Bu yazımızda “Açık Öğretim Fakültesi (AÖF)” hakkında merak edilen tüm soruları yanıtladık. Açık Öğretim Fakültesi ile ilgili detaylı bir rehber arıyorsanız yazımızı okumaya devam edin..
Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) Nedir?
Uzaktan eğitim yoluyla insanın üretkenliklerini yitirmeden, öğrenimlerini kendi hız ve kapasitelerine göre ayarlayarak eğitimlerini sürdürdükleri bir sistemdir.
Açık Öğretim Fakültesi Bulunan Üniversiteler Hangileridir?
Açık Öğretim Fakültesi toplam 4 üniversitede bulunmaktadır. Bu üniversiteler aşağıdakilerdir;
- Eskişehir Anadolu Üniversitesi
- Erzurum Atatürk Üniversitesi
- İstanbul Üniversitesi
- Ankara Üniversitesi
Açık Öğretim Fakültesine Kimler Başvuru Yapabilir?
YKS İle Başvuru (Yeni Kayıt)
En az lise veya dengi okullardan mezun olan öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan YKS‘ye girerek açık öğretim fakültelerini tercihte bulunabilir.
- Ön lisans açık öğretim programlarını tercih edebilmek için TYT sınav puanının hesaplanmış olması gerekmektedir.
- Lisans açık öğretim programlarını tercih edebilmek içinse ilgili puan türünde (SAY, SÖZ, EA) sınav puanının hesaplanmış olması gerekmektedir.
İkinci Üniversite Programı İle Başvuru
Yükseköğretim kurumlarının;
- ön lisans veya lisans programlarından mezun olanlar,
- ön lisans veya lisans programlarında halen öğrenimlerine devam eden öğrenciler,
- başka bir ön lisans veya lisans programında bu yıl öğrenime başlayacak öğrenciler,
İkinci Üniversite programlarına başvuru yapabilir.
Açık Öğretim Sınavları Nasıl Oluyor?
Öğrenciler seçmiş oldukları sınav merkezlerinde sınava katılırlar. Öğrencilerin; ara sınav ve dönem sonu sınavlarına hangi il, ilçe, bina, salon, sıra, tarihte ve saatte sınava gireceği öğrenci bilgi sisteminde yayınlanmaktadır.
Açık Öğretim ve Uzaktan Eğitim Farkı
Uzaktan eğitim sisteminde dersler canlı olarak işlenir, öğrenciler derse katılım gösterirler. Açık Öğretim sisteminde dersler pdf formatında sisteme yüklenir ve öğrenci video formatında canlı ders almaz.
İkinci Üniversite Kaydı İçin Diğer Üniversitemde Kayıt Yenilemeli miyim?
Herhangi bir yükseköğretim programında kayıtlı olduğunuz ancak ilgili öğretim yılında kayıt yeniletmediğinizi belirten öğrenci durum belgesiyle kayıt yaptırabilirsiniz. Aktif öğrenci olmanız gerekmemektedir.
Açıköğretim Fakültesinde İkinci Üniversite kapsamında kayıtlı öğrenciyim, yatay geçiş hakkımı kullanarak örgün öğretime nasıl geçiş yapabilirim?
Açık ve Uzaktan Eğitim fakültelerinde ikinci üniversite kapsamında öğrenim gören öğrencilerin yatay geçiş başvurusunda bulunup bulunmayacağı konusundaki yazısı 14/12/2016 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve söz konusu talep uygun görülmemiştir.
Açık Öğretim Fakültesinde Ders Geçme Notu Kaçtır?
Derslerden başarılı sayılmanız için ders başarı puanınızın 35 veya üzeri olması gerekir. Yapılan sınavlar sonucunda ara sınav notunun %30’u, dönem sonu sınav notunun %70’i alınarak “Başarı Notu” hesaplanır.
Açık Öğretim Fakültesi Mezuniyet Şartları Nelerdir?
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Açık Öğretim Fakültesi En Erken Kaç Yılda Bitirmek Mümkündür?
Ön Lisans İçin;
- Açık öğretim ön lisans bölümünü en erken 1 yılda bitirebilirsiniz.
- 1. dönemde sistem, 30 krediyi otomatik seçiyor. En erken bitirmek için birinci dönem bütün derslerden geçmek gerekiyor.
- 2., 3., ve 4. dönemde ise 45 kredi ders seçebilirsiniz.
- Yaz okulunda ise krediye bakılmaksızın 5 ders seçebilirsiniz.
Lisans İçin;
- Açık öğretim lisans bölümünü en erken 2,5 yılda bitirebilirsiniz.
- 1. dönemde sistem, 30 krediyi otomatik seçiyor. En erken bitirmek için birinci dönem bütün derslerden geçmek gerekiyor.
- 2., 3., 4., 5., 6., 7., ve 8. dönemde ise 45 kredi ders seçebilirsiniz.
Açık Öğretim Fakültelerinden Alınan Diplomanın Geçerliliği
Açık öğretim fakültelerinden alınan diplomaların, örgün öğretimden alınan diplomalardan bir farkı yoktur. Açık öğretim fakültelerinden mezun olan öğrenciler, örgün öğretimden mezun olan öğrencilerle aynı haklara sahiptir.
Açıktan Okuyunca Diplomada Yazıyor mu?
Lisans açık öğretim diplomalarında açık öğretim yazmaz, ön lisans açık öğretim diplomalarında yazar. Bu durum üniversiteden üniversiteye göre değişir.
Açıktan Okumanın Ne Farkı Var?
Açık öğretim, alışılmış geleneksel eğitim tarzından farklı olarak, kampüse gelme zorunluluğunun olmadığı, derslerin bilgisayar vasıtasıyla tamamen sanal ortamda işlendiği, katılımcının istediği zaman bunları tekrar tekrar izleyebileceği eğitiminin adıdır.
Açıktan Okuyan Birisi Yüksek Lisans Yapabilir mi?
Yüksek lisans başvurularında açık öğretim mezunları da örgün eğitim mezunları ile aynı haklara sahiptir. Tezli yüksek lisans veya tezsiz yüksek lisans ve hatta doktora başvurularında bulunabilirler.