Doğru bir CV nasıl hazırlanır?
Günümüzde şirketler, iş alımları sırasında başvuru yapacak kişilerden CV talep etmektedir. Bu durumda her insanın merak ettiği şey olan “Doğru bir CV (özgeçmiş) nasıl hazırlanır?” sorusu ortaya çıkmaktadır. Bugün sizlere genel standartları ele alarak, nasıl bir özgeçmiş hazırlanması gerektiği üzerinde duracağız. Bununla birlikte burada ifade edilen standartlar genel çerçeveyi oluşturacağı için cv hazırlama işleminden önce muhakkak profesyonel bir kanaldan yardım almanızı belirtmemiz gerekir.
1- Çok uzun olmamalı
Hazırladığınız CV’lerin çok uzun olması için kesinlikle çaba sarf etmemelisiniz. Hayatınız boyunca yaşadığınız her şeyin ya da her detayın yer alması gerekmemektedir. Bundan dolayı cv hazırlama işlemlerini yaparken ne çok fazla ne de eksik bilgilendirme çabası içerisinde olmamalısınız. Çok uzun olan CV’ler, değerlendirilme aşamasında birçok önemli detayın gözden kaçırılmasına neden olabileceğinden dolayı çeşitli sorunları ortaya çıkartabilmek dedir. Özellikle aldığınız eğitimi yeni tamamlamış ya da iş hayatına yeni atılmışsanız CV’nizin bir sayfayı geçmemesi, sizin için daha gerçekçi bir izlenimin oluşmasını sağlayacaktır.
2- Ciddi bir fotoğraf kullanın
Birçok kişi CV hazırlarken oldukça farklı fotoğrafları kullanabilmektedir. Özellikle sosyal medyada kullandığı fotoğrafların CV gibi oldukça önemli bir belgenin üzerinde kullanılıyor olması, sizin ciddiye alınmamanıza neden olabilecektir. Cv’lerde fotoğrafınızın bulunuyor olması gerektiğini bilmeli ve bu belge için kullanılacak olan güzel bir fotoğraf hazırlamalısınız. Bunun için resmi şartlara uygun kıyafet ve saç, sakal stili ile bir fotoğraf çekmeniz sizin için olumlu bir izlenim bırakacaktır.
3- E-posta adresi
Günümüzde herkesin kullandığı kişisel e-posta adresi bulunmaktadır. Özellikli lise dönemlerinde alınan çok saçma sapan e-mail adresleri olabilmektedir. Bu mail adresleri, her ne kadar uzun süreli kullanılıyor olursa olsun asla CV gibi önemli bir belgenin üzerine yazılabilecek bir standardı karşılanmayacaktır. Bunun yerine daha ciddi ve daha profesyonel bir e-posta adresi edinerek CV’nizde bunu kullanmalısınız. Özellikle herkes tarafından bilinen bir uzantı kullanmayı ihmal etmemekle birlikte isim ve soy isimden oluşması üzerinde de özen göstermelisiniz.
4- Kişisel becerilerinizden bahsedin
Özellikle yeni mezun olmuş insanların en sık karşılaştığı problemlerden birisi de başvurduğu şirketin iş başvurularında standart olarak sorduğu “tecrübeleriniz” kısmıdır. Yeni mezun olan ya da ilk defa bir iş başvurusunda bulunan birisinin, tecrübelerini ifade etmesi mümkün olmayacağından dolayı bu alanın zaman zaman boş bırakmak durumunda kalabilmektedirler. Bu durumda, olumsuz bir havanın oluşmasına neden olabilecektir. Bunun için özellikle üniversite hayatınız boyunca edindiğiniz deneyimleri yazabilirsiniz. Üniversite eğitimi alırken üstlendiğiniz görevler ya da katıldığınız faaliyetlerden bahsederek elde etmiş olduğunuz tecrübeleri ve deneyimleri bu alanda belirtebilirsiniz. Bu alanı dolduruyor olmanız aynı zamanda sizin bu konuyla ilgili ne kadar deneyime sahip olduğunuzu da daha net bir şekilde ortaya koyacaktır. Özellikle CV doldururken bu alanın boş bırakılması yerine bu tür bir bilgilendirmenin yapılması oldukça olumlu bir sonuç almanız açısından size yardımcı olacaktır.
