Zeynep BAŞ
Hayir hayir yanlis geldin test tekniklerini , kac soru cozmemiz gerektigini ya da kitap onerini vermeyecegim. Burada hani sinava girerken midende olusan hafif agridan , ellerinin terlemesinden ve sinav aninda kipkirmizi kesilmenden bahsedecegiz. Yani sinava kendimizi mental acidan nasil hazirlayacagiz bunun uzerinde duracagiz. Bizi sinav oncesi ya da sinav esnasinda korkutan , heyecanlandiran ve sinav performansinin dusmesine neden olan bazi etmenler var. Bu etmenler ailesel , arkadassal ya da tamamen kendimizle ilgili olabilmektedir. Simdi onlarin bir kacina beraber bakip yorumlayalim
1) Zaman yetmedi
Kimi zaman denemelerde soyledigimiz , kimi zaman ‘Odevi ne icin yapmadin?’ sorusunun cevabi olarak kullandigimiz bir problem. Ilk baslarda ‘Cok zamanimiz var baslarim’ diye baslayan ’15 dakika telefona baksam ne kaybederim?’ diye devam eden ‘Bu saatten sonra calissam da kurtaramam’ cumlesiyle son bulan bir dilimden bahsediyoruz. Ilk olarak su algiyi yikalim. Calissam da artik kurtaramam diye bir kavrami hayatinizdan cikarin. Onunuzde zaman var ve eksik konularinizi bitirmeniz icin hala sansiniz devam etmekte. ‘Sinaviniz baslamistir arkadaslar , basarilariz dileriz’ sozune kadar da devam edecektir. Son ana kadar calismanin sana verecegi bir zarar yoktur. 1 gunumuz bile kalsa degerlendirmek bize buyuk fayda saglar.
2) Herkes … net yapiyor ben … net yapiyorum
Demekki basarisizim mi demeliyiz boyle bir konuda ? Hayir. Hepimizin netlerinin dustugu , yukseldigi hatta bazen stabil kalip oldugu yerde saydigi zamanlar olmustur. Bu konularin zorluk derecesiyle alakali bir durum. Bazi konular icin 1 haftamizi harcarken bazi konular icin 2 hafta harcamamiz gerekebilir. Bu tamamen senin konuyu ne kadar surede anlayip anlayamadigina baglidir. Diger insanlarin yaptiklari degil sizin bugun ne yaptiginiz ve ne kadar yol aldiginiz onemlidir.
3) Cok heyecanlaniyorum. Dershane denemelerine bile girmek istemiyorum
Oncelikle dogal bir durum oldugunu soylemeliyiz. Azalan zaman , agirlasan konular esliginde boyle hissetmen dogaldir. Heyecanlanmanin nedeni belli sayida deneyim yasamadiginin isaretidir. Biz farkinda olmasakta girdigimiz denemeler , cozdugumuz sorular bizlerin heyecanini atmasina yardimci olur. Insan somut bir varliktir ve somut sonuclar gormek ister. Kafanda olusturdugun soyut dusunceler ise seni rahatsiz eder. Ilk kez bisiklete binmek gibi dusunebilirsin. Kafanda kurdugun soyut dusunceler vardir. Yapamam dersin binmek istemedigi soylersin bir de bunlarin yaninda komsu cocugunun bisikletten dususu gelir aklina iyice rahatsiz olursun. Ama bindiginde , surebildigini gordugunde rahatlar ve aslinda o kadar da zor olmadigini fark edersin. Heyecan duygusunu her zaman hissedeceksin. Onemli olan bu heyecanin fazla hale gelmemesi ve performansini etkilemesine izin vermemendir. Bunlar senin elinde olan seyler ve herkesin dedigi gibi bir kere daha soyleyelim : Kendine inan .
Fiziksel yonden kendini hazirlarken psikolojik yonunu unutmaman bu acidan onemlidir. Hepimizin agladigi , yoruldugu zamanlar elbetteki olacaktir heleki sinav zamanlari bunlari olmasi daha da dogal 😉 her sey kendine bu durumun dogal bir sey oldugunu kanitlamanda bitiyor. Kanitlarsan sinav sabahi rahat bir beden , kendini hazir hisseden bir beyin ve sana sonsuz derecede inanan bir kalple girersin o sinava. Birak zamani saymayi , zamandan korkmayi… Simdiyi dolu dolu yasarsan gelecekte donup ardina baktiginda daha mutlu bir sen goreceksin emin ol 😉
Simdileri yasaman dilegiyle…