Ülkemizde polis memuru olmanın yollarından biri de Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO)’dır. Bu içeriğimizde PMYO nedir, Nasıl başvurulur, Adım adım başvuru aşamaları ve PMYO sürecine dair detaylı bir rehber sunmayı amaçlıyoruz.
Polis Nasıl Olunur?
Ülkemizde polis ihtiyacını karşılamak, polis olmak isteyenleri belirli eğitimlerden geçirerek polislik mesleğine hazır hale getirmek adına merkezler kurulmuştur. Bu merkezler;
- Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) (Polis yetiştirir ve en az 6 ay eğitim verilir.)
- Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) (Polis yetiştirir ve 2 yıl eğitim verilir.)
- Polis Amirleri Eğitim Merkezidir. (PAEM) (Komiser yetiştirir ve 11 ay eğitim verilir.)
Bu merkezler, Polis Akademisi’ne bağlı olarak çalışır ve eğitim durumunuza göre herhangi birine başvurabilirsiniz. Aldığınız eğitim sonrasında polis memuru olursunuz.
Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) Nedir?
Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO), Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak polislik eğitimi veren bir kurumdur. PMYO’nun eğitim süresi genellikle 2 yıldır. Adaylar, lise veya denk bir okuldan mezun olmalı ve YKS’nin ilk aşaması olan TYT’ye girmelidir. Yüksekokuldaki eğitim-öğretimi başarı ile bitiren öğrencilere, Polis Meslek Yüksekokulu Ön Lisans Diploması verilir.
Polis Meslek Yüksekokulu öğrencileri, ücretsiz olarak eğitim alırken aynı zamanda yatılı olarak okumaktadır. Öğrencilerin günlük ihtiyaçları ve sağlık harcamaları devlet tarafından karşılanır. Eğitim süresince, temel disiplin ilkelerine dayalı bir eğitim verilir; öğrenciler sabah rutinleri, kişisel hijyen, ast üst ilişkileri ve iletişim gibi konularda disipline dayalı olarak eğitilirler. PMYO öğrencileri genellikle hukuk, silah kullanımı ve polislikle ilgili dersler alırlar.
PMYO Başvuru Şartları Nedir?
PMYO’a başvuru yapabilmek için aşağıdaki şartları sağlıyor olmanız gerekmektedir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Lise ve dengi okul mezunu olmak,
- ÖSYM tarafından o yıl içinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavında; TYT puan türünden ham taban puan ve üzerinde puan almış olmak.
- 18 yaşını tamamlamış ancak 26 yaşından gün almamış olmak
- Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
- Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,
- Erkek öğrencilerin en az 167 cm, bayan öğrencilerin en az 162 cm boy uzunluğunun olması,
- Polis Okullarına alınacak erkek ve bayan öğrencilerin 18.00 BMI -27.00 BMI aralığında Beden Kitle İndeksi sahip olması,
- Bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olmamak,
- Siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmamak,
- Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
- Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,
- Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,
- Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
- Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak.
Bu şartları sağlayan tüm adaylar POMEM sınavına başvurarak Polislik mesleği için ilk adımını atabilir.
Adım Adım PMYO Başvuru Süreci
Polis olma şartlarını taşıyan adaylar, PMYO için Polis Akademisi’nin internet sitesi üzerinden yayınlanan ilan uyarınca şu şekilde başvuru yapabilir;
- TYT Sınavı
- PMYO Ön Başvuru
- Ücret Yatırma
- Ön Sağlık Kontrolü
- Fiziki Yeterlilik Parkuru
- Mülakat
- TYT Sınavı: Öncelikle YKS’nin 1. oturumu olan TYT sınavına girmeniz gerekir ve TYT puan türünden taban puanı kadar puan almanız gerekmektedir. (Taban puan yıldan yıla değişiklik gösterebilmektedir.)
- PMYO Ön Başvuru: TYT puan türünden yeteri puanı aldıktan sonra (PMYO kılavuzunda belirtilen taban puanı) Polis Akademisi’nin resmi sitesinden e-devlet ile giriş yaparak PMYO’ya başvuru yapabilirsiniz.
Yapılan başvurulardan sonra adaylar, TYT puanına göre en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanır ve kılavuzda belirtilen kontenjanın 10 katı kadar aday ikinci aşamalar için çağırılır. Eğer çağırılırsanız ücretinizi ödedikten sonra sırasıyla sizi 3 aşama bekliyor; ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı, sözlü mülakat.
- Ücret Yatırma: PMYO Giriş Sınavı aşamalarına katılmaya hak kazanan adayların belirtilen tarihler arasında sınav ücretini yatırması gerekmektedir.
- Ön Sağlık Kontrolü: Komisyon, adaylar hakkında “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olur” veya “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olamaz” şeklinde karar verir.
- Fiziksel Yeterlilik Parkuru: Adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısı değerlendirilmek üzere uygulamalı olarak yapılır. Başarılı olmak için yüz tam puan üzerinden en az 60 puan almak zorunludur. Fiziksel yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar mülakat sınavına tabi tutulurlar. Hakkında “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar, bir sonraki sınav aşamasına geçemezler.
- Mülakat: Adaylara, soruların yazılı olduğu bir kart çektirilir. Konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilir. Konu ile ilgili komisyonca adaya sorular sorulabilir. Değerlendirmede adayın; konu hakkında bilgi düzeyi, kendisinden istenileni kavrama, özgüveni, ifade etme yeteneği, beden dilini kullanma becerisi, olmak üzere beş ayrı kritere göreve her bir kriter 20 puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden yapılır. Adayın mülakat sınavından başarılı olabilmesi için toplam 70 puan veya üzerinde alması gerekir.
- Sıralama belirlenirken; TYT puanının %25, fiziki yeterlilik puanınızın %25 ve mülakat puanınızın %50’si alınarak yapılmaktadır.
Eğer bütün aşamaları geçerseniz sıralamanız doğrultusunda İntibak eğitimine kalmayı hak kazanıyorsunuz. İntibak eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar 2 yıl sürecek polis öğrenciliği bekliyor. Sonrasında bir şubede göreve başlıyorsunuz. Bu şube genellikle çevik kuvvet, karakol ya da güven timleri olmaktadır.
PMYO Güncel Taban Puanları (Son 6 Yıl)
PMYO Son 6 Yılın Taban Puanları | |
Yıl | Puan |
2018 | 270 puan |
2019 | 260 puan |
2020 | Alım yapılmadı |
2021 | 250 puan |
2022 (10 katı kontenjan çağırımı yapıldı)* | Erkek 266 puan, Kadın 280 puan |
2023 (10 katı kontenjan çağırımı yapıldı)* | Erkek 269.2 puan, Kadın 290.06 puan |
2024 | Henüz belli değil. |
*PMYO polis alımında, ilk defa 2022 yılında getirilen 10 katı kuralına göre, her bir branş için belirlenen taban puanı alan aday sayısının 10 katını geçmeyecek kadar aday mülakata çağrılabiliyor. Yani başvuran adaylardan yüksekten başlanarak on katı aday çağrılacaktır. Burada TYT puanın önemi artmış oldu.
PMYO Başvuru Tarihleri Ne Zaman?
PMYO için başvurular her yıl Polislik Akademisi’nin resmi internet sitesi olan pa.edu.tr adresi üzerinden yapılmaktadır. Başvuru ve sınav tarihleri ise yine Polislik Akademisi tarafından duyurulmaktadır.