Hepiniz gecenizi gündüzünüze katarak çok çalıştınız. Artık bu çalışmalarınızı ürüne dönüştürme zamanı geldi ve sınavdasınız. Önünüzde sınav kitapçığı var. Sınav başlamasına 5-10 dk kaldı. Gözetmenler salonda soru kitapçıklarının ön yüzünde ve arka yüzünde yazan yönergeleri okudu. Kullanacağınız sınav malzemeleri önünüzde hazır. Her şey tamam sizce başlamak için sabırsızlanıyorsunuz. Derin bir nefes alın ve sınavda izleyeceğiniz stratejiyi belirleyin
- Soruları Gruplandır :
Soruları 1 : Çok Kolay, 2 : Kolay, 3: Orta, 4 : Zor, 5: Çok, 6 : Zaman Alıcı olacak şekilde sezgisel olarak gruplandırın. Değerlendirmenizi sorular üzerine yazmanıza gerek yok zihninizde canlandırmanız yeterli. TYT Soru Bankası kitaplarında da zorluklara göre gruplandırılmış kitaplar mevcut.
- Dersleri Gruplandır :
Dersleri 1 : Çok Kolay, 2 : Kolay, 3: Orta, 4 : Zor, 5: Çok, 6 : Zaman Alıcı olacak şekilde sezgisel olarak gruplandırın. Değerlendirmenizi dersler üzerine yazabilirsiniz.
İlk iki aşamada elimizde derslerin kolaylık zorluk sıralaması ve eş zamanlı olarak soruların zorluk sıralaması oluşacaktır. Bu iki aşamada değerlendirme süresi kısa tutulmalı 3-5 dakikayı geçmemelidir. Soru başına 3-5 saniye olmalı. 120×3=360/60=6dk, 120×4=8dk
- Tura Başla :
Zihnimizde canlandırdığımız en kolay ders ve en kolay sorulardan başlamak üzere soruları çözmeye başlayın. Bu gurupta çözeceğimiz soruların süresi 15-25 saniyeyi aşmamalıdır. Bu aşamada çözeceğimiz sorular arasında zorlanmadan hatırlayabileceğiniz bilgi soruları da olabilir. AYT Soru Bankası alırken de bu kriterlere dikkat ederek çözmelisiniz.
- Tura Başla :
İkinci turda çözmemiz gereken sorular arasında bir iki işlemle çözülebilecek kısa sorular olmalı. Böyle soruları çözmelisiniz. Bu tip soruları seçmek ve çözmek size motivasyon gücü olarak dönecektir. Çözdükten sonra kendinizi içten içe, tebrik edin ve “iyi gidiyorsun, daha da hızlanmalısın…” diye tebrik edin.
İlk turda 15-25 saniye, İkinci turdaki soruların süresi 25-35 saniyeyi aşmamalıdır. Birinci turda 15-25 saniye, ikinci turda 25-35 saniye zaman harcadıktan sonra bu soru belirtilen guruba ait değilmiş, bu soruyu geçip diğer aynı guruptaki soruya geçmeliyim dememeniz gerekir. Bu zaman kaybı olur. Eğer bir soruya başlamışsanız süre içinde tamamlamalısınız. Tersi durumda soru değerlendirmesini, gruplandırmanızı yanlış yapmışsınız demektir.
- Sıra orta zorlukta olan sorularda:
Motivasyonunuz, ilk iki turda yaklaşık %10, ikinci turda yaklaşık %20 oranında olmak üzere soruların %30 unu başarılı şekilde çözmüş olduğunuzdan dolayı artmış olacaktır. 15-20 saniye zihninizi toparlamaya çalışın. Çözüm yöntemini direkt belirleyebildiğiniz sorulara yönelin. Kesinlikle sorularla inatlaşmayın. Herhangi bir soruya hakkı olan 35-45 saniyelik süreden daha fazlasını vermeyin.
Sorular :
- Bilgi
- Kavrama
- Uygulama
- Analiz
- Sentez
- Değerlendirme
tiplerinde, aşama aşama karmaşıklaşan bilişsel süreçleri ölçen sorulardan oluşacaktır. Bu aşamadan sonraki sorularda artık, sorulara daha fazla yoğunlaşmalı konsantrasyonunuzun ivmesini kademe kademe artırmalısınız.
%30 – %40 oranına sahip bu soru yelpazesinde, uygulama tipinde sorular vardır. Uygulama bilgilere sahip olmayı, yorumlamayı ve yorumladıktan sonra da bu bilgileri etkili şekilde kullanmayı gerektirir. Sorulara bu şekilde yaklaşın.
- Zor sorular / Çok Zor Sorular :
Bu tip sorularda analiz : bilgileri parçalarına ayırmayı, sentez : parçaların birleştirerek yeni bilgiler üretebilmeyi gerektirir. Sorulara farkı açılardan bakabilmeniz gerekir. Bilgileri yorumlamayı ve yeniden yapılandırmayı gerektirir. Bir bakış açısı yakalamaya çalışın, olmazsa başka bir yaklaşım deneyin. Bu tip sorularda bir püf noktası bulanacağı gerçeğini unutmayın. Süremiz 45-75 saniye arasındadır.
Yeni tip sorularda, ösym özellikle YKS de günlük hayatta karşılaşabilecek bir durum verilmekte ve sizlerin probleme çözüm getirmeniz beklenmektedir. Uyanık olunmalıdır. Deneme yanılma yöntemi sorularda uygulamak çok zaman kaybettirir. Bu yaklaşımdan kaçınmalısınız. Soruyu baştan okuyun, sondan okuyun, ortadan okuyun, verilen ve istenenleri sistemli olarak gruplandırın. İlişki kuramaya çalışın.
Sonuçlarını bildiğiniz birkaç veriyle genelleme yapın ve uygulayın. Sonuç doğruysa bu genellediğiniz formülü verilerinizde uygulayın.
Zor ve çok sorular %20 – %30 oranına sahiptir.
Eğer yukarıdaki aşamalar ve her bir aşamaya verilen sürelere dikkat verilerek uygulanırsa, mutlaka zamanınız artacaktır. Bu aşamada kalan süreyi bu son kalan sorulara bölün. Soru başına ne kadar süre kaldıysa sorulara uygulayın.
Yukarıdaki her aşamada mutlaka soruya düşen süreyi, ayarladığınız süreyi aşmayın. Süreye dikkat ederken de, soru çözümünde bulduğunuz değeri denemeyi çözümü bulduğunuz sonucu uygulamayı unutmayın.
Tüm kaynak kitabı ihtiyaçların Kitap Gönder’de! Hemen incele >> https://www.kitapgonder.com/
Hepinize gireceğiniz sınavda başarılar diliyorum. Emeğinizin karşılığını almanızı diliyorum.