Yaz bitti, okullar açılıyor. Kimi yazı dolu dolu ders çalışarak geçirirken kimi Eylül’de başlarım düşüncesiyle tatilin tadını çıkardı. Yaz boyunca çalışanlar TYT’de ilerlerken, Eylül’de TYT’ye yeni başlayacaklar ise acaba geri mi kaldım hissine kapılmış olabilir. Peki ya Eylül ayında YKS öğrencisi nasıl çalışmalı? TYT’yi ne zaman bitirmeli, AYT’ye ne zaman başlamalı? aklınızdaki tüm soruların cevabını yazımızda verdik..
Eylül Ayında YKS Çalışmaya Yeni Başlayacağım, Nasıl Çalışmalıyım?
Eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte öğrenciler için yoğun tempo başlıyor. Okulu aksatmadan YKS çalışmalarınızı nasıl yürüteceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Özellikle yaz ayında kendinize bir çalışma düzeni oturtmamışsanız, Eylül geldiğinde sudan çıkmış balık gibi ne yapacağınızı bilmiyor olabilirsiniz.
Sakin Ol ve Bir Kendine Çalışma Programı Oluştur
Daha yolun çok başındayız ve sen hiçbir şey için geç kalmadın. Önünde kocaman 9 ay var! Ama bu “kocaman” seni çokta rahatlatmasın, öyle bir geçer zaman ki..
Seni en iyi yine sen biliyorsun. 2025 TYT konularının bir listesini çıkar ve karşına koy. Ay ay, hafta hafta hangi konuları bitirmen gerektiğini planla. Kendine bir çalışma programı oluştur.
Okul Derslerini İhmal Etme
Unutma ki 12.sınıf dersleri aynı zamanda AYT’de karşına çıkacak. Yani sen TYT çalışmak için okuldaki derslerini ihmal edersen ilerde bu ihmalin bedelini ödemek zorunda kalabilirsin. Ayrıca okuldan gelecek olan OBP’nin etkisini küçümseme. Bu yüzden okuldaki derslerinde başarılı olmaya gayret göster.
Çalışma Düzenini Oluştur
Kimi dershaneye giderken, kimi evde kendi başına sınava hazırlanıyor. Kiminin okulu sabah 7’de başlayıp öğlen biterken, kimi sabah 9 akşam 5 okulda olabiliyor. Bu yüzden çalışma düzenini yine en iyi sen bilebilirsin. Çalışma düzenin nasıl olursa olsun günde en az +3 saat ders çalışmaya ayırmalısın yoksa bu iş olmaz.. Sabah uyandığın saatten gece yattığın saate kadar gününü planlayıp senin için en verimli programı oluşturmalısın.
Hızlı Başlarsan Hızlı Tükenirsin
YKS sürecinde belki de yapılan en büyük hatalardan birisi, çalışma sürecine başlarken günde 8-10 saat ile başlayıp, Kasım-Aralık olduğunda çalışmayı bırakıp erken pes edenler.. Siz bu hataya düşmeyin ve yavaş yavaş başlayın. Çalışma programınızda kendinize nefes saatleri oluşturun. Unutmayın ki sınavı çok çalışan değil, sürekli ve verimli çalışanlar kazanıyor.
Kendini Kimseyle Kıyaslama
Her meyvenin olgunlaşma süreci farklıdır ancak sonunda tüm meyveler olgunlaşır. Çevrenizdekiler sizden daha ilerde olduğu için kendinizi başarısız, daha geride olduğu için de kendinizi başarılı saymayın. Sizin yaklaşık 3 milyon rakibiniz olsada ilk rakibiniz kendinizsiniz. Bir konuyu bitirmek önemli değil, bitirdikten sonra o konuyu anlayıp anlamadığınız ve sorularını çözebiliyor olmanız önemli. Bu yüzden kendinize inanıp, emin adımlarla sürece odaklanmak en iyisidir.
AYT’ye Ne Zaman Başlamalıyım?
Eğer TYT’den +60 net ve üstü yapmıyorsanız AYT için erken. Çünkü AYT dediğimiz sınavın temelini TYT oluşturuyor. Yani siz TYT’yi bitirmeden acele davranıp AYT’ye başlarsanız bir duvara toslayıp motivasyon kaybına uğrayabilirsiniz. Bununla karşılaşmamak için Eylül, Ekim ve Kasım ayları boyunca TYT’ye odaklanın.
Ancak temeliniz iyiyse ve yaz sürecini TYT çalışarak geçirdiğiniz için denemelerde +60 net üstü yapıyorsanız AYT çalışmaya başlayabilirsiniz. Burda %60 TYT, %40 AYT oranıyla başlamak önemli. Tamamen TYT’yi bırakıp AYT’ye odaklanmak oldukça yanlış bir yaklaşım olacaktır.