Ramazan ayı, YKS’ye kalan zamanın daralmasının yanı sıra oruç tutmanın da etkisiyle yaşam düzeninin büyük ölçüde değiştiği bir dönemdir. Bu dönemi etkili bir planlama ile yönetmek, YKS netlerinizde artış sağlarken yanlış bir yaklaşım ise istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Ramazan ayını fırsata dönüştürebilmeniz ve netlerinizi arttırabilmeniz için Ramazan Ayında YKS rehberi oluşturduk.
Ramazan Ayında Yükselişe Geç
Ramazan ayı, bilinenin aksine YKS için iyi bir fırsattır. Ramazan ayında hissettiğimiz açlık hissi normal açlık gibi değildir. Sahurda yemek yediğimiz için uyandığımızda tokluk hissederiz. Dolayısıyla verimli bir şekilde ders çalışabiliriz. Yani, ramazandaki açlık hissiyle zihinsel fonksiyonlarımız da daha iyi olacaktır. Dolayısıyla ramazan ayı YKS’ye çalışmamızı asla engellemeyecektir.
Ramazana Özel Çalışma Programı Oluşturmalıyız
Ramazan ayını verimli bir şekilde geçirmek ve yükselişe geçmek istiyorsak iyi bir çalışma programı oluşturmak zo-run-da-yız!
İster oruç tutun, ister tutmayın; ister okula gidin, ister gitmeyin. YKS’ye hazırlanan herkesin, bu aya özel kendine en uygun programı seçip gününü planlaması büyük bir önem arz etmektedir.
Bu sebepten dolayı Ramazan ayını kendinize en uygun şekilde planlamanız ve YKS çalışma düzeninizi oluşturmanız için size Ramazanda 1 gününüzü nasıl planlayabileceğinizi anlattık.
Gündüz Çalışmayı Sevenlerin Ramazan Ayında 1 Günü
Gündüz ders çalışmayı seviyorsan senin için harika bir program hazırladık 🙂
En geç 23.00’da uyuyup, bulunduğun şehirdeki sahur saatinden en az 1 saat önce kalkmalısın. Sahurunu yaptıktan sonra 06.00’da derse başlayıp 12.00’ye kadar 6 saatlik verimli bir ders çalışma süreci geçirebilirsin. Susuzluğun ve kafeinsizliğin etkisiyle biraz yorgunluklar başlayacaktır. Bu yüzden 12.00-14.00 arasında 2 saatlik şekerleme yaparak günün ikinci yarısına hazırlanabilirsin. Kısa bir şekerlemeden sonra 14.00-18.00 arasında 4 saatlik verimli bir çalışma ile günü tamamlayabilirsin. Bu planlama ile 10 saatlik verimli bir çalışma programı oluşturabilirsin.
Gece Çalışmayı Sevenlerin Ramazan Ayında 1 Günü
Gündüzler bana göre değil, ben gece ders çalışmayı severim diyenlerdeysen bu programı da senin için hazırladık 🙂
İftardan sonra 22.00-04.00 arasında 6 saatlik çalışma ile günün ilk yarısını tamamlayabilirsin. Bulunduğun şehrin sahur saatine göre çalışma saatini yarım saat – 1 saat daha arttırabilirsin. Sahurdan sonra hemen uykuya geçmemelisin. 06.30’a kadar kısa bir ders çalışma, kitap okuma gibi faydalı aktivitelerle geçirdikten sonra artık uykuya geçiş yapabilirsin. 07.00-15.00 arasında 8 saatlik güzel bir uyku çektikten sonra 15.00-18.00 arasında 3 saatlik bir ders çalışma süreciyle günün ikinci yarısını tamamlayabilirsin. Bu planlama ile 9 saatlik verimli bir çalışma programı oluşturabilirsin.
Okulu Olanların Ramazanda 1 Günü
Okulun varsa bu program tam sana göre!
En geç 22.00’da uykuya geçiş yapmalısın. Bu sayede en az 6 saatlik sağlam bir uyku ile güne zinde başlayacaksın. 04.00’da uyanıp sahurunu yaptıktan sonra 05.00-07.30 arasında 2,5 saatlik verimli bir ders çalışma süreci geçirebilirsin. 08.00-16.30 arasında okula gittikten sonra yarım saatlik bir dinlenmenin ardından 17.00-19.00 arasında 2 saatlik bir ders çalışma bölümü daha yapabilirsin. Eğer bulunduğu şehirde 19.00’dan önce iftar oluyorsa saatlerde kaydırma yapabilirsin 🙂 İftardan sonra yarım saatlik bir dinlenmenin ardından 20.00-22.00 arasında 2 saatlik son ders çalışmanı yaparak gününü tamamlayabilirsin. Bu planlama ile 6,5 saatlik verimli bir çalışma programı oluşturabilirsin.
Bu programlardan size uygun olanı seçip şehrinizin iftar-sahur saatlerine veya kişisel diğer meşguliyetlerinize göre düzenleyebilirsiniz. Unutmayın ki çalışma programı parmak izi gibidir. Eğer doğrusunu oluşturamazsanız uygulamakta zorlanacaksınız.
Güzel yazı ama paragraf başlarında tab ile boşluk bırakırsanız yazım kurallarına daha bir uymuş olursunuz sanki 🙂
Yeni sisteme göre 2. oturumda da 0,5 matematik net zorunluluğu var mı ?
Yok
Ramazanda zorlanıcağımı düşündüm ama süper olmuş.Sizin yolunuzdayız
Oruçlu iken zorlanıcağımı düşündüm ama süper olmuş????
Cok güzel olmus tesekurller yardimci olacak.
Ya bana acil yardım etseniz çok mutlu olacağım. Ben TS öğrencisiyim bu yaz tatilinde hangi derslere ağırlık vermeliyim, nasıl ders çalış malıyım
Yaz tatili ile ilgili yazımız var okuyabilirsin ?
Edebiyat ve türkçe çok getirisi var kardeşim. Sözel derslere olabildiğince ağırlık vermelisin ama.
İyi günler, 11. sınıflara de yaz tatili için bir tavsiye yazısı yazmayı düşünüyor musunuz? Teşekkürler 🙂
Yazacağız inşallah ?
Ellerinize sağlık çok güzel yazmışsınız . Bu bana çok yardımcı olacak .
Rica ederiz Merve Hanım
Hocam güzel hoş yazmışsınız ama ben uyku düzenini anlayamadım.
Sitemizde uyku ile alakalı yazılara bakabilirsin Selçuk
Allah razı olsun yine her zamanki gibi harika tavsiyelerde bulunmuşsunuz. Ancak ben bir şey sormak istiyorum. Mezuna kalacaklar için önerilerinin nelerdir? Çünkü ben bu sene tercih vermeyi düşünmüyorum ve ne yapacağımı bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim…
Amin cümlemizden inşallah, mezuna kalmak konulu yazımızı okuyabilirsin.
Takdir ve teşekkür ettim
Rica ederiz ?