Müzik dinlemek günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Birçoğumuz araba kullanırken, spor yaparken ya da kitap okurken bir yandan da müzik dinleriz. Peki ya ders çalışırken müzik dinlenir mi? Müzik dinlemenin ders çalışırken anlamayı kolaylaştıran bir etkisi var mı? Gelin hep beraber öğrenelim;
Bir işle uğraşırken aynı zamanda müzik dinlemenin, bilişsel yetenekleri (örneğin mantıksal düşünme, problem çözme ve öğrenme yeteneğini) nasıl etkilediğini belirlemeye yönelik birçok araştırma var. Beynimizin karmaşık bir çalışma şekli olmasına karşın bir durum karşısında beyin sadece tek bir şeye odaklanır. Bize her ne kadar içinde bulunduğumuz iki durumla da başa çıkabiliyoruz gibi gözükse de işin aslı öyle değildir.
Örneğin özellikle ders çalışmaya başladığımız sırada fonda müzik varsa beynimiz çalıştığımız konuya odaklanmak için daha yüksek çaba sarfeder. Dikkat edersek aslında bunu o anda biz de anlayabiliriz. İlk başta her ne kadar dinlediğimiz müziğin ritmine uyarak çalışsak da bir süre sonra müziği duymamaya çaba göstererek dersi anlamaya çalışırız.
Sonuç olarak çalışmaya başlamadan önce müzik dinlemenin stresi ve depresyonu azaltıcı, belleği ve zihinsel beceriyi arttırıcı bir etkisi vardır. Ancak biz tamamen derse odaklandığımızda müziği duymayız.. Böylece müzik dinlemenin, anlamayı kolaylaştırdığını da söylemek pek mümkün olmaz.
Peki ya “Ben müzikle çalışınca daha iyi anlıyorum.” diyen arkadaşlarımız neden böyle söylüyor?
Bu birçok öğrencinin savunduğu düşüncelerden biridir bu. Aslında müzik burada anlamamızı kolaylaştırmaktan ziyade ders çalışırken sıkılmamızı önler. Özellikle ders çalışırken dikkatini toplamakta zorlanan, çok çabuk sıkılan öğrenciler “müzikle daha iyi çalıştığını” savunurlar. Müzik, ders çalışırken can sıkıntısını bir nebze azalttığı için daha uzun süre çalışabilirler. Ders çalışma süresinin uzaması da onlara daha verimli ders çalıştıklarını düşündürtür.