KİTABIN ADI Gelibolu
KİTABIN YAZARI BUKET UZUNER
YAYIN EVİ REMZİ KİTAB EVİ
SAYFA SAYISI 318
KİTABIN KONUSU:
Çanakkale Savaşlarında şehit olan dedesinin kayıp mezarını bulmak için uğraşan Yeni Zelandalı Victoria’nın öyküsü.
KİTABIN ÖZETİ:
Viktoria Taylor Çanakkle savaşlarında şehit olan dedesinin mezarını bulmak amacıyla Yeni Zelanda’dan Gelibolu’ya gelmiştir. Rehberi Mehmet ile Gelibolu’nun küçük köylerinde gezen Viki bir köy kahvesinde, adına özel bir köşe hazırlanan, Çanakkale savaşlarında şehit düşmüş olan Ali Osman Taylar’ın resmini görünce bu kişinin dedesi olduğunu iddia eder. Ancak köy halkı vatan için savaşmış ve kanını akıtmış Türk şehidi Ali Osman Taylar’a yapılan bu davranışı çok büyük bir hakaret olarak karşılar ve Viktoria’yı derhal köyden uzaklaştırırlar. Bu olaydan tüm Türkiye’nin tv ve basın sayesinde kısa sürede haberi olur. Viktoria bu iddiasını kanıtlamak için Ali Osman’ın halen hayatta olan kızı ile görüşmek için elinden gelen her şeyi yapar. Ali Osman’ın kızı olan Beyaz Taylar adeta ayaklı bir tarihtir. Çok inatçı olan bu kadın, dış görünüşünün zıttına çok zeki ve bilgilidir. Viktoria ile konuşurken tercüman kullanmadan kendisi İngilizce konuşmaktadır. Viki beyaz halanın inadını kırmayı başarır ve onunla görüşür. Bu görüşmeden sonra gerçekler birbir ortaya çıkar. Ali Osman Taylar aslında bir Anzak askeridir ve savaşta ağır yaralanmıştır. Onu bir çukurun içerisinde hareketsiz halde bulan Beyazın annesi yaralarını iyileştirmiş ve iyi bir duruma getirmiştir. Bir süre sonra da evlenmişlerdir. Viktoria, Ali Osman’ın torunudur aslında. İşte tüm bunlar Beyaz hala sayesinde birbir ortaya çıkmıştır. Viktoria iddiasında haklıdır ve bunu uzun ve zor uğraşlardan sonra kanıtlamayı başarmıştır. Ancak bu olay ne basına ne de köy halkına bu şekilde aktarılmamıştır. Çünkü onların tepkisi ile karşılaşabilir ve bunu kabullenmeyebilirlerdi. Doğruyu yalnızca üç kişi biliyordu. Victoria, Beyaz hala ve Beyaz halanın yeğeni Ali Osman.
KİTABIN ANA FİKRİ:
Başkaları ne derse desin her zaman kendi fikirlerimizin arkasında olmalıyız.
OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
Beyaz Taylar: Çok inatçı ve sert bir kişiliğe sahiptir. Ancak bu sert kişiliğin altında bambaşka duygusal bir insan daha vardır aslında. Babasından aldığı bilgileri kendi çabaları ile geliştirmiştir. Bu nedenle çok bilgili ve zekidir. Ancak okulu elinde olamayan nedenlerle yarıda bırakmıştır.
Viktoria: Fiziksel olarak; Uzun boylu, biraz zayıf, uzun saçlı ve güzel br turist kızıdır. Manevi değerlerine sıkı sıkıya bağlıdır. Bu yüzden dedesinin mezarını bulabilmek için elinden geleni yapmıştır.
KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ:
Gazetelerde yazdığı köşe yazıları ile tanınan Buket Uzuner son zamanlarda yazdığı akıcı kitapları ile adından çokça söz ettirmiştir. Yazar hakkında ayrıntılı bir bilgi yoktur.
Buket Uzuner’in Eserleri
Roman:
- İki Yeşil Susamuru, Anneleri, Babaları, Sevgilileri ve Diğerleri (1991)
- Balık İzlerinin Sesi (1992)
- Kumral Ada Mavi Tuna (1997)
- Uzun Beyaz Bulut- Gelibolu (2001)
- İstanbullular (2007)
- Su- Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları (2012)
- Toprak- Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları (2015)
Hikâye:
- Benim Adım Mayıs (1986)
- Ayın En Çıplak Günü (1988)
- Güneş Yiyen Çingene (1989)
- Karayel Hüznü (1993)
- Şairler Şehri (1994)
- Şiirin Kız kardeşi Öykü (2003)
- Yolda (2009)
- Kumral Ada Mavi Tuna
- İstanbullular
- Gallipoli
- Bir Yılbaşı Hikayesi (2013)
Gezi:
- Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları (1989)
- Şehir Romantiğinin Günlüğü (1998)
- New York Seyir Defteri (2000)
Otobiyografi:
- Gümüş Yaz, Gümüş Kız (2002)
Deneme:
- Selin ve Cem’le Yolculuklar (2004)
- Benim Adım İstanbul (2011)