Mayıs ayı, YKS’ye hazırlanan öğrenciler için son dönüm noktası. Sınavın yaklaşmasıyla birlikte öğrencilerde stres ve kaygı seviyesi artıyor. Motivasyonu korumak ve paniğe kapılmadan çalışmayı sürdürmek ise giderek zorlaşıyor.
Bu yazıda, YKS’ye bir ay kala nasıl çalışmanız gerektiğine dair bir rehber sunarak, bu kritik dönemi en etkili şekilde geçirmenize yardımcı olacağız.
Denemelerinizi Gerçek Sınavdaymış Gibi Çözün: Deneme Stratejilerinizi Oluşturun
Çözdüğünüz her denemenin bir sınav provası olduğunu unutmayın ve bu bilinçle çözün. Deneme çözerken mutlaka süre tutun. Mümkünse gerçek sınavın yapılacağı saatlere yakın zaman dilimlerinde denemenizi çözün.
Kendinize uygun deneme stratejileri oluşturun. Denemeyi hangi testten çözmeye başlayacağınızdan, hangi teste kaç dakika ayıracağınıza kadar bir düzen oluşturmalı ve çözdüğün her denemede bu düzeni oturtturmalısınız.
Toplu Denemelere Katılın
Denemeleri sadece evde ve konfor alanınızda çözüyorsanız size kötü bir haberimiz var! Sınav ortamı evdeki gibi olmayacak. Bu yüzden mutlaka ama mutlaka ev dışında da denemeler çözmeye başlayın. Çevrenizdeki kurumların ve Türkiye geneli ortak denemeleri takip edin. Eğer sonuçtan korkuyorsanız gerekirse sonucunuza bakmayın ama o toplu ortamda yapılan sınav deneyimini mutlaka yaşayın.
AYT’yi Geri Plana Atma
TYT denemelerini arttıracağım diye AYT konu çalışmalarınızı aksatmayın. Unutmayın ki sınavda asıl sıralamanızı belirleyecek kısım AYT’dir. AYT’de yapacağınız 1 net, TYT’de yapacağınız 3-4 nete eşit olabilir. O yüzden kalan zamanı AYT eksiklerinizi kapatmaya yönelik planlamanız sizin için avantajlı olacaktır.
YKS’ye 1 Ay Kala Konu Çalışmalı mıyız?
Birçok öğrenci sınava son 1 ay kala yeni konu çalışmanın zaman kaybı olacağını düşünerek sadece deneme ve soru çözümlerine odaklanıyor, yeni konu çalışmayı reddediyor. Ancak eğer derece öğrencisi değilseniz yani neredeyse tüm konuları bitirip birkaç turda soru çözümü yapmadıysanız bu sizin için geçerli değil. Hatta denemelerde ortalama 30-40 net yapıyorsanız son ay +10 net arttırmanız bile mümkün.
YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?
YKS sınavına girmeden önce deneme sonuçlarınızdan ortalama puanınızı hesaplayabilir ve hedeflediğiniz üniversiteye yetip yetmediğini öğrenebilirsiniz. Bunun için birçok hesaplama aracı bulunsada doğru verilere ulaşmak zordur. Doğru ve güvenilir bir hesaplama yapmak için PuanGO’yu kullanabilirsiniz.
YKS Puanınızı Hesaplamak için tıklayınız.