DGS Nedir?
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ön lisans (2 yıllık) eğitimini tamamlayan bireylerin lisans(4 yıllık) eğitimine devam etmelerine olanak sağlayan sınavıdır.
DGS’ye Kimler Başvurabilir?
Meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranmaktadır. Aynı yıl son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuruda bulunabilmektedir.
KKTC Öğrencileri DGS’ye Başvurabilir mi?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler.
DGS Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ön lisans son sınıf öğrencileri ve mezunları, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ne giriş yaparak DGS başvurusunda bulunabilirler. DGS başvuru adımlarını aşağıdaki sıra ile takip edebilirsiniz:
- YKS Sınavı’na girerken kullandığınız şifre ve kimlik numaranız ile giriş yapınız.
- ÖSYM Sınav Merkezi’ne şahsen başvurarak da kayıt yaptırabilirsiniz.
- Giriş yaptıktan sonra, başvuru sürecindekilerden DGS seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
- Sınava girmek istediğiniz merkez seçimini yapmalısınız.
- Son adımda, DGS başvuru ücretini ödemeniz istenecektir. Ödemeler kısmından kredi kartı bilgilerinizi girerek ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.
- Tüm adımlarınızı tamamladığınızda, sisteme kayıtlı e-posta adresinize gelen iletiyi kontrol edebilirsiniz.
- Sınav öncesinde mutlaka Sınav Giriş Belgesi’nin çıktısını sistem üzerinden almalısınız.
DGS Yılın Hangi Ayında Olur?
Her yıl ortalama 300 bin adayın başvuru yaptığı DGS genellikle yılın temmuz veya ağustos aylarında gerçekleştirilmektedir.
DGS 2025 Sınavı Ne Zaman?
DGS 29 Haziran 2025 tarihinde uygulanacak.
DGS Ücreti Ne Kadar?
2023 yılı ücreti 270₺ olarak açıklanmıştı. 2024 yılı için ücret 590₺ dir. 2025 yılı ücret açıklandığında yazımıza ekleyeceğiz.
DGS Kaç Soru? Soru Dağılımı Nedir?
Sınav 50 matematik ve 50 Türkçe olmak üzere toplam 100 sorudan oluşur. Bu sorular içerisinde 10 sayısal mantık, 10 sözel mantık sorusu bulunmaktadır.
DGS sorularının çoğunluğu mantık ve yetenek ölçmeye bağlı olarak sorulduğu için bu anlamda ALES ile benzerlik göstermektedir.
DGS konu dağılımı ve konu anlatımı için tıklayınız.
DGS’de Yanlış Doğruyu Götürüyor mu?
Evet DGS’ de 4 yanlış bir doğruyu götürüyor. Sayısal testindeki yanlışlar sayısaldaki, sözel testindeki yanlışlar sözel testindeki doğruları götürür. Böylece test bazında net sayıları hesaplanır.
DGS Sınav Süresi Ne Kadardır?
Sınav süresi 135 dakika yani 2 saat 15 dakikadır.
DGS’ye Kaç Kez Girilebilir?
DGS’ye giriş sayısında herhangi bir sınır yoktur. (Not: 2007 DGS dahil ve önceki sınavlarda adaylar en fazla 3 defa sınava girebiliyordu. Bu sınır kaldırıldı.)
DGS Kaç Yıl Geçerlidir?
DGS puanınızın hesaplanabilmesi için her iki testten de en az 1 ham puanınızın olması gerekmektedir. Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.
DGS Puan Hesaplama Şartı Nedir?
Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır. Yani en az bir Sözel ve bir de sayısal netiniz bulunmak zorundadır.
DGS puan hesaplama için tıklayınız.
DGS’de Ek Puan Var Mıdır?
DGS’de ek puan uygulaması bulunmamaktadır.
DGS ile Geçiş Yapan Kaçıncı Sınıftan Başlar?
Dikey Geçiş Sınavı ile yerleşen adayların, Ön lisans eğitimi sırasında veya daha önceki öğrenim görmüş olduğu yükseköğretim programlarında başarılı oldukları derslere ait ders denklikleri ilgili fakülte tarafından kabul edilen ders / derslerden muafiyet işlemi yapılarak hangi sınıftan başlayacağının kararı verilir.
Gerekli derslerinin tamamını sayılan öğrenciler, 3. sınıftan devam ederken; Dersleri sayılmayan öğrenciler 1. sınıftan başlatılabilir. Genellikle derslerin çoğu sayılmayıp 1.sınftan başlatılmaktadır.
DGS’de Ek Yerleştirme Var Mıdır?
DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.
DGS Tercih İşlemleri Ne Zaman Yapılır?
DGS sonuçları açıklandıktan 4-5 gün sonra tercih işlemleri başlamaktadır. (Ağustos ayının üçüncü haftası gibi)
DGS’de Tercih Sayısı Kaçtır?
ÖSYM adaylara, 30 adet tercih yapma hakkı tanımıştır.
DGS Tercihlerimde İstediğim Bölümü Yazabilir Miyim?
Tercihlerinizde sadece mezun olduğunuz bölümle ilgili YÖK tarafından belirlenmiş bölümleri tercih edebilirsiniz.
DGS geçiş bölümleri için tıklayınız.
DGS sonucu ile bir yükseköğretim lisans programına yerleştirildiğimde gelecek yıl puanımda düşme söz konusu olacak mı?
Bir yükseköğretim kurumuna yerleşen adayların puanı düşecektir. Örneğin, DGS sınavına girip bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların bir sonraki sene DGS’de ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kaldırılacak Mı?
2024 yılında Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) yapılacak değişikliklerle ilgili bilgi sahibi olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı’nın (DGS) durumunu da merak ediyorlar. Şu an için böyle bir değişikliğin gündemde olmadığı bilinse de, gelecek yıllarda DGS ile ilgili önemli kararların alınması mümkün. 2024 yılı itibarıyla birçok sınavın, Dikey Geçiş Sınavı da dahil olmak üzere, bu değişikliklerden etkileneceği tahmin ediliyor.
- DGS geçiş bölümleri öğrenmek için tıklayınız.
- DGS taban puanları öğrenmek için tıklayınız.
- DGS’ye kaç gün kaldı? Geri sayım sayacı görmek için tıklayınız.
- DGS puan hesaplama için tıklayınız.
- DGS açık öğretim bölümleri ve kontenjanları için tıklayınız.
- DGS nedir? Sıkça sorulan soruları öğrenmek için tıklayınız.