Bilgisayar Mühendisliği ve Bilgisayar Programcılığı arasındaki farklar nelerdir? Özellikle üniversite tercih dönemindeki birçok öğrencinin araştırdığı ve merak ettiği soruyu sizler için araştırdık.
Bilgisayar Mühendisliği ve Bilgisayar Programcılığı Nedir? Farkları Nelerdir?
Bilgisayar mühendisliği, donanım ve yazılımın uyum içinde çalışmasını sağlayan sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesiyle ilgilenen bir mühendislik disiplinidir.
Bilgisayar programcılığı ise, yazılım uygulamaları ve web siteleri gibi dijital ürünler tasarlamak ve geliştirmek için kod yazma ile ilgilenen bir alandır. Programcılar, farklı programlama dilleri ve araçları kullanarak kullanıcılara değer katacak ve ihtiyaçlarını karşılayacak sistemler oluştururlar.
Özetle Bilgisayar Mühendisliği, temelinde yatan mühendislikle bilgisayarın nasıl çalıştığını anlama, donanım ve yazılımın birlikte çalışmasını sağlayan sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesine odaklanırken; Bilgisayar Programcılığı ise, yazılım uygulamaları ve diğer dijital ürünlerin oluşturulması için kod yazımına odaklanır.
Bilgisayar Mühendisliği ve Bilgisayar Programcılığı Kaç Yıllıktır?
Bilgisayar mühendisi olmak için 4 yıllık lisans eğitimi almanız gereklidir. Bu eğitimin ardından Bilgisayar Mühendisi ünvanı ve hakları kazanmış olursunuz.
Bilgisayar programcılığı ise ön lisans olarak 2 yıllık bir eğitimle tamamlanmaktadır. Bu eğitimin ardından Bilgisayar Programcısı ünvanı kazanmış olursunuz.
Bilgisayar Mühendisliği ve Bilgisayar Programcılığı Hangi Puan Türü ile Öğrenci Alır?
Bilgisayar Mühendisliği sayısal puan türünden öğrenci alır. Ayrıca mühendislik bölümü olduğu için 300.000 başarı şartı bulunmaktadır. Bu yüzden hem TYT hem de AYT sınavına girmeniz gerekmektedir.
Bilgisayar Programcılığı ise 2 yıllık bir bölüm olduğu için TYT puan türünden öğrenci alır. Bu yüzden üniversite sınavı olan YKS’nin ilk oturumu olan TYT sınavına girmeniz yeterlidir.
En Güncel Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Üniversitelerin taban puanlarını ve başarı sıralamalarını sizler için derledik. En güncel ve resmi verilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Bilgisayar Mühendisliği bölümü taban puanları için buraya tıklayınız.
Bilgisayar Programcılığı bölümü taban puanları için buraya tıklayınız.
Bilgisayar Programcılığından Bilgisayar Mühendisliğine Geçiş Yapılır mı?
Evet geçiş yapılabilir. Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun olanlar, DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavından aldıkları puanlarla alanında 4 yıllık bölümlere geçebilirler. Bu bölümlerden biri de Bilgisayar Mühendisliğidir.