Çözümleme Konu Anlatımı: Detaylı ve anlaşılır yöntemlerle matematik ve bilim konularını çözümleyerek öğrenme sürecinizi kolaylaştırın.
Doğal sayılarda çözümleme yaparken verilen doğal sayıyı, rakamlarının basamak değerlerinin toplamı şeklinde yazarız. Doğal sayının rakamlarının basamak değerlerinin toplamı şeklinde yazılmasına bu sayının çözümlenmesi denir.
Sayı Çözümlemesi Nedir?
Matematikte her sayının basamağının bir ismi bulunmaktadır. Bir sayının basamak değerlerine göre yazılmasına sayı çözümlemesi denmektedir. Sayılar birler, onlar, yüzler ve binler basamağı şeklinde devam etmektedir. Sayı çözümlemesi bir sayının içerisinde bulunan basamakları basamak değerine göre yazma işlemdir. Basamak değerlerini ayrı ayrı yazarak toplama işlemi yapılmasına sayı çözümlemesi yapılması demektir.
Çözümlü örnek sorular
Örnek: 23 608 sayısını çözümleyelim.
Çözüm: 23 608 = (2 x 10 000) + (3 x 1000) + (6 x 100) + (8 x 1) şeklinde çözümlenir.
Doğal sayılarda çözümleme yaparken sıfır (0) bulanan basamakları yazmaya gerek yoktur. Sıfırın bulunduğu basamağı atlayarak bir sonraki basamaktan çözümlemeye devam ederiz. Yukarıdaki örnekte onlar basamağı sıfır olduğu için yazılmamıştır.
Örnek: Çözümlenişi (5 x 1000) + (2 x 100) + (4 x 10) olan doğal sayıyı yazınız.
Çözüm: Çözümlenmiş olarak verilen doğal sayı; binler basamağında 5, yüzler basamağında 2 ve onlar basamağında 4 olan bir sayıdır. Bu rakamları basamaklarına yerleştirecek olursak; 5 240 sayısını elde ederiz. Çözümlemede birler basamağı bulunmadığı için birler basamağına sıfır yazdık.
Doğal sayılarla yapılan bir işlemde, verilen herhangi bir doğal sayıyı ele alırız ve bu sayının her bir rakamının yer değerlerinin toplamını buluruz. Bu işlem, bir doğal sayının yer değerleri toplamı olarak ifade edilmesi olarak tanımlanır ve bu sayının çözümlenmesi olarak adlandırılır.
Harf olarak verilen sayılarda da işlem aynı şekilde yapılmaktadır.
ABCDE sayısının çözümlenmesi isteniyorsa;
A harfi on birler basamağında yer aldığı için A x 10000
B sayısı binler basamağında yer aldığı için B x 1000
C sayısı yüzler basamağında yer aldığı için C x 100
D sayısı onlar basamağında yer aldığı için D x 10
E sayısı birler basamağında yer aldığı için E x 1
ABCDE = (A x 10000) + (B x 1000) + (C x 100) + (D x 10) + (E x 1) şeklinde yazılmaktadır.