TYT (Temel Yeterlilik Testi) nedir? Ne zaman yapılacak? TYT’de hangi dersler ve konular var? Kaç dakika ve kaç sorudan oluşmaktadır? TYT hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara cevap verdik!
TYT Nedir?
TYT (Temel Yeterlilik Testi), Türkiye’deki üniversiteye giriş sınavlarından biridir. Öğrencilerin Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarında temel yeterliliklerini ölçmeyi amaçlayan bir sınavdır. Bu sınava, iki yıllık üniversite bölümlerini tercih etmek isteyen adaylar katılabilirler. Ayrıca, TYT sınavı YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sınavının puanını % 40’ını etkiler. Yani, 4 yıllık bir bölüm istiyorsanız ve YKS puanınızın hesaplanamabilmesi için hem TYT’ye (%40) hem de AYT’ye (%60) girmelisiniz.
TYT puanı ile başvuru yapabileceğiniz bazı bölümler şunlardır: Bilgisayar Programcılığı, Aşçılık, Anestezi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Optisyenlik, Radyo ve Televizyon Programcılığı, İlk ve Acil Yardım, Bilgisayar Programcılığı, Fizyoterapi, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik, Çocuk Gelişimi, Diyaliz, İş Sağlığı ve Güvenliği, Ağız ve Diş Sağlığı, Odyometri, İç Mekan Tasarımı, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Bankacılık ve Sigortacılık. Bu bölümlerden herhangi birine kaydolmayı düşünüyorsanız, mutlaka TYT sınavına katılmanız gerekmektedir.
TYT Sınavı Ne Zaman Yapılacak?
ÖSYM’nin açıkladığı 2024 yılı sınav takvimine göre TYT, 8 Haziran 2024 tarihinde yapılacak.
TYT’de Hangi Dersten Kaç Soru Var?
TYT sınavında toplamda 120 soru bulunmaktadır ve sınav süresi 135 dakikadır. TYT sınavının toplam puan üzerindeki etkisi % 40 olarak belirlenmiştir. Soru dağılımı şu şekildedir:
TYT DERS – SORU DAĞILIMI | |
Türkçe (40 soru) | |
Sosyal Bilimler (20 soru)
|
Tarih (5 soru) |
Coğrafya (5 soru) | |
Felsefe (5 soru) | |
Din Kültürü (5 soru) | |
Matematik (40 soru) | |
Fen Bilimleri (20 soru)
|
Fizik (7 soru) |
Kimya (7 soru) | |
Biyoloji (6 soru) |
TYT’de Hangi Konular Sorulacak?
ÖSYM tarafından yapılacak olan TYT Konu Dağılımı belli oldu. Konu ve soru dağılımları MEB‘in hazırlamış olduğu konu dağılımları ve yayın evleri ile irtibata geçilerek hazırlanmıştır.
TYT Başvurusu Ne Zaman Yapılacak?
YKS (TYT-AYT) başvuruları Mart 2024 içinde belirtilecek tarihlerde yapılabilecek. Başvuru takvimi ÖSYM tarafından açıklanacak. ÖSYM tarafından 2024 YKS başvuru takvimi açıklandığında bu sayfada güncel bilgileri bulabileceksiniz.
TYT’de Yanlış Doğruyu Götürüyor mu?
Her 4 yanlış, 1 doğruyu götürür ve netiniz buna göre hesaplanır. Örneğin, TYT sınavındaki sorulara 112 doğru ve 8 yanlış cevap verdiyseniz, net sayınız yanlış cevaplarınıza göre hesaplanır. Bu durumda, 8/4 = 2 doğrunuz eksilir ve toplam netiniz 112 – 2 = 110 olur.
TYT’de Baraj Puanı Var mı?
Önceki yıllarda TYT sınav puanının hesaplanması için uygulanan 150 puan barajı, Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) yapılan açıklamaya göre 2023 YKS’den itibaren uygulanmayacak.
TYT Puanı Nasıl Hesaplanıyor?
TYT sınavının puan hesaplamasında Temel Matematik Testi veya Türkçe Testi’nden en az 0,5 ham puan alınması gerekmektedir. Aksi takdirde TYT puanı hesaplanmayacaktır.
TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adaylar, AYT veya Yabancı Dil Testi’ne (YDT) katılmış olsalar dahi sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanları hesaplanmayacaktır.
TYT Puan Hesaplama
TYT sınavına girmeden önce deneme sonuçlarınızdan ortalama puanınızı hesaplayabilir ve hedeflediğiniz üniversiteye yetip yetmediğini öğrenebilirsiniz. Bunun için birçok hesaplama aracı bulunsada doğru verilere ulaşmak zordur. Doğru ve güvenilir bir hesaplama yapmak için PuanGO’yu kullanabilirsiniz.
TYT Puanınızı Hesaplamak için tıklayınız.
TYT Puanı ile Lisans (4 Yıllık) Bölümlere Başvurulabilir mi?
TYT puanıyla, dört yıllık lisans programlarına başvuru yapamazsınız. Bu puan, genellikle meslek yüksekokullarındaki ve 2 yıllık (ön lisans) programlara başvuruda bulunmak için kullanılır.
TYT ile Alan Bölümler Nelerdir?
Üniversite sınavının ilk aşaması olan TYT (Temel Yeterlilik Testi), başarılı olan öğrencilere 2 yıllık bölümleri tercih etme hakkı sunar. TYT puanıyla tercih edilebilecek bölümler oldukça çeşitlidir ve bu nedenle üniversite adayları, tercihlerini yaparken dikkatli olmalıdır.
Tercih sürecinde aceleci davranmak yerine, özellikle 2 yıllık bölümler için detaylı bir araştırma yapmak önemlidir. Bir önceki yılın taban puanları ve başarı sıralamalarını inceleyerek daha bilinçli tercihler yapabilirsiniz.
TYT ile Alan Bölümleri incelemek için tıklayınız.
AYT Sınavı TYT Puanını Etkiler mi?
TYT sınavı daha çok okuma anlama, yorumlama ve zaman yönetimi gerektiren bir sınavdır, AYT sınavı ise bilgi tabanlıdır ve daha fazla çalışma süreci gerektirebilir. AYT sınavındaki netler TYT puanınızı etkilemez.
TYT Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?
Sınava hazırlık sürecinde neredeyse her öğrencinin kusursuz bir çalışma programına ihtiyacı vardır. Kimi öğrenciler bu programı kendileri hazırlasalar da fikir vermesi açısından örnek bir programa gerek duyarlar. Kimisi de programı hazırlanmış bir şekilde bulup uymak ister. Biz de sizler için çalışma programı hazırladık. Toplam 4 aydan oluşan programı aşağıdan indirebilirsiniz.