2024 YKS ek tercihleri hakkında detaylı bir rehber arıyorsan doğru yerdesin! YKS Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından boş kalan kontenjanlar için sunulan ek tercih dönemi, üniversiteye yerleşemeyen öğrencilere yeni bir fırsat sunuyor. İlk tercihlerinizde yerleşemediyseniz, ek tercih sürecinde dikkat etmeniz gereken önemli noktaları gelin birlikte inceleyelim..
Ek Tercih Nedir?
Ek tercihler, ilk yerleştirme döneminde kontenjanı dolmayan veya üniversiteyi kazandığı halde kayıt yaptırmayan öğrenciler nedeniyle boş kalan bölümler için yapılan dönemdir.
2024 YKS Ek Tercihleri Ne Zaman?
Tercih işlemleri, 6 Eylül 2024 tarihinde saat 14.30’da başlayacak, 11 Eylül 2024 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.
2024 YKS Ek Tercih Kılavuzuna Nasıl Ulaşabilirim?
2024-YKS Yükseköğretim Programları Ek Yerleştirme Kılavuzu’na, buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Ek Tercih İşlemleri Nereden Yapılır?
Ek tercih işlemleri, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr/ internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır. Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır.
Kimler Ek Tercih Yapamaz?
Ek tercih döneminde tercih yapabilmek için, adayların genel yerleştirmede herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmemiş olması gerekir. Bir üniversiteyi kazandıysanız, kayıt yaptırmamış olsanız dahi ek tercih yapamazsınız.
Ek Tercih Yaparken Kaç Tercih Hakkım Var?
YKS ek tercih döneminde toplam 24 tercih hakkınız bulunmaktadır. Bu hakkınızı, ek tercihe açılan bölüm ve programlar arasında kullanabilirsiniz.
Ek Tercih Yaparken Tüm Tercih Haklarımı Kullanmak Zorunda mıyım?
Hayır, 24 tercihin hepsini kullanmak zorunda değilsiniz. İstediğiniz kadar tercih yapabilirsiniz; ancak maksimum 24 tercih yapma hakkınız bulunmaktadır.
Ek Tercih Yapmak İçin Ücret Ödeyecek miyim?
Evet, ek tercihlerde bulunmak isterseniz, bir ücret ödemeniz gerekecektir. 2024 YKS ek tercihleri için ÖSYM’nin belirlediği tutar 80₺ olarak açıklandı.
Ücreti yatırmayan adayların ise ek yerleştirme için yaptıkları tercihleri geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine alınmayacaktır.
2024 YKS Genel Yerleştirmesinde Bir Yükseköğretim Programına Yerleştim, Ek Yerleştirme Sürecinde Tekrar Tercih Yapabilir miyim?
Hayır, 2024 YKS genel yerleştirmesinde bir yükseköğretim programına yerleştirildiysen, ek yerleştirme sürecinde tekrar tercih yapamazsın. Ek yerleştirme sadece ilk yerleştirmede hiçbir programa yerleşmemiş adaylar için geçerlidir.
Ek Tercih Yapacağım, Kontenjanı “Dolmadı” Yazan Programlar Ne Anlama Geliyor?
Bir bölümün kontenjanında “dolmadı” yazması, o bölümün tüm kontenjanlarının dolmadığı ve bazı boş kontenjanların kaldığı anlamına gelir. Bu durum, ilk yerleştirmede bölümün yeterince talep görmemesi veya yerleşen öğrencilerin kayıt yaptırmaması nedeniyle ortaya çıkabilir. Ek yerleştirmede bu boş kontenjanlara başvurabilirsiniz.
Genel Yerleştirmede “Dolmadı” Yazan Ancak Taban Puanı Oluşmuş Bir Programları Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Bir programın yanında dolmadı yazdığı halde taban puanı oluşmuş ise bu program genel yerleştirmelerde dolmuştur. Ancak bu programı kazanan adaylardan kayıt yaptırmayan olduğu için kontenjan boşluğu açılmıştır. Kesin kayıt yaptırmayan öğrenciler nedeniyle boş kalan kontenjanlara, bu taban puana eşit veya daha yüksek puana sahip adaylar ek tercihlerde başvurabilir.
Örneğin, 60 kişilik kontenjanı dolmuş ve taban puanı 300 olan bir bölümde, 5 kişi kayıt yaptırmamışsa, puanı 300 veya üzeri olan adaylar bu boş kontenjanlar için tercih yapabilir.
Genel Yerleştirmede Kontenjanı Dolmayan ve Taban Puanı Oluşmayan Programları Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Kontenjanı dolmayan ve taban puanı oluşmayan programlara yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar başvurabilir.
Örneğin, 60 kişilik kontenjanı olan bir programa, ilk tercihlerde yeteri başvuru gelmediğinden dolayı kontenjanı dolmamışsa, bu bölümün taban puanı oluşmaz. Taban puanının oluşmamasının sebebi ise, bu programa daha düşük puanlı başvuran birinin yerleşebilecek olmasıdır. Yani eğer bu programın başarı şartı yoksa tercih eden herkes puanı ne olursa olsun kontenjan dahilinde bu programa yerleşebilirdi. Bu yüzden dolmayan ve taban puanı oluşmamış bölümleri ek tercihlerde herkes tercih edebilir. Ancak başarı şartı olan bölümleri, sadece başarı şartını sağlayan kişilerin tercih edebileceği unutulmamalıdır.
Geçen Sene Bir Üniversiteye Yerleştim, Ek Yerleştirmede OBP Puanım Yarıya Düşer mi?
Evet, geçen sene bir üniversiteye yerleştiyseniz, genel yerleştirmelerde olduğu gibi ek yerleştirmede de OBP puanınız yarıya düşer. Ancak, geçen sene bir üniversiteye yerleşmediyseniz, ek yerleştirmede OBP puanınız düşmez.
Ek Yerleştirmede Özel Kontenjandan Yararlanabilir miyim?
Evet, şartları sağlıyorsanız özel kontenjanları ek tercih döneminde de kullanabilirsiniz. Bu özel kontenjanlar şunlardır:
- Depremzede adaylar için ayrılmış kontenjanlar,
- 34 yaş ve üstü kadınlar için ayrılmış kontenjanlar,
- Şehit eşi ve çocukları için ayrılmış kontenjanlar,
- Gazi, gazi eşi ve çocukları için ayrılmış kontenjanlar.
Ek Yerleştirmede Okul Birinciliği Kontenjanından Yararlanabilir miyim?
Ek yerleştirmede okul birinciliği kontenjanı bulunmamaktadır. Genel yerleştirmede okul birinciliği için açılan ancak dolmayan kontenjanlar genel kontenjanlara eklendiğinden okul birincileri için ayrı bir kontenjan bulunmaz.