Pek çok Türk genci küçüklükten beri polis olmanın hayalini kurar. Bu hayali bir adım ileriye taşımak isteyenler ise Polis Nasıl Olunur, POMEM Nedir, PMYO Nedir araştırması yapıyor. Bu içeriğimizde Polis Olma Şartları Nelerdir, Adım Adım Sınav Başvuru ve Mülakat Aşamaları, POMEM, PMYO ve PAEM Nedir ve Nasıl Başvurulur vb. sorularını cevaplayacağız.
Polis Nedir?
2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’na göre; halkın güvenliğini sağlamak, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzenine ve genel güvenliğe dair önleyici ve koruyucu tedbirler almak amacıyla oluşturulmuş görevli hizmet birimine polis adı verilmektedir.
Polis Olma Şartları Nelerdir?
Polis Akademisi sınav ilanına çıkarken polis olma şartlarını tek tek yayınlamaktadır. Bu şartlar PMYO, POMEM ve PAEM için ayrı ayrı belirlenir. Ülkemizde polis ihtiyacını karşılamak, polis olmak isteyenleri belirli eğitimlerden geçirerek polislik mesleğine hazır hale getirmek adına merkezler kurulmuştur. Polis olmak için ülkemizde bulunan merkezler;
- Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) (Polis yetiştirir ve en az 6 ay eğitim verilir.)
- Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) (Polis yetiştirir ve 2 yıl eğitim verilir.)
- Polis Amirleri Eğitim Merkezidir. (PAEM) (Komiser yetiştirir ve 11 ay eğitim verilir.)
Bu merkezler, Polis Akademisi’ne bağlı olarak çalışır ve eğitim durumunuza göre herhangi birine başvurabilirsiniz. Aldığınız eğitim sonrasında polis ünvanını elde edersiniz.
Kadın polis olma şartları ile erkek polis olma şartları aynıdır. Tek fark kadınlardaki boy, kilo ve diğer fiziksel şartlardır. Genel olarak bu sınavlara girebilmek için aşağıdaki şartları taşıyor olmanız gereklidir.
Genel polis olma şartları şunlardır;
- Türk vatandaşı olmak,
- PMYO için lise, POMEM için lisans mezunu olmak,
- Eğer yurt dışında herhangi bir okuldan mezun iseniz denklik belgesi sahibi olmak,
- KPSS baraj puanını geçmek. (POMEM için geçerlidir),
- Kadınlar için 162 cm, erkekler için 167 cm’den kısa boylu olmamak,
- Sağlık durumu yönünden, Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirlenen koşulları taşımak,
- Reşit olmak (18 yaş kanunu) ve 30 yaşından büyük olmamak,
- Siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmamak,
- Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
- Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,
- Polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,
- Kişin silah taşımak için engel bir durumunun olmaması,
- Ceza almamış olmak,
- Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
Polislik Sınav Başvuru Tarihleri Ne Zaman?
Polislik için başvurular her yıl Polislik Akademisi’nin resmi internet sitesi olan pa.edu.tr adresi üzerinden yapılmaktadır. Başvuru ve sınav tarihleri ise yine Polislik Akademisi tarafından duyurulmaktadır.
Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) Nedir?
Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO), Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak polislik eğitimi veren bir kurumdur. Polis Meslek Yüksekokulu’nu başarıyla bitiren adaylar, yıl sonu sınavını geçerek polis memuru olarak atanırlar. PMYO’nun eğitim süresi genellikle 2 yıldır. Adaylar, lise veya denk bir okuldan mezun olmalı ve YKS’nin ilk aşaması olan TYT’ye girmelidir.
Polis Meslek Yüksekokulu öğrencileri, ücretsiz olarak eğitim alırken aynı zamanda yatılı olarak okumaktadır. Öğrencilerin günlük ihtiyaçları ve sağlık harcamaları devlet tarafından karşılanır. PMYO’dan mezun olanlar önlisans derecesine sahip olurlar. Eğitim süresince, temel disiplin ilkelerine dayalı bir eğitim verilir; öğrenciler sabah rutinleri, kişisel hijyen, ast üst ilişkileri ve iletişim gibi konularda disipline dayalı olarak eğitilirler. PMYO öğrencileri genellikle hukuk, silah kullanımı ve polislikle ilgili dersler alırlar.
PMYO Güncel Taban Puanları (Son 6 Yıl)
PMYO Son 6 Yılın Taban Puanları | |
Yıl | Puan |
2018 | 270 puan |
2019 | 260 puan |
2020 | Alım yapılmadı |
2021 | 250 puan |
2022 (10 katı kontenjan çağırımı yapıldı)* | Erkek 266 puan, Kadın 280 puan |
2023 (10 katı kontenjan çağırımı yapıldı)* | Erkek 269.2 puan, Kadın 290.06 puan |
2024 | Henüz belli değil. |
*POMEM ve PMYO polis alımında, ilk defa 2022 yılında getirilen 10 katı kuralına göre, her bir branş için belirlenen taban puanı alan aday sayısının 10 katını geçmeyecek kadar aday mülakata çağrılabiliyor. Yani başvuran adaylardan yüksekten başlanarak on katı aday çağrılacaktır. Burada TYT puanın önemi artmış oldu.
Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) Nedir?
Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM), polis memuru yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Lisans mezunu olan bireyler POMEM’e başvurarak polis memuru olabilirler. Lisans mezunu olmayan kişiler POMEM’e başvuru yapamazlar. POMEM’e kabul edilen öğrenciler, yatılı olarak polislik eğitimi alır ve mezun olduktan sonra polis memuru olarak atanırlar. POMEM’lerde eğitim-öğretim süresi en az altı aydır ancak gerektiğinde bu süre uzayabilir. Her öğretim süresi 2 dönem, her dönem ise en az 12 haftadan oluşur. POMEM’lerde eğitim-öğretim, parasız yatılı ve üniformalı olup, öğrencilerin iaşe, ibate ve sağlık giderleri ile diğer istihkakları Devletçe karşılanır. POMEM’e giriş, KPSS puanıyla yapıldığı için polis olma şartları POMEM için farklılık gösterir.
2024 yılı POMEM ön başvuru kılavuzuna ulaşmak için buraya tıklayın.
POMEM Sınav Ücreti Ne Kadar?
2024 yılında yapılan güncel 31. Dönem POMEM başvuru ücreti 1.050.00 TL‘dir. Sınava katılmaya hak kazanan adaylar, sınav başvuru ücretini belirtilen tarihler arasında Türkiye Halkbank Gölbaşı Şubesi/ANKARA’daki Polis Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünün “31. Dönem POMEM Giriş Sınavı” isimli hesabına yatırabilecekler.
Polislik Başvuruları Nasıl Yapılır? (POMEM ve PMYO Ayrı Ayrı)
POMEM için KPSS puanı, PMYO için TYT puanı gerektiğinden başvuru adımlarında farklılıklar vardır. Sizin için hem POMEM hem de PMYO başvuru adımlarını ayrı ayrı anlattık.
POMEM İçin Adım Adım Başvuru Süreci:
POMEM başvuru adımları şu şekildedir:
- Ön Başvuru
- Ücret Yatırma
- Ön Sağlık Kontrolü
- Fiziki Yeterlilik Parkuru
- Mülakat
Polis olma şartlarını taşıyan adaylar, POMEM için Polis Akademisi’nin internet sitesi üzerinden yayınlanan ilan uyarınca şu şekilde başvuru yapabilir;
- Ön Başvuru: Öncelikle son 2 yıl içinde yapılan KPSS lisans sınavlarından birine girmiş olmanız ve P3 puan türünden en az (48,00) taban puan veya üzerinde puan almış olmanız gerekmektedir. Yeterli taban puanı almışsanız ais.pa.edu.tr adresi üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifrenizle e-devlet sistemine giriş yaparak başvurunuzu yapabilirsiniz.
- Ücret Yatırma: Başvurusunu yapan adaylar, KPSS puan türlerine göre yüksekten düşüğe olacak şekilde sıralanır. O yıl açıklanan kılavuzdaki alım sayısına göre kontenjanlar doldurulur. Kontenjana giren adayların belirtilen tarihler arasında sınav ücretini yatırması gerekmektedir.
POMEM başvurusu yaptıktan sonra sırasıyla sizi 3 aşama bekliyor; ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı, sözlü mülakat.
- Ön Sağlık Kontrolü: Ön sağlık kontrolü komisyonu, adayların sağlık raporlarına ve boy-kilo şartlarına göre adaylar hakkında “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olur” veya “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olamaz” şeklinde karar verir.
- Fiziksel yeterlilik parkuru: Adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısı değerlendirilmek üzere uygulamalı olarak yapılır. Başarılı olmak için yüz tam puan üzerinden en az 60 puan almak zorunludur.
- Mülakat: Fiziksel yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar mülakat sınavına tabi tutulurlar. Hakkında “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar, bir sonraki sınav aşamasına geçemezler. Mülakatta adaylara, soruların yazılı olduğu bir kart çektirilir. Konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilir. Konu ile ilgili komisyonca adaya sorular sorulabilir. Değerlendirmede adayın; konu hakkında bilgi düzeyi, kendisinden istenileni kavrama, özgüveni, ifade etme yeteneği, beden dilini kullanma becerisi, olmak üzere beş ayrı kritere göreve her bir kriter 20 puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden yapılır. Adayın mülakat sınavından başarılı olabilmesi için toplam 70 puan veya üzerinde alması gerekir.
- Sınav Sonuç Listesinin Belirlenmesi: Sınav sonuçları belirlenirken KPSS puanının %25’i, Fiziki Yeterlilik Sınavı’nın %25’i ve Mülakat sonuçlarının %50’si alınarak bir puan oluşturulur. Oluşturulan puanlara göre yüksekten düşüğe doğru bir sıralama yapılır.
PMYO İçin Adım Adım Başvuru Süreci:
PMYO için TYT puanı gerektiğinden başvuru süreci, POMEM’den farklı olarak ilerlemektedir.
Polis olma şartlarını taşıyan adaylar, PMYO için Polis Akademisi’nin internet sitesi üzerinden yayınlanan ilan uyarınca şu şekilde başvuru yapabilir;
- Öncelikle YKS’nin 1. oturumu olan TYT sınavına girmeniz gerekir ve TYT puan türünden taban puanı kadar puan almanız gerekmektedir. (Taban puan yıldan yıla değişiklik gösterebilmektedir.) TYT puan türünden yeteri puanı aldıktan sonra (PMYO kılavuzunda belirtilen taban puanı) aldıktan sonra Polis Akademisi’nin resmi sitesinden e-devlet ile giriş yaparak PMYO’ya başvuru yapabilirsiniz.
- PMYO başvurusu yaptıktan sonra sırasıyla sizi 3 aşama bekliyor; ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı, sözlü mülakat.
- Ön sağlık kontrolü komisyonu, adaylar hakkında “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olur” veya “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olamaz” şeklinde karar verir.
- Fiziksel yeterlilik sınavı; adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısı değerlendirilmek üzere uygulamalı olarak yapılır. Başarılı olmak için yüz tam puan üzerinden en az 60 puan almak zorunludur.
- Fiziksel yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar mülakat sınavına tabi tutulurlar. Hakkında “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar, bir sonraki sınav aşamasına geçemezler.
- Mülakatta Adaylara, soruların yazılı olduğu bir kart çektirilir. Konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilir. Konu ile ilgili komisyonca adaya sorular sorulabilir. Değerlendirmede adayın; konu hakkında bilgi düzeyi, kendisinden istenileni kavrama, özgüveni, ifade etme yeteneği, beden dilini kullanma becerisi, olmak üzere beş ayrı kritere göreve her bir kriter 20 puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden yapılır. Adayın mülakat sınavından başarılı olabilmesi için toplam 70 puan veya üzerinde alması gerekir.
- Sıralama belirlenirken; TYT puanının %25, fiziki yeterlilik puanınızın %25 ve mülakat puanınızın %50’si alınarak yapılmaktadır.
Eğer bütün aşamaları geçerseniz sıralamanız doğrultusunda İntibak eğitimine kalmayı hak kazanıyorsunuz. İntibak eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar 2 yıl sürecek polis öğrenciliği bekliyor. Sonrasında bir şubede göreve başlıyorsunuz. Bu şube genellikle çevik kuvvet, karakol ya da güven timleri olmaktadır.
18 yaşını doldurmasam ama 18 in içinde olsam tyt de polislik yazabilirmiyim
PMYO başvuruları için 18 yaşını tamamlamış ve 26 yaşından gün almamış olmanız gerekiyor.
POMEM ve PAEM başvuruları için ise 30 yaşını aşmamış olmanız gerekiyor.