Bu yazımızda öğretmen adayları için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yerine getirilen Akademi Giriş Sınavı (AGS) hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Akademi Giriş Sınavı (AGS) Nedir?
2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere 2 oturumda düzenlenecek.
Biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek derslerinin öğretmen adayları için, MEB-AGS puanı, AGS puanının %50’si ile ÖABT puanının %50’sinin birleşimiyle hesaplanacaktır.
Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce öğretmenliği adayları için, AGS puanı ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) sonuçları dikkate alınacaktır. Buna göre, adayların MEB-AGS puanı, AGS puanının %50’si ile YDS puanının %50’sinin toplamı ile belirlenecektir.
Bu durumda, yabancı dil alanında puan hesaplanırken, adayların aynı yıl içinde AGS’den önce girdikleri YDS veya e-YDS sınavlarının en yüksek puanı dikkate alınacaktır. ÖABT veya YDS uygulanmayan diğer öğretmen adaylıkları için ise MEB-AGS puanı yalnızca AGS puanı üzerinden hesaplanacaktır.
AGS Ne Zaman?
Bakan Tekin, 2025 yılında öğretmen adayı olanlar için KPSS’nin yapılmayacağını açıkladı ve yeni sınavın ilk kez 13 Temmuz‘da gerçekleştirileceğini belirtti.
AGS’ de Hangi Konudan Kaç Soru Var?
MEB-AGS sınavında toplamda 80 soru bulunmaktadır. Sınav, sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk milli eğitim sistemi ile ilgili mevzuat (Anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) gibi konuları içermektedir.
ÖABT oturumu, adayların alan bilgilerini ölçmeye yönelik olarak 50 sorudan oluşacaktır.