Taban puanları ve başarı sıralamaları, her üniversite hazırlık öğrencisinin hedef belirlemeden önce baktığı ve kendine bir yol haritası çizdiği temel kriterlerden birisidir. Bu derece yüksek bir öneme sahip olduğu için de taban puanlarının ve başarı sıralamalarının ne anlam ifade ettiği doğru şekilde yorumlanmalı ve değerlendirilmelidir.
Üniversite Taban Puanları Nasıl Belirlenir?
Üniversite taban puanları, her sene üniversiteye yerleşen öğrencilerden belli bir bölüme yerleşmiş öğrenciler arasında en düşük puan ile yerleşmiş öğrencinin puanına göre belirlenir. Mesela kontenjanı 60 kişi olan bir bölüme 60. olarak giren kişinin puanı, taban puanı olarak isimlendirilir ve o kişinin başarı sırası da bölümün ‘’taban’’ başarı sıralamasıdır. Yani bölüme son giren kişi yüz bininci olarak girmiş olabilir, bu bölümün taban puanını belirtir ama bölüme yirmi bininci olarak da girilmiş olabilir, otuz bininci olarak da girilmiş olabilir. Bu şekilde her sene ÖSYM tüm üniversitelerin ve bölümlerin en düşük puanla giren öğrenci puanını açıklar ve bu puanlar o seneye ait taban puanları olarak bir sonraki seneye ışık tutar.
Başarı Sıralaması Nedir?
YKS’ye giren adayların, hesaplanan her puan türüne göre küçükten büyüğe sıralandığı listeyi ifade eder.
Başarı Sıralaması Neye Göre Belirlenir?
Üniversitelerin taban puanları ve başarı sıraları, bir önceki yıl ilgili bölümlere en düşük puanla yerleşen öğrencilerin aldıkları puanlar dikkate alınarak belirlenir.
Taban Puanları ve Başarı Sıralamalarına Bakarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bu konuda öğrencilerin ve velilerin en çok kafasına takılan soru ‘’Puanlar bu sene düşer mi? Yükselir mi?’’ Bu soruya kesin bir cevap vermek mümkün değil. Taban puanları ve başarı sıralamalarına bakılırken bunların bir sene önceki sıralamalar olduğunu ve bu sene değişmeler olabileceğini bilmelisiniz. Ne kadar değişme olabileceğini bölümün son birkaç yıldaki puanlarını değerlendirerek bir tahmin yapılabilirsin. Genel olarak başarı sıralamalarında aşağı derecelere inildikçe puanlarda önceki yıllara göre oynama daha fazla oluyor. Mesela ilk 50 bindeki bölümlerde +\- 3 bin oynama oluyorsa 500 binlerdeki bölümlerde +\- 10 bin oynama olabiliyor.
Taban Puanlarına mı Bakmalıyız Başarı Sıralamalarına mı?
Taban puanını belirleyen ana etken o sene yapılan sınavın kolaylığı veya zorluğudur. Mesela 2023 YKS’de sınav zordu 400 puan alan bir öğrenci on beş bininci oluyordu 2024 YKS’de ise 400 puan alan bir öğrenci otuz bininci oluyor. Yani değerlendirme yaparken bakmanız gereken asıl yer başarı sıralamalarıdır.
Bu bilgiler ışığında taban puanları ve başarı sıralamalarını değerlendirirken daha objektif bir yorum yaparak daha sağlam hedefler belirleyebilirsiniz.
Üniversitelerin Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları için tıklayınız.
Lütfen cevap verir misiniz
Gelir mi sorusunun cevabını şu an bilmemiz mümkün değil
Sonuçlar açıklanınca hep beraber göreceğiz
294 bin siralamadayim 286 bindeki bölüm gelir mi
Basari sıralanan 360 bin paramadic olur mu bu sene
Tyt 83 yt 54 sizce sıralamam kaç olu tahmini
Sitede sıralamalar oldukça düşük gösteriliyor bence
Menüye “yazarlar” diye de bir sekme koyar mısınız belki sadece bir kişinin yazılarını okumak istiyoruz
Geri Bildiriminizi değerlendirmeye alacağız
Teşekkür Ederiz
Ben başvuru yaptım ama oturum arttırmak istiyorum artırılıyormu lütfen yardımcı olur musunuz
Evet 4 Nisanda AYT için başvuru yapıp ücreti yatırdığınız takdirde oturum sayınızı arttırabilirsiniz