KİTABIN ADI Dördüncü Protokol
KİTABIN YAZARI FREDERİCK FORSYTH
YAYIN EVİ ALTIN KİTAPLAR YAYIN EVİ
SAYFA SAYISI
KİTABIN KONUSU:
Uluslararası arenada istihbarat faaliyetlerinin işlerliğini anlatan bir kitap
KİTABIN ÖZETİ:
Kitap, basit bir hırsızlık olayının aslında uluslararası casusluğun boyutlarının nerelere geldiğini göstermesi bakımından önem arz etmektedir.
Glen elmasları diye bilinen değerli takılar, usta bir hırsız olan Jim Rawlıngs tarafından çalınır. Çalınan sadece elmaslar değildir. Elmasların taşındığı çantada İngiltere’ nin gizli evrakları da vardır. Bu hırsızlık olayı Sovyet Haber Alma Örgütü KGB ile İngiliz Haber Alma Örgütü MI5 arasındaki yarışı iyice kızıştırmıştır.
KGB nin planları işçi partisinin ve çeşitli sendikaların içine sızmak ve Rus devrimini İngiltere’ de yaymaktır. A.B.D., İngiltere ve Rusya silahsızlanma konusunda bir anlaşma yaparlar. 1968’ de yapılan bu anlaşmaya göre elinde nükleer teknoloji ve malzeme bulunmayan hiçbir ülkeye bu malzeme ve teknoloji verilmeyecektir. Bu anlaşmaya bağlı olarak sonradan dört tane daha gizli protokol yapılır. Yıllar geçince ilk üçü önemini yitirir. İçlerinden en gizli olanı yani Dördüncü Protokol yaşayan bir kâbus haline gelir. Dördüncü Protokol, nükleer silahların yayılmasını yasaklayan, başka ülke topraklarına gizli yollarla dahi sokulmasını yasaklayan bir protokoldür.
İngiltere de yaklaşan seçimler öncesinde hareketlilik başlar. KGB tek taraflı silahsızlanmadan yana olan İşçi Partisini destekler. İşçi Partisinin iktidarı kazanması için bir plan hazırlar. “Plan Aurora” adı verilen bu plana göre; Dördüncü Protokole aykırı olarak, küçük bir atom bombası, çeşitli kuryelerle değişik vasıtalarla İngiltere’ nin A.B.D. nin Bentwaters hava üssünde monte edilip seçimlerden altı gün önce patlatılacaktır. Bombanın patlaması İngiliz halkında panik oluşturacak, silahsızlanma politikasını savunan İşçi Partisinin daha fazla oy alarak iktidara gelmesini sağlanacaktır.
Plan Aurora’ nın uygulanma aşamasında KGB İngiltere içine sızar, bir eve yerleşir ve bomba parçalar halinde ülkeye sokulur ve monte edilir. MI5’ ın başarılı şefi John Preston sayesinde plan uygulanamaz. MI5 ve MI6 başarılı takipleri ve dinleme faaliyetleri sonunda KGB nin ajanları ve kuryeleri tespit edilir, plan üzerindeyken çıkan çatışmada öldürülürler. Planı gerçekleştirecek ve Moskova ile iletişimi sağlayan en son KGB ajanı sağ ele geçirilmek istenmesine rağmen ölü olarak ele geçirilir. Dördüncü Protokola aykırı olan Plan Aurora uygulanamamıştır.
Kitaptan çıkartılabilecek sonuçlar şunlardır:
*Uluslararası arenada her an yeni ve etkili gelişmeler olmaktadır.
*Küçük gibi görünen olayların aslında çok önemli olabileceği ve büyük olayların ortaya çıkmasına sebep olabileceği unutulmamalıdır.
*Bilgiler kaynağı ne kadar güvenilir olursa olsun tetkike muhtaçtır.
*Belli bir süre gizli görevde bulunmuş kişilere emeklerinin karşılığı verilmeli, unutulmamalı, gözden çıkarılmamalıdır.
*Gizli olarak nitelendirilen her türlü bilgi bir gün mutlaka ortaya çıkacaktır.
*Nükleer tehdit hala en etkili politika aracıdır.
KİTABIN ANA FİKRİ:
Uluslararası arenada istihbarat örgütlerinin sürekli ve etkili faaliyetlerde bulunduğunu özellikle soğuk savaş döneminde karşılıklı çatışmanın çok büyük boyutlarda olduğunu anlatmak maksadıyla yazılmıştır.
KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ:
Yazar Frederick Forsyth, 25 Ağustos 1938 yılında Ashford, Kent, İngiltere’de dünyaya gelmiştir. Tonbridge Okulunda başladığı eğitim hayatına İspanya’da Granada Üniversitesinde devam etmiştir.
19 yaşında Kraliyet Hava Kuvvetlerine katılan Frederick Forsyth 1956-1958 yılları arasında en genç pilotlardan biri olarak askerlik görevini tamamlamıştır.
3 buçuk yıl Norfolk’dda Eastern Daily Press gazetesinde muhabirlik yapmış 1961 yılında önce Paris’te ardından Doğu Almanya ve Çekoslovakya’da Reuters Ajansında çalışmıştır.
Frederick Forsyth’ın Eserleri
Roman:
- Biafra Hikayesi (1969)
- Çakal Günü (1971)
- Odessa Dosyası (1972)
- Savaş Köpekleri (1974)
- Çoban (1975)
- Şeytanın Alternatifi (1979)
- Emeka (1982)
- Geri Dönüş Yok (1982)
- Dördüncü Protokol (1984)
- Müzakereci (1989)
- Aldatıcı (1991)
- Harika Uçan Hikayeler (1991)
- Keskin Uygulama (1992)
- Tanrı’nın Yumruğu (1994)
- Simge (1996)
- Manhattan Hayaleti (1999)
- Emektar (2001)
- İntikamcı (2003)
- Afgan (2006)
- Kobra (2010)
- Öldürme Listesi (2013)
- Yabancı: Entrikadaki Hayatım (2015)
- Tilki (2018)
Yukarıda sıralanan şu dört eser kurmaca roman ya da roman değildir: The Biafra Story (1969), Emeka (1982), Great Flying Stories (1991) ve The Outsider (2015).