Bu yazımızda ücretli öğretmenlik hakkında en çok merak edilen konuları cevaplayacağız. Ücretli öğretmenlik hakkında en çok merak edilen konular için detaylar aşağıdadır.
Ücretli Öğretmenlik Nedir?
Üniversite mezunlarının, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmen ihtiyacı karşılanamadığında ders başına ücret alarak öğretmenlik yapmalarına olanak tanıyan ücretli öğretmenlik uygulaması, kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerin yetersiz kaldığı durumlarda devreye girer.
Ücretli Öğretmenlik Ne Zaman Başladı?
Milli Eğitim Bakanlığı, ücretli öğretmenlik uygulamasını ilk olarak teknik alanlarda başlatmış ve 2006 yılı itibarıyla bu sistemi diğer tüm alanlara genişletmiştir.
Ücretli Öğretmenliğe Neden İhtiyaç Duyuldu?
Eğitim kurumlarımızda, zaman zaman çeşitli sebeplerle (norm kadro açığı, ücretsiz izinler, uzun dönemli sağlık izinleri, atamalar veya emeklilik gibi) öğretmen eksikliği yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlarda, özellikle ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim sürekliliğini sağlamak amacıyla Ücretli Öğretmenlik pozisyonlarına başvurular alınmaktadır.
Ücretli Öğretmenlik Çalışma Koşulları Nasıldır?
Türkiye’de, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmeliklere göre ücretli öğretmenlik pozisyonları düzenlenir. Bu pozisyonlarda görev alan eğitmenler, öğretim dönemleri boyunca haftalık olarak en çok 30 saat ders verebilirler. Ücretleri, verdikleri ders saatleri temel alınarak hesaplanır ve ödenir. Sosyal güvenlik primleri, genellikle 15 günlük bir süre baz alınarak yatırılır. Yaz tatilinin gelmesiyle birlikte ücretli öğretmenlerin görev süreleri sona erer. Her yeni öğretim yılında, görevlerine devam edebilmek için tekrar başvuruda bulunmaları zorunludur.
Ücretli öğretmenler, hastalık ya da doğum iznine ayrılmış öğretmenlerin yerine geçici olarak derse girerler ve sadece bir eğitim dönemi boyunca görev yapabilirler. İdarecilik yapma veya hizmet puanı gibi bazı haklardan yoksundurlar. Bu koşullar, ücretli öğretmenlerin kısmi süreli ve geçici bir istihdam şekli olduğunu göstermektedir.
Ücretli Öğretmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-devlet platformu ve Online Ön Başvuru Formu aracılığıyla yapılacak başvurular için adayların, güncel bilgileri alabilmek adına ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri web sitelerini düzenli olarak kontrol etmeleri önem arz etmektedir.
Ücretli Öğretmenlik Maaşları Nedir?
2023 yılında Türkiye’deki ücretli öğretmenler için saatlik ücret, yapılan düzenlemelerle 73,50 TL çıkarılmıştır. Ek olarak, ek dersler için ödeme %25 oranında artışla 75,15 TL yükseltilmiştir. 2024 yılı itibariyle, ücretli öğretmenlerin elde edebilecekleri maksimum maaş 26.000 TL olarak tespit edilmiş, ayrıca ek ders için ödenecek maksimum tutar da 89,90 TL olarak belirlenmiştir. Belirtilen bu ücretler, öğretmenlerin tecrübesine, görev yaptıkları eğitim kurumuna ve verdikleri ders saatlerine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Ücretli Öğretmenlik Kimler Yapabilir?
Ücretli öğretmenlik görevlendirmelerinde öncelik (KPSS puanına sahip) öğretmenliğe kaynak teşkil eden lisans düzeyindeki programlarından mezun olanlar değerlendirilir. Bu şekilde ihtiyacın karşılanamadığı durumlarda Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenecek kriter ve öncelik sırası aşağıdaki gibidir.
İlk olarak eğitim durumlarına göre KPSS Puanı dikkate alınarak görevlendirmeler yapılır (KPSSP121 KPSSP10 puan türünde alınan puanlar). Daha sonra yine aşağıda belirtilen eğitim durumları göz önüne alınarak KPSS puanı olmayanlar ve en son olarak da Emekli Öğretmenler değerlendirmeye alınır. Görevlendirmelerde Eğitim Fakültesi mezunları her zaman önceliklidir. Yeterli sayıda Eğitim Fakültesi mezunu başvurusu olmaması durumunda ise Pedagojik Formasyon ve Tezsiz Yüksek Lisansı olanlar önceliklidir.
Sınıf Öğretmenliği için öncelik sırası:
- Eğitim Fakültelerinin sınıf öğretmenliği bölümü mezunları
- Eğitim Fakültesi mezunlarından sınıf öğretmenliği sertifikası olanlar
- Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarından sınıf öğretmenliği sertifikası olanlar
- Eğitim Fakültelerinin diğer bölümlerinden mezun olanlar
Branş Öğretmenlikleri için öncelik sırası:
- Eğitim Fakültelerinin ilgili bölümlerinden mezun olanlar
- Fen Edebiyat Fakültesinin ilgili bölüm mezunlarından tezsiz yüksek lisansı olanlar
- Fen Edebiyat Fakültesinin ilgili bölüm mezunları
- Fen Edebiyat Fakültesinin diğer alanlardan mezun olanlar
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Meslek Dersleri alanlarında lisans mezunu olmadığı/kalmadığı zaman ön lisans mezunu adaylara görev verilebilir.
Okul Öncesi öğretmenliği için öncelik sırası:
- Eğitim Fakültelerinin ilgili bölümlerinden mezun olanlar
Ücretli Öğretmenlik Başvurusu için KPSS Şartı Var mı?
KPSS puanı şart değildir.
Ücretli Öğretmenlik Başvurusu için Formasyon Şartı Var mı?
Ücretli öğretmen olmak için formasyon belgesine sahip olma zorunluluğu yoktur. Ancak pedagojik formasyonu olan adaylar öncelikli olmaktadır.
Ücretli Öğretmen Başka Bir İşte Çalışabilir mi?
Devlet kurumunda çalışıyorsanız 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28’inci maddesinde; memurlara ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı getirilmiştir. Ancak özel bir kurumda iseniz çalışabilirsiniz.
Ücretli Öğretmenlik Yaz Tatilindeki Durumu?
Yaz tatili başladığında, sözleşmeli öğretmenlerin okullarla olan bağlantıları sona erer, sigorta hakları durdurulur ve maaş ödemeleri kesilir.
Ancak, eğer sözleşmeli öğretmenler yaz dönemi kurslarında görev alırlarsa, bu kurslar süresince görevleri aktif kalır ve verdikleri her ders için ücret almaya hak kazanırlar.
Ücretli Öğretmenlik SGK Prim Gün Sayısı Nasıl Hesaplanır?
Ücretli öğretmen, haftada 30 saatten fazla çalışamamaktadır. Mevzuata göre 40 saatten az çalışma süreleri “Kısmi Süreli” olarak tanımlanmaktadır. Bu durumda öğretmenler kısmi süreli çalışan olarak kabul edilmektedir ve sigortası buna göre hesaplanmaktadır.
Kısmi zamanlı çalışma yapan bireylerin sigorta prim günleri, toplam çalışma saatlerinin 7,5 ile bölünmesi sonucu hesaplanır. Eğer günlük çalışma süresi 7,5 saatin altında ise, bu süre tam bir gün olarak değerlendirilir.
Örneğin, bir ay boyunca toplamda 120 saat ders veren bir sözleşmeli öğretmenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yatırılacak prim gün sayısı, 120 saatlik çalışma süresinin 7,5’a bölünmesiyle ve sonucun 16 gün çıkmasıyla belirlenir. Sözleşmeli öğretmenler, ay içinde eksik kalan prim günlerini kendi ödemeleriyle tamamlayabilirler.