Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren birçok öğrenci, OBP puanının YKS’de sıralamaya ne kadar etki ettiğini merak eder. Özellikle, Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) nasıl hesaplandığını merak eden öğrenciler, bu konuda daha fazla bilgi edinmek isteyebilir. Peki, OBP tam olarak nedir ve yerleştirme puanına nasıl dahil edilir? Ayrıca, tercih yapılmadığında veya üniversiteye yerleşilemediğinde OBP puanı etkilenir mi? OBP hangi durumlarda geçersiz sayılır? Gelin, tüm bu soruların yanıtlarını birlikte keşfedelim.
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Nedir?
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), öğrencilerin lise eğitimleri boyunca elde ettikleri notların ortalamasının, belirli bir formül kullanılarak hesaplanmasıyla elde edilen puandır. Bu puan, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren öğrencilerin yerleştirme puanlarına eklenerek üniversiteye girişte önemli bir rol oynar.
OBP Nasıl Hesaplanır?
OBP, öğrencinin lisedeki diploma notunun 5 ile çarpılması sonucu elde edilir. Bu diploma notunun 50 ile 100 arasında olması gerekir. Diploma notu bildirilmeyen ya da 50’nin altında olan öğrencilerin diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. Böylece en düşük OBP 250 iken, en yükseği ise 500’dür. Örnek OBP hesaplamaları aşağıdaki gibidir;
OBP Puanı, YKS Ham Puanına Doğrudan Eklenir mi?
Hayır, sınav sonucunuza eklecek olan okuldan gelen puan direk OBP değildir. OBP’nin belirli bir katsayı ile çarpılarak elde edilen değer, YKS’deki ham puana eklenerek yerleştirme puanımızı oluşturur.
Okuldan Gelecek Puan Nasıl Hesaplanır?
OBP’nin 0.12 ile çarpılmasıyla elde edilen sonuç okuldan gelen puanı bize gösterir. Böylece öğrencinin diploma puanına göre okuldan gelen puan en az 30 iken, en çok 60’dır.
OBP Puanı YKS’de Sıralamayı Ne Kadar Etkiler?
Öğrencilerin diploma notlarının yüksek olması dolayısıyla OBP’ninde yüksek olmasına sebep olur. OBP ne kadar yüksekse öğrenci o kadar avantajlıdır.
OBP’nin YKS”deki sıralamayı ne kadar etkilediğine gelirsek bunu 2023 YKS verilerine bakarak örneklerle açıklayalım;
2023 YKS’nin 1. oturum olan TYT’deki tüm sorulara doğru cevap veren iki öğrencinin birinin diploma puanı 60, diğerinin ise 90 olsun. PuanGO ile bu öğrencilerin puanlarını hesaplarsak;
İki öğrencininde ham puan ve ham sıralamaları aynı. Ancak diploma notu 60 olan öğrencinin yerleştirme sıralaması 1263 iken, diploma notu 90 olan öğrencinin yerleştirme sıralaması 202. Aradaki fark tam 1061 kişi.
Yani tüm soruları doğru yapmış olsanız bile diploma puanınız düşükse sıralamanızda geriye düşeceksinizdir. Bu düşüş yığılmaların olduğu puan aralıklarında daha hissedilir olmaktadır.
OBP Kaç Bin Geriye Atar?
OBP sizi kaç bin geriye atar sorusunun cevabını sizin için hazırladığımız hesaplama aracını kullanarak öğrenebilirsiniz.
Kaç Bin Geriye Atar hesaplama aracı için buraya tıklayın.
Mezun Olsak Bile OBP Puanı Her Sene Aynı mıdır?
OBP puanı bazı durumlarda yarıya düşebilir. Bu durumlar aşağıdakiler gibidir;
Geçen Sene Bir Üniversiteye Yerleştim, OBP Puanım Düşer mi?
Evet düşer, geçen sene bir üniversiteye yerleştiyseniz bu sene OBP puanınız yarıya düşecektir. Ancak bu sadece bir sene geçerli bir kuraldır. İkinci sene tekrar sınava girip tercih yapmak isterseniz OBP’niz yarıya düşmeyecektir.
Geçen Sene Tercih Yaptım Ama Bir Üniversiteye Yerleşmedim, OBP Puanım Düşer mi?
Hayır, düşmez. Puanınızın düşmesi için tercih yapıp bir üniversiteyi kazanmanız gerekiyor. Tercih yapsanız dahi üniversite kazanmadıysanız seneye OBP’niz yarıya düşmez.
Geçen Sene Tercih Yaptım ve Bir Üniversiteye Yerleştim Ancak Kayıt Yaptırmadım, OBP Puanım Düşer mi?
Evet, OBP yine de yarıya düşecektir. Kayıt yaptırıp yaptırmamanız önemli değil. Önemli olan bir üniversiteyi kazanıp kazanmamanızdır.
Geçen Sene YKS’ye Girdim Ama Tercih Yapmadım, OBP Puanım Düşer mi?
Hayır, düşmez. Puanınızın düşmesi bir üniversiteyi kazanmanız gerekiyor.
Kırık OBP Nedir?
OBP’nin yarıya düşmesinin diğer adı kırık OBP’dir.
Kırık OBP Ne Zaman Düzelir?
Kırık OBP, üniversiteye yerleşilen senenin ertesi sene dahil olmak üzere 1 yıl geçerlidir. Bir sene dolduktan sonraki diğer senelerde OBP’niz eski haline dönecektir.