İş başvurularından olumlu sonuç almak için dikkat edilmesi gereken ilk kuralın, ilgili iş ilanı için istenen belgeleri eksiksiz olarak hazırlamak olduğunu biliyor musunuz? Herhangi bir sektörde verilen iş ilanına günümüzde yüzlerce başvurunun yapıldığı ve ilgili iş ilanına en uygun adayın seçilebilmesi için çeşitli eleme yöntemlerinin gerçekleştirildiği biliniyor.
Bu eleme yöntemleri adaylardan istenen evrakların, belgelerin ve dokümanların incelenmesi ile başlar. Sonuç olarak iş başvurusu için istenen belge ve dokümanları tam olarak hazırlayamayan adaylar, ön eleme sürecinde başarısız olur. Bu bilgilerle birlikte farklı sektörlerdeki iş ilanlarında çeşitli başvuru evraklarının istendiğini de belirtelim.
İş dünyasına yeni adım atan adaylar için hazırladığımız yazımız içerisinde, iş başvurusu yaparken kullanılan belge ve dokümanları sizinle paylaşacağız. Bu evrakları nasıl hazırlayabileceğiniz ve nereden alabileceğiniz hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızın sonlarına doğru iş başvuru sürecinin nasıl ilerlediği hakkında bilgilendirme yapacağız.
Lafı fazla uzatmadan iş başvurusu yaparken genellikle ihtiyaç duyacağınız belgeleri incelemeye geçelim.
CV
CV ismi verilen dokümanlar, iş başvurularında en çok kullanılan temel belgeler olarak bilinir. Bu dokümanlar içerisinde iş başvurusu yapan adayların telefon numarası ve e-mail adresi gibi iletişim bilgileri, öğrenim bilgileri, deneyimleri ve diğer kişisel bilgileri bulunur.
CV’ler genellikle ön yazı ismi verilen bölüm ile başlar ve bu bölüm işverenlerin CV üzerinde inceledikleri ilk yer olması sebebiyle önem taşır. Bu sebeple CV içerisinde etkileyici, sade ve aynı zamanda kısa bir ön yazı oluşturulması tavsiye edilir. CV içerisinde ön yazı oluşturmak, dikkatli ve titiz bir çalışma yapılarak tamamlanabilir.
Bu konuda yeterli tecrübeniz olmadığını düşünüyorsanız, uzmanlar tarafından çeşitli sektörlere göre hazırlanan ön yazı şablonlarını kullanabilirsiniz. CV içerisinde geri kalan kısımları ise farklı başlıklar altında, uygun bir yazı boyutu kullanarak düzenli hale getirebilirsiniz.
CV içerisindeki düzen, adayın disiplinini yansıtan temel bir göstergedir. Bu sebeple adayların CV’lerini bölümlere ayırarak, kenar boşluklarına dikkat ederek ve yazım kurallarını önemseyerek, toplamda bir sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlaması oldukça önemli detaylardır.
Diploma ve Sertifikalar
Diplomalar ilgili eğitim programını tamamlayan öğrencilere mezun olurken verilen resmi evraklardır. Sertifikalar ise bir kurum ya da kuruluş tarafından verilen eğitimin, ilgili öğrenci tarafından başarıyla tamamlandığını gösteren belgelerdir. İş başvurularında açıklanan iş tanımına göre, adaylardan diploma ve sertifikalarını sunmaları istenebilir.
Örneğin bir inşaat firmasında çalışacak mühendis adayı için açılan iş ilanında, adayların inşaat mühendisliği diplomasını göndermeleri istenir. Bu durumda adaylar, üniversite diplomalarını veya diplomalarının noter tasdikli kopyalarını ilgili iş ilanına başvuru yaparken göndermelidir.
Örnek olarak açılan başka bir iş ilanında, yeterli derecede İtalyanca konuşma şartı aranıyor olabilir. Bu durumda işverenler adayları sözlü bir mülakata alarak konuşma becerilerini ölçebilecekleri gibi, adayların sahip oldukları dil sertifikalarını da talep edebilir. Diploma ve sertifikalar adayların eğitim geçmişini ve niteliklerini gösteren belgeler olarak karşımıza çıkar.
Sağlık Raporu
Sağlık raporları adayların ilgili işi yapabilecek sağlık koşullarına sahip olup olmadıklarını doğrudan gösteren ve doktor tarafından hazırlanan resmi raporlardır. Bu raporlar işverenlere ilgili adayın sağlık durumunun ilgili işe uygun olup olmadığını doğrudan gösterir ve aynı zamanda iş güvenliğini tehlikeye atabilecek olası risklerin önüne geçilmesini sağlar.
Örneğin görme problemi yaşayan bir kişinin sağlık raporu almadan herhangi bir firma adına gözlüksüz bir şekilde araç kullanması, toplumsal olarak tehlikeli bir durumu oluşturur. Bu sebeple işverenler bu sorumluluğu kendi üstlerine almamak ve bu duruma benzer risk faktörlerinin önüne geçmek için çalışanlardan sağlık raporu isteyebilir.
Sağlık raporları adayların ilgili işi yapmak için bir engeli olup olmadığını gösterir ve ilgili işin yapılacağı süre içerisinde doktor tarafından gerekli görülen kontrolleri kapsayabilir. Sağlık raporları adaylara özgü hazırlanan kişisel dokümanlardır ve işverenler tarafından sadece işle ilgili konularda kullanılabilir.
Diğer Dokümanlar
İşverenler adaylardan kimlik belgesi, adli sicil belgesi, evlilik cüzdanı, çalışma izin belgesi, vize izin belgesi, kan grubu kartı, vesikalık fotoğraf, banka hesap bilgileri ve ehliyet gibi belgeleri talep edebilir. Ödeme işlemleri için adayın banka hesap bilgileri, acil bir durumda kan ihtiyacının hızlı bir şekilde karşılanması için kan grubu kartı, resmi evraklar için vesikalık fotoğraflar işverenler tarafından kullanılabilir.
İş Başvuru Süreci Nasıl İlerler?
İş başvuruları genellikle iş arayan adayların ilgili iş ilanını bulması ve iş ilanı için gerekli belgeleri hazırlayarak başvuru işlemini gerçekleştirmesi ile başlar. Bazı durumlarda ise, işverenler takımlarına almak istedikleri çalışanlara doğrudan iş teklifinde bulunabilir. İş ilanına başvuru yapan bir adayın hazırladığı dokümanlar, işverenler tarafından inceleme altına alınır.
İnceleme sürecinde adayların hazırladığı evraklar gözden geçirilir ve diğer başvuru yapan adaylarla kıyaslanır. Bu esnada yeterli niteliğe sahip olmadığı düşünülen adaylar elenir. İlgili inceleme ön eleme olarak adlandırılır ve başvuru sayısının yüksek olduğu her iş ilanında uygulanan bir adımdır.
Bu adımın ardından işverenler ilk elemeyi geçen adaylar hakkında detaylı olarak inceleme yapmaya başlar ve gerekirse adayları daha yakından tanımak için mülakat yapmak isteyebilir. Pandemi ile birlikte iş dünyasında sıklıkla kullanılan online görüşmeler, günümüzde en çok kullanılan mülakat yöntemi olarak ön plana çıkar.
Online mülakat esnasında işveren ve aday arasında sesli ve görüntülü olarak kısa bir görüşme gerçekleştirilir. Bu görüşme telefon ile sadece sesli iletişim kurularak ya da yüz yüze görüşmek için belirli bir yerde randevu olarak da yapılabilir. Ayrıca yazılı mülakat ile adayın nitelikleri işveren tarafından ölçülmek istenebilir.
Mülakatların amacı, adayın gerçekten ilgili pozisyona uygun olup olmadığını anlamak, adayın ciddiyeti, nitelikleri, hobileri ve diğer kişisel özelliklerini tanımaktır. Mülakatın öncesinde ya da sonrasında, işveren eğer varsa referanslarınızı kontrol etmek isteyebilir. Bu durumda işverenler daha önce çalıştığınız yerdeki personellerle iletişime geçebilir.
Bu işlemlerin ardından uygun olduğu düşünülen adaylara iş teklifi yapılır. Teklif içerisinde genellikle görev tanımı, çalışma saatleri ve maaş gibi detaylar yer alır. Bu detayları kabul eden adaylar, işe başlar. İş teklifini kabul eden bir adayın, ilgili işe başlamak için sözleşme imzalaması gerekebilir.
Sözleşmeler işvereni ve adayı, resmi olarak koruma altına alan anlaşmalardır. Sözleşmeler içerisinde işe başlama tarihi, iş içerisinde yapılan faaliyetlerin gizliliği ve çalışma koşulları gibi detaylar yer alabilir. Genel anlamda iş başvuru süreci, yukarıdaki adımlar doğrultusunda tamamlanır. İş başvuru sürecinin ilgili işe ve işverenin seçimlerine göre değişiklik gösterebileceğini de belirtelim.
Sonuç
İş başvurusu yapmak isteyen adayların ilgili iş için belirtilen dokümanları eksiksiz bir şekilde hazırlaması gerekir. İş başvurularında istenen evraklar ilgili işe göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak CV, sağlık raporu, diploma ve sertifikalar olarak sıralanabilir. Bu dokümanlara ek olarak nüfus cüzdanı fotokopisi, ehliyet, adli sicil kaydı ve kan grubu kartı gibi diğer evraklar da işveren tarafından talep edilebilir.
İş başvuru süreci adayların ilgili işe başvuru yapmasıyla başlar ve eleme süreciyle devam eder. Eleme sürecini geçen adaylar sözlü, yazılı ve yüz yüze görüşmelerin yapıldığı mülakatlara tabi tutulabilir. Mülakatlardan yeterli puanı alan adayların sunduğu diploma gibi belgeler ve referanslar, doğrulamak amacıyla incelenir. İşveren ile aday arasında sözleşme imzalanır ve başvuru süreci tamamlanır.