Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin yaklaşık 6 ay, 1 yıl gibi bir süre için düzenli olarak korumasız cinsel ilişki yaşamaları yeterli oluyor. Ancak günümüzde bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin yaklaşık % 15’lik bir bölümü doğal yolla gebelik elde edememekten şikayetçidir. Bu durumda ise kısırlık tedavilerine, üremeye yardımcı tedavi yöntemlerine duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Doğal yolla gebelik elde edemediği için doktora başvuran kişilerde kısırlığa sebep olan etkenlerin belirlenmesi için pek çok farklı muayene ve uygulamalar yapılır. Muayenelerden elde edilen verilere göre de uygun tedavi yöntemi belirlenir. Tespit edilen kısırlık vakalarında genellikle yumurtlama, aşılama ve tüp bebek gibi tedaviler uygulanır.
Kısırlık vakalarında uygulanan tüm tedavi yöntemleri içinde en sık olarak tercih edilen ve en başarılı en başarılı sonuç alınabilen tedavi yöntemi tüp bebek tedavisidir.
Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır?
Tüp bebek tedavisinde; öncelikle kadın ve erkek detaylı bir muayeneden geçirilir. Ardından kadının yumurtaları ve erkeğin spermlerinin tıbbi yöntemlerle laboratuar ortamında vücut dışına alınır. Alınan bu hücreler laboratuarda gerekli işlemlerden geçirilir ve aralarından en kaliteli olanlar, üremeye en uygun olanlar seçilir. Yine üremeye en uygun koşullarda bu hücreler bir araya getirilerek sağlıklı, kaliteli embriyolar oluşturulur. Elde edilen embriyolar içinden gebelik için en uygun olanlar anne adayının rahim duvarına transfer edilir ve bunun ardından geçen 12 günlük sürenin sonunda test yapılarak gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği öğrenilir. Bknz: Tüp bebek tedavisi hakkında en çok sorulan sorular ve cevapları
Neden tüp bebek tedavisi yapılır?
Tüp bebek tedavisi, tüm dünyada kısırlık vakalarında uygulanan en güvenli ve başarılı sonuçlar veren kısırlık tedavi yöntemidir. Çiftlere tüp bebek tedavisi uygulanması için öncelikle doğal yolla gebeliğe engel bir ya da birkaç sorunun varlığının tespit edilmesi ya da anne adayının yaşının doğal yolla gebelik için ileri olması gerekir. İşte bu tür bir durumda uzmanlar büyük bir çoğunlukla tüp bebek tedavisini uygun bulurlar. Tüp bebek tedavisine başvuran anne adayının yumurtlama sorunu varsa, öncelikle yumurta sayısını, kalitesini artırıcı, yumurtlama düzenini sağlayan bir ilaç tedavisi uygulanır. Baba adayının da sperm kalitesi, sayısı gebelik için yeterli değilse erkekten alınan spermler laboratuar ortamında yıkanır, ayıklanır, canlandırılır. Doğal yolla elde edilen gebeliklerin aksine, tüp bebek tedavisinde elde edilen embriyolardan en kaliteli olanlar seçilir, anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu sayede bebekte, embriyoda genetik sorunlar, anomaliler, rahatsızlıklar görülme riski de en aza indirilir.
Kimlere tüp bebek tedavisi yapılır?
- Tüp bebek tedavisinin uzun süreli, diğerlerine göre yüksek maliyetli bir süreç olması dolayısıyla, öncelikle yumurtlama ve aşılama tedavileri uygulanır, başarı sağlanamazsa tüp bebek tedavisi düşünülür.
- Tüp bebek tedavisi için; 35 yaşından küçük kadınların en az 1 yıl, 35 yaşın üzerindeki kadınların yaklaşık 6 ay korumasız düzenli cinsel ilişki yaşamış, ancak gebelik elde edememiş olması gerekir.
- Yumurta ve spermlerin buluşmasını sağlayan fallop tüplerinin tıkalı olması durumunda gebelik için tek seçenek tüp bebek tedavisidir.
- Kadının ileri derecede Polikistik Over Sendromu (yumurtalıklarda çok sayıda kist oluşması) olması durumunda tüp bebek tedavisi ile gebe kalınabilir.
- Baba adayının menisinde hiç sperm hücresi bulunmaması durumunda, testis dokusundan cerrahi yollarla sperm elde edilir ve tüp bebek tedavisi uygulanarak gebelik elde edilir.
- Baba adayının sperm kalitesi çok düşükse, laboratuar ortamında spermler ayrılır, seçilir ve olgunlaştırılır. Bu şekilde elde edilen spermlerle tüp bebek tedavisi yapılır.