |
Sosyal Bilimler (20 soru)
|
Tarih (5 soru) |
Coğrafya (5 soru) | |
Felsefe (5 soru) | |
Din Kültürü (5 soru) | |
Matematik (40 soru) | |
Fen Bilimleri (20 soru)
|
Fizik (7 soru) |
Kimya (7 soru) | |
Biyoloji (6 soru) |
MSÜ için YKS’ye Girmek Zorunlu mu?
Evet, Milli Savunma Üniversite için adaylar hem MSÜ hem de YKS’ye girmelidir.
Harp okulları için adayların TYT ve AYT’ye girmeleri gerekmektedir. Ancak Astsubay MYO için sadece YKS’nin 1. oturumu olan TYT’ye girmeleri yeterlidir.
Adım Adım MSÜ
MSÜ sınav süreci baştan sonra aşağıdaki gibi ilerlemektedir:
- 1. Adım – MSÜ Sınavı: Milli Savunma Üniversitesi için ilk adım MSÜ sınavına başvurmaktır. Genellikle Mart ayında yapılan bu sınav, TYT sınavına oldukça benzemektedir.
- 2. Adım – Tercih İşlemleri: MSÜ sınav sonuçları açıklandıktan sonra adaylar öncelik sırasına göre okul tercihlerini https://personeltemin.msb.gov.tr adresinden belirleyebileceklerdir. Tercih yapmayan adaylar, Kara Harp Okulunda (ANKARA) yapılacak 2’nci seçim aşamalarına yani mülakatlara çağrılmayacaklardır.
- 3. Adım – YKS: MSÜ için YKS’ye girmek şarttır. MSÜ sınavına katılan ve TYT/AYT sınavı başvurusu yapan adaylardan birinci tercihi Hava Harp Okulu olanların (birinci tercihler yeterli olmaz ise diğer tercihlere göre) YKS Sayısal Puanı en yüksekten başlayarak oluşturulacak sıralama listesine göre önceden belirlenen kontenjan miktarı kadar aday Hava Harp Okulu adayı olarak belirlenecek, diğer adayların Hava Harp okulu adaylıkları sonlandırılacaktır.
- 4. Adım – Mülakatlar: 2’nci seçim aşamalarına yani mülakatlara çağrılan adaylar; internette ilân edilen tarih ve saatte, sınav merkezinde hazır bulunacaklardır.
- 5. Adım – Sağlık Raporu: Mülakatları başarıyla tamamlarsanız son aşama olarak belirlenen hastanelerden sağlık raporu almanız gerekmektedir.
- 6. Adım – Sonuçlar: Tüm bu aşamaları başarıyla tamamlayan adayların YKS ve mülakat sonuçları alınarak bir Aday Değerlendirme Puanı (ADP) hesaplanır. ADP puanları yüksekten düşüğe göre sıralanarak MSÜ kontenjanları doldurulmaya başlanır.
MSÜ süreci hakkında daha detaylı ve açıklayıcı bir rehbere ulaşmak için buraya tıklayınız.
MSÜ Taban Puanları: Harp Okulları, Astsubay MYO, Bando MYO
MSÜ taban puanlarına göre tercih yapmaya hazırlanan adaylar güncel taban puanları merak ediyor.
ÖSYM tarafından her yıl yerleştirme işlemlerinin yapılmasıyla birlikte o yıla ait en düşük (taban puan) ve en yüksek (tavan puan) puanlar duyuruluyor. MSÜ taban ve tavan puanları sayısal, eşit ağırlık ve sözel puan türüne göre değişkenlik gösteriyor. Kadın ve erkek adaylarda kontenjan sayısı da farklı olarak belirlendiğinden puanlar değişiyor.
En güncel MSÜ taban puanlarını sizin için derledik. Buraya tıklayarak MSÜ taban puanlarına ulaşabilirsiniz.