E-Devlet Giriş Nasıl Yaparım?
Onlarca kurumun tek bir sitede birleşip insanların işlerini daha kolay hale getirdiği yer e-devlet kapısıdır. Her türlü işleminizi, sorunuzu işlemin bulunduğu kuruma gidip, saatlerce sıra bekledikten sonra değil de oturduğunuz yerden, bilgisayar üzerinden yapabilme imkânı sunulan portal işlemlerinizi kısa zamanda halletmenizi sağlıyor.
Şimdiki zaman teknolojisine göre yapmak istediğimiz işi şipşak bir şekilde bilgisayardan halleder olduk. Neredeyse bütün kurum ve kuruluşların web sitesi olduğundan işlemlerimizi hem yorulmadan hem de çok vakit harcamadan yapabilmekteyiz. Üstelik tüm bu teknolojik alet ile öğrenme, sorup soruşturma olayları internet sitesinden güvenilir bir şekilde yapılmakta. Web sitesi ile görevli olan kişilerle de çevrimiçi olarak sunulan hizmetler insanları biraz da koltuğa yapıştırıyor. Yediden yetmişe herkesin bağımlısı olduğu teknoloji ve aletleri bir noktada hayatlarımızı renksizleştirirken diğer yandan solukluğunu gideriyor.
Birçok işimizi yapmamızda yardımcı olan e-devlet diyerek başladığımız cümlelerde o birçok içerisine gelin neler diriyor bir bakalım …
- Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanarak gerek çocuğumuzun e-okul bilgilerine gerek sınav sonuçlarımıza kolayca ulaşabiliyoruz.
- Üniversitelerin elektronik belge yönetim sistemi evrak doğrulama işlemlerine ulaşabiliyoruz.
- Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlanarak kredi, burs, yurt başvurularımızı yapabilir, işlemlerimizi takip edebiliriz.
- İşkur’a bağlanarak kurs ilanlarına bakabiliyor, kendimize uygun iş ilanlarını listeleyebiliyoruz. İşsizlik ödeneği başvurusunda bulunabiliyoruz.
- Diyanet İşleri Bakanlığı’na bağlanarak hafızlık belgelerini sorgulayabiliriz.
- Devlet Personel Başkanlığı’na bağlanarak sosyal hizmetler kanunu kapsamında işe yerleştirme tercih işlemlerini yapabiliriz.
- Sosyal Güvenli Kurumu’na bağlanarak 4A, 4B ve 4C vatandaşlarının sorularına cevap verici hizmetlerden yararlanabiliyoruz.
- İçişleri Bakanlığı’na bağlanarak insan hakları ihlal bildirimi yapabiliyor, dul, yetim maaşı başvurusunda bulunabiliyoruz.
- Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlanarak araç sorgulatabiliyor, herhangi bir problem olup olmadığına bakabiliyoruz.
- Kara yolları Genel Müdürlüğü’ne bağlanarak OGS geçiş bilgilerini sorgulatabiliyoruz.
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlanarak satış sonrası hizmet yeterlilik belgesine, esnaf ve sanatkarlar bilgi sistemine, tüketici portalı ve tüketici şikayet uygulamasına bakabiliyoruz.
- Adalet Bakanlığı’na bağlanarak kişinin sabıka kaydı olup olmadığına, varsa ne durumda olduğuna bakabiliyoruz.
- Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne bağlanarak deniz suyu sıcaklıklarını, hava tahminlerini öğrenebiliyoruz.
- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bağlanarak kayıp ya da çalıntı ihbar yapabilir, sorgulatabiliriz.
- Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bağlanarak web sitelerine yapılan erişim engellerini sorgulatabiliyoruz.
- Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne bağlanarak basın kartı sahiplerini sorgulatabiliyoruz.
- Sigorta Bilgi ve Gözlem Merkezi’ne bağlanarak kasko poliçesini sorgulatabiliyoruz.
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlanarak gelir testinin sonuçlarına bakabiliyoruz.
- Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlanarak vergi borcumuzu sorgulatabiliyor gerekli ödemelerimizi yapabiliyoruz.
- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlanarak çiftçi kayıt sistemini, küçükbaş ya da büyükbaş hayvanları sorgulayabiliyoruz.
- Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlanarak üretici desteklemeyi sorgulatabiliyoruz.
Özetle neler yapabileceğimizden bahsettiğimiz e-devlete girmek için www.türkiye.gov.tr linke tıklayabilirsiniz. Siteye ulaştığınızda bilgilerinizi doğru bir şekilde yazarak giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptığınızda karşınıza çıkan ekranın sol üst köşesine baktığınızda e-hizmetler butonunu göreceksiniz. e-Hizmetler butonuna tıklayarak açılan sayfada yukarıdan aşağıya doğru harflerin ve kurumların sıralanmış olduğunu görüyoruz. Tek tek aşağı inerek istediği kuruma ulaşmak istemeyenler için harfler yukarıdan aşağıya doğru sıralanarak bizlere kolaylık sağlamıştır. Bilgi almak istediği kurumun tam adını hatırlayamayanlar ise sıralanmış harflerin sağ tarafında kalan kurum sıralamasından arayıp bulabilirler. Bilgi almak istediğiniz kurumu seçtikten sonra sıra uygun olanı seçmeye geldi. Size uygun olanı seçtiğinizde eğer kimliğinizi doğrulamamışsanız “profilimi şimdi doğrula” butonu çıkacaktır. İstenilen bilgilerin hepsini doğruladıktan sonra karşınıza yeni bir sayfa çıkacaktır. Buradan onay vererek istediğiniz kurumdaki kişisel bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
https://www.ssk.biz.tr/e-devlet-ilk-giris/