COVID-19 salgınıyla birlikte hem dünyada hem de Türkiye’de sağlık çalışanlarına olan saygı ve minnet, üniversite sınavına hazırlanan üniversite öğrencileri üzerinde ciddi etki yaratıyor. Ertelenen üniversite sınavları sebebiyle yaklaşık 40 gün daha fazla çalışacak üniversite adaylarının tüm dünyanın içinden geçtiği kriz sürecinden pozitif etkilenerek sağlık bölümlerine ilgisinin arttığı yapılan anketlerