Günümüzün popüler bölümlerinden ikisi olan Psikoloji ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) bölümleri özellikle üniversite tercihinde bulunacak öğrenciler başta olmak üzere birçok insan tarafından merak ediliyor. Sıklıkla karıştırılan bu iki bölümü tüm detaylarıyla ele aldığımız içeriğin sonunda, aklınızdaki tüm sorularınıza cevap bulacağınızı umuyoruz 🙂
Psikoloji ve PDR Bölümleri Nedir? Farkları Nelerdir?
PDR (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık) bölümü bireylerin psikolojik sorunlarıyla başa çıkabilmeleri, kişisel gelişimlerini desteklemek ve yaşam kalitelerini artırmak için psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunmayı amaçlar. PDR bölümünde daha çok uygulama odaklı eğitim verilir.
Psikoloji bölümü ise, insan davranışlarını ve zihinsel süreçleri bilimsel yöntemlerle inceleyen bir akademik disiplindir. Psikoloji, bireylerin duygularını, düşüncelerini, davranışlarını ve ilişkilerini anlamaya odaklanır. Psikoloji’de daha çok araştırma teknikleri ve teori anlatılır.
Psikolojinin birbirinden farklı birçok alt dalı bulunmaktadır. Örneğin klinik psikoloji, nöropsikoloji, sağlık psikolojisi gibi. PDR ise daha çok psikolojinin eğitim alanında uzmanmış alanı gibi düşünülebilir. Bu nedenle PDR lisans bölümünü bitiren kişilere eğitimci demek yanlış olmaz.
Özetle psikoloji insan bilimini (ruh sağlığı, davranışlar vs.) inceleyen ve onun üzerine yoğunlaşan bir bilim dalıyken PDR ise daha çok danışmanlık ve rehberlik üzerine kurulmuş bir bilim dalıdır.
Mezunlarına Hangi Ünvanlar Verilir?
Psikoloji lisans bölümünden mezun olanlara “psikolog” ünvanı verilir. Mezunlar lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde eğitim alabilirler. Yüksek lisans veya doktora düzeyinde eğitim alanlar ise ilgili uzmanlık alanlarına göre farklı unvanlar alabilirler, örneğin klinik psikolog, endüstriyel/organizasyonel psikolog, nöropsikolog gibi.
PDR bölümünden mezun olanlara “Psikolojik danışman ve Rehber öğretmen” ünvanı verilir.
Çalışma Alanları Nelerdir?
Psikoloji mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Bunlar arasında:
- Klinik ve danışmanlık hizmetleri,
- Okul psikolojisi,
- Endüstriyel / Organizasyonel psikoloji,
- Araştırma ve akademik çalışmalar,
- İnsan kaynakları,
- Pazarlama,
- Medya ve iletişim,
- Rehabilitasyon merkezleri,
- Hükümet kurumları,
- Sağlık kuruluşları ve Sosyal hizmetler bulunmaktadır.
Psikolojik danışmanlar (PDR) birden fazla yerde çalışma imkanı bulabilirler ve çalışma alanları sadece okullar değildir. PDR uzmanları şuralarda çalışma imkanı bulabilirler:
- Okullar,
- Dershaneler,
- Etüt merkezleri,
- Özel psikolojik danışma merkezleri,
- Rehberlik araştırma merkezleri,
- Polis meslek yüksek okullarında,
- Denetimli serbestlik şubelerinde,
- Kreş, anaokulu ve yurtlar.
Psikologlar Doktor mudur?
Psikiyatri dalı ile sıkça karıştırılan Psikoloji bir tıp dalı değildir, dolayısıyla psikologlar da doktor değildir. Psikoloji başlı başına ayrı bir bilim olduğundan dolayı bu duruma farklı bakmak gerekir. Doktor olmak isteyen kişiler tıp fakültesinden mezun olmalıdır. Psikoloji lisans bölümünü bitirmek sizi doktor yapmaz.
PDR’den Psikoloji Bölümüne Geçiş Yapılır mı?
Evet, merkezi yatay geçiş ile PDR bölümünden psikoloji bölümüne geçiş yapmak mümkündür.
PDR ve Psikoloji 4 Yıllık mı?
Hem PDR hem de Psikoloji bölümü eşit ağırlık puan türünden öğrenci kabul eden 4 yıllık (lisans) bölümleridir.
Psikoloji ve PDR Bölümleri Taban Puanları Nelerdir?
Üniversitelerin taban puanlarını ve başarı sıralamalarını sizler için derledik. En güncel ve resmi verilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Psikoloji bölümü taban puanları için buraya tıklayınız.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) bölümü taban puanları için buraya tıklayınız.