SINAVA HAZIRLANIYORUM..PEKİ NEREDEN BAŞLAMALIYIM?
Nereden başlayacağını bilmiyor musun? Öyleyse başlayalım!
Maraton başladı…Ama sen nereden başlayacağını bilmiyor musun? Öyleyse öncelikle nasıl bir sınava gireceğini bilmelisin. Seni öncelikli olarak TYT bekliyor. Peki nedir bu TYT ? TYT ( Temel yeterlilik sınavı ) istediğin bölümü tercih etmen için girmen gereken ilk sınav. Temel yeterlilikleri ölçüyor. Yani matematik, Türkçe, sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerini barındırıyor. Her ne kadar TYT yorum sorularından oluşuyor denilse de bilgi sahibi olmadan yorum yapılamayacağını da göz önünde bulundurman lazım.
- Bir sınava hazırlanmanın en iyi yolu daha önceden sorulan soruların tarzını ve gerektirdiği bilgileri bilmektir. Bunun için önceki yıllarda sorulan sorular senin için yönlendirici olacaktır. Çıkmış sınav sorularına bakmak her yıl hangi bilgilerin sorulduğunu, nasıl sorulduğunu ve mutlaka bilinmesi gereken kavramların ne olduğunu anlaman için bir harita niteliğindedir. Unutma ki iyi bir harita ulaşacağın yere en kısa zamanda ve doğru yoldan gitmeni sağlar.
- Çıkmış sınav sorularına göz attıktan sonra her yıl soru çıkan bilgi ve kavramları bir yere not et. Başlangıç olarak nasıl sorularla karşı karşıya olacağını belirlemiş ve sınav konularına nasıl yaklaşman gerektiğini bilmiş olursun.
- Sonrasında her yıl en fazla soru çıkan konuları belirle.
- Bu konularla ilgili temelin yoksa temel oluşturmaya çalış.
O halde TYT için ilk yapman gereken şey çıkmış sınav sorularını inceleyerek her yıl ve en çok soruların soruları bilmek, çalışmanı da bu yönde ilerletmek. Bilmediğin konularda öncelikli olarak öğretmeninin anlattığı bilgiler ve tuttuğun defterdeki bilgileri çalış. Bunun yanında mutlaka konu anlatımlı kitaptaki konuyu tekrar et. Konu bitimindeki testler altın niteliğindedir. Bu sorular konuyu anlayıp anlamadığını ölçer. Bu testlerdeki başarı oranın yüksekse genel testlere geçebilirsin. Eğer başarı oranın düşükse konuyu farklı bir kaynaktan daha çalışman ya da ders anlatımı videolarını izlemen yararlı olacaktır.
Bu süreçte unutmaman gereken şey konu çalışmanın asla tek başına yeterli olmadığıdır; sınava hazırlık sürecinde öğrenilen bilgiler sorularla desteklenmelidir. Ne kadar soru çözersen o kadar farklı düşünme ve çözüm yolu öğrenir ve pratik kazanırsın.
Hangi derslerden başlaman gerektiğini bilmiyorsan TYt de her dersin önemli olduğunu unutma ama başlangıç olarak Türkçe ve matematikten neler yapabileceklerine bakalım.
- TYT matematik için mutlaka bilmen gereken konular çarpanlara ayırma, üslü-köklü sayılar ve problemlerdir. Özellikle problemler son yapılan TYT de okumaya dayalı ve farklı çözüm yollarını bilmeyi gerektirdiğinden çok farklı soru tipini görmeyi ve çözmeyi zorunlu kılıyor. Şekilli, günlük hayatın içinden ve bol okumalı problemler öncelikli.
- TYT Türkçe için de her gün ama her gün mutlaka bir tane paragraf testi çözmen gerekli. Her gün az ama sürekli çözülen paragraf soruları hem okumayı hem anlamayı kolaylaştırarak sınavda çıkacak soruları doğru yapmanı sağlayacağı gibi bu bölümdeki testleri bitirerek diğer testlere daha fazla zaman ayırmanı sağlar. Tüm bunlar işe başla. Zaten şimdiden TYT’nin önemli bir kısmını hallettin.
Tüm bunları en fazla iki ay içinde bitirmeye çalış. Bunları nasıl planlayacağını bilmiyorsan sitedeki program hazırlamayla ilgili yazımıza göz at 🙂
Geç kalmadın, artık yöntemi biliyorsun, öyleyse bugünden başla…
hangi seneler hangi konudan kaç soru çıkmış onunla ilgili bir listeniz var mı
evet
Çok güzel bir yazı olmuş en azından nasıl yapıcam onu ogrendim çok mutesekkirim.