Etkili Cv Hazırlamak İçin 6 Adım
Cv hazırlama aşamalarında yapılan hatalar, işe alım sürecinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenden dolayı da cv örnekleri oluştururken dikkat etmeniz gereken şeyler vardır. Bu yazımızda etkili bir cv oluşturmak için dikkat etmeniz gereken detayları ele aldık. Dilerseniz, ayrıntılara geçelim;
CV Nasıl Oluşturulur?
- Kişisel bilgilerinizi yazın
- Kariyer hedefinizi belirleyin
- İş deneyimlerinizi ekleyin
- Becerilerinizi yazmayı unutmayın
- Eğitim bilgilerinizi ekleyin
- Eğitimleri ve Sertifikaları yazın
1.Kişisel Bilgilerinizi Yazın:
İsim, soy isim, telefon numarası, aktif mail adresi ve açık adresinizi yazmanız CV hazırlama için çok önemlidir. CV’leri inceleyen kişi size ulaşmak istediğinde mutlaka iletişim adresinizin olması gerekir. Bunun dışında doğum tarihi, doğum yeri, askerlik durumu ve ehliyet sürücü belgesinin olup olmadığını yazmanız gerekir.
2.Kariyer Hedefinizi Belirleyin:
CV örnekleri oluşturulurken kariyer hedeflerinizi anlatmanız gerekir. Işi neden istediğinizi, başvurduğunuz bölüme neler katabileceğinizi ve hedeflerinizi kısa ve akıcı biçimde anlatmanız gerekir.
3.İş Deneyimlerinizi Ekleyin:
Özellikle yeni mezun CV hazırlamada sıkıntı çekenler için üniversite döneminde yapılan staj yazılabilir. Staj döneminde aldığınız görevleri ve başarı sağladığınız şeyleri yazabilirsiniz. Bunun yanında okuduğunuz dönemde kısa kısa çalıştığınız işleri ve katıldığınız seminerleri yazabilirsiniz.
İş tecrübeniz bulunuyorsa daha önceden çalıştığınız şirketin adını, ne zaman işe başladığınızı ve işten çıkış tarihinizi yazmanız gerekir. Önceden çalıştığınız firmada hangi bölümde çalıştığınızı ve firmaya neler kazandırdığınızı anlatarak CV örnekleri oluşturabilirsiniz.
4.Becerilerinizi Yazmayı Unutmayın:
CV hazırlama da bilgisayar programı ve yabancı dil bilmek gireceğiniz işe göre değişiklik gösterse de genellikle çok önemlidir. Bildiğiniz bilgisayar programlarını ve yabancı dilleri yazıp karşısına hangi seviyede olduğunu belirtmeniz gerekir.
Bunların yanında başvurduğunuz bölüme göre ekstradan yazabileceğiniz becerilerinizi ve iyi yönde olan özelliklerinizi ekleyebilirsiniz. Ayrıca mesleğiniz ile ilgili kuruluşlara ya da kulüplere üyeliğiniz varsa bunları da eklemenizde fayda var.
5. Eğitim Bilgilerinizi Ekleyin:
CV örnekleri içinde yer alması gereken eğitim hususları ise; üniversite adı, not ortalaması, okula başlanılan tarih ve mezuniyet tarihi yazılması gerekir. Ayrıca okurken katıldığınız seminerler, etkinlikler ve konferansları da yazabilirsiniz.
6. Sahip olduğunuz Eğitimleri ve Sertifikaları Belirtin:
Yurt dışında edindiğiniz eğitimler, katıldığınız mesleki kurslar ve sertifikaları da CV örnekleri hazırlarken yazabilirsiniz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
CV’de İş Deneyimi Nasıl Yazılır?
İş deneyimi tercih edilen CV türüne göre farklılık gösterse de daha önceden çalıştığınız kurumun tam adını, çalıştığınız pozisyonun tanımı ve iş pozisyonunun açıklamasını, başarılı olduğunuz işleri ve sorumlu olduğunuz işleri özgeçmiş örneği için yazmanız gerekir
CV’ye Okul Nasıl Yazılır?
CV oluşturma işlemi için okul bölümüne; okuduğunuz üniversitenin tam adını, not ortalamasını, hangi şehirde okuduğunuzu, başlangıç tarihini ve mezuniyet tarihini yazmanız gerekir. Ayrıca ekstradan eklemek isterseniz, katıldığınız kurslardan bahsedebilirsiniz.
Kariyer Hedefine Ne Yazılır Örnek?
Kariyer hedefine örnek vermek gerekirse, ‘’Benim kariyer hedefim, bir yandan firmanın kurumsal hedeflerine ulaşabilmesinin bir parçası olmak ve firmanın hedeflerine ulaşmasında etkili rol oynarken kendi kişisel gelişimimi de devam ettirmek. Bu şirketin sahip olduğu deneyim ve kalitesine büyük gelişim sağlayacağımı düşünüyorum.’
Bilgisayar Bilgisi CV Ne yazılır?
Özgeçmiş hazırlama da bilgisayar bilgisine Excel, Word ya da yazılım programları gibi bilgiler yazılabilir.
Cv Mail Olarak Nasıl Atılır?
Cv’yi mail atarken ‘’ad-soyad’’ şeklinde göndermelisiniz. Dosya adının bu şekilde olması kolayca keşfedilmenizi sağlayacaktır. Karışık bir isim olursa, cv’nizin tarihe karışma ihtimali çok yüksek diyebiliriz.