5- İmla ve kelime hatasına yapmamaya dikkat edin
CV hazırlama işlemleri sırasında kelime ve imla hataları kritik bir öneme sahip olmasa da işverenler tarafından dikkat edilen hususlar arasında yer alabilmektedir. Genel anlamda bakıldığında sahip olacağınız işle ilgili olmamasına rağmen işveren tarafından bu konuda ne kadar dikkatli ve özenli olduğunuzun anlaşılması açısından oldukça önemli bir kriter olarak değerlendirilecektir. Üstünkörü ve bu tür hatalara dikkat edilmeyerek doldurulan CV’nizde her ne kadar kriterleri karşılıyor olsanız da işveren tarafından olumsuz bir şekilde karşılanabilir. Bunun için CV hazırlama işlemleri sırasında imla ve kelime hataları gibi eksiklikleri tekrar tekrar gözden geçirerek kontrol etmeli ve tamamen profesyonel bir CV hazırlamalısınız. Bu konuda başarılı bir çalışma yapabilmek ve sorunsuz bir CV hazırlayabilmek için cv örneklerini cvmaker sayfasında indirebilirsiniz.
6- İletişim bilgilerini unutmayın
CV hazırlama işleminizin tamamlanmasının ardından muhakkak iletişim bilgilerini eklemelisiniz. Özellikle eklemiş olduğunuz kaliteli bir mail adresinin yanı sıra güncel ve açık olarak kullandığınız telefon numaranızı muhakkak eklemelisiniz. Bu durumda gün içerisinde size rahatlıkla ulaşılabilmesini sağlayacak ve iş ile ilgili gelişmeleri yakından takip edebileceksiniz. Özellikle güncel olarak kullandığınız ve CV’nizde yer verdiğiniz telefon numaranızın herhangi bir sebeple değiştirilmesi durumunda şirketi arayarak bu konuyla ilgili bilgi vererek telefon numaranızın güncellenmesini istemelisiniz.
7- Mezuniyetler önce CV hazırla
Çoğu insan CV hazırlamak için mezun olmayı hatta mezun olmalarının ardından diplomalarının eline ulaşmasını beklemektedir. Bu süreç içerisinde herhangi bir işlem yapılmadığı için çeşitli iş fırsatlarını da kaçırmış olacaktır. Bu gibi durumlar karşısında aktif olmalı ve elinizi çabuk tutmalısınız. Özellikle mezun olmanıza bir dönem kala muhakkak CV’nizi hazırlamalı ve elde etmiş olduğunuz deneyimleri, tecrübeleri ve edinimleri mutlaka bu belge içerisinde kullanmalısınız. Ayrıca daha mezun olmadığınızı ifade ederek mezuniyet tarihinizi de eklemeyi unutmamalısınız. Bu sayede daha mezun olmadan önce çeşitli iş alanlarında başvuru yapabileceğiniz için mezun olduğunuz andan itibaren yeni bir işe sahip olabileceksiniz. Bu durumda sizinle aynı işe başvuracak kişilerden bir adım önde olmanıza yardımcı olacaktır.
8- Sosyal medya hesabınızı kontrol edin
“Teknoloji devri” olarak isimlendiren çağımız, bazı gereksinimlerinde yenilenmesini şart koşmaktadır. Özellikle günümüzde birçok şirket tarafından, personellerinin sosyal medya hesapları incelenmektedir. Sosyal medya hesapları, kişinin tamamen aktif olduğu ve kendisini gizlemeden ya da bir şeyler saklamadan ortaya koydu platformlar olduğu için işverenler tarafından oldukça etkili bir değerlendirilme aracı olarak kullanılabilmektedir. Bundan dolayı iş başvurularında önce ve iş başvuruları sırasında muhakkak sosyal medya hesabınızı düzenlemeli ve ciddi bir duruma dönüştürmelisiniz.