OSGB lerin görevleri nelerdir?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmekte olan yetki belgesi ile yetkili kılınmış olan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Hizmetlerinin sağlanması amacı ile kurularak, kanun ve yönetmelikler ile belirlenen görevleri yerine getirmek için çalışan gerekli olan teknik donanıma ve fiziki donanıma sahip olan özel kuruluşlar Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi olarak adlandırılmaktadır. 6331sayılı İş güvenliği ve sağlığı yasasının 01 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmesi ile birlikte işverenlerin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmaları zorunlu hale getirilmiştir.
Ancak kimi işyerlerinde görev yapmakta olan personel sayısı az olup bu hizmeti OSGB aracılığı ile de temin edebilme olanağı da bulunmaktadır.
Kanun kapsamında Bakanlık tarafından yetkilendirilen bu özel kuruluşlar iş güvenliği uzmanlığı ile işyeri hekimliği görevlerini yürütmektedirler.
Bu özel kuruluşlar işyerlerinin ihtiyaçlarına göre iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirerek çalıştırmaktadırlar. İşyerleri Bakanlık tarafından tehlike sınıfına göre belli tehlike gruplarına ayrılmıştır.
Farklı tehlike grubunda yer alan işletmeler için farklı sertifikaya sahip olan iş güvenliği uzmanlık eğitimi almış ve sertifikaya sahibi olup OSGB’ ler işletmelerin bu sınıflarına göre iş güvenliği uzmanını bu işletme için görevlendirirler.
Bununla birlikte bir OSGB de tam zamanlı olarak görev yapan uzmanlar bir başka OSGB de görev alamamaktadır.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin yetki alanı bulundukları ile ve komşu iller ile sınırlıdır.
Bulundukları il ve komşu iller dışında iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmetleri ve diğer hizmetleri sunmak için kuruluşun hizmet vermek istediği illerde şubelerinin bulunması gerekmektedir. OSGB’ lerin Bakanlıktan izin aldıkları adreslerde aktif olarak hizmet vermeleri gerekmektedir.
Ortak Sağlık ve Hizmet Birimi kurulabilmesi ve işletmelere hizmet sunabilmesi için tam zamanlı iş akdi ile görev yapmakta olan bir işyeri hekimi, bir iş güvenliği uzmanı ile bir diğer yardımcı sağlık personelinin istihdam edilmesi yasal bir zorunluluktur.
OSGB olarak hizmet veren kuruluşlarda tüm hizmetlerin yürütülmesinin temini adına işyeri doktoru tarafından kullanılmak için en az 10 metrekare büyüklüğünde bir muayene odası ve yine aynı büyüklükte iş güvenliği uzmanı odası ile 15 metrekare büyüklüğünde ilkyardım ve acil müdahale odası, 12 metrekarelik bekleme odası, yeter büyüklükte arşiv, tuvalet ve lavabo bulunmak zorundadır.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri, işyerlerinde sağlıklı ve güvenli hizmet yürütülmesini temin için gerekli önlemleri almakla görevlidir. Çalışanların, çalışma ortamlarında, işyerlerinde güvenli olarak çalışmalarının sağlanması adına tüm araştırmaları yaparak gerekli olan önlemlerin alınmasını, olası iş kazalarının önceden tespit edilmek sureti ile iş kazalarının önüne geçilmesini temin eder.
Ayrıca ilk olarak işe başlayan personel ile halen görev yapmakta olan personelin sağlık durumlarının kontrol altında tutulmasının sağlanması, işletmenin faaliyet alanına göre meslek hastalıklarının önlenmesinin sağlanması için gerekli önlemlerin alınmasının sağlanması OSGM görevleri içerisinde yer almaktadır.
Ancak belirtilen tüm bu görevler sadece iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi sorumlu değildir. Alınacak önlemler atılacak olan tüm adımlardan işverende uzmanlar kadar sorumludur. İşletmelerde alınacak önlemler ile yapılacak olanların işveren ile iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından ortak olarak yürütülmesinin sağlanması gerekmektedir.
İşletmeler OSGB’ lerden hizmet alacaklarında aralarında kanun ve yönetmelikler ile belirlenen şartlar da sözleşme tanzim etmeleri gerekmektedir. İşveren ve OSGB hizmeti sunan kuruluş arasında yapılan bu sözleşmeden bir nüshası işverende kalırken bir nüshası da OSGB’ de kalır ve bir nüshası da beş gün içerisinde Genel Müdürlüğe iletilir. İşveren tarafından alınacak hizmetler bu sözleşmede yer alır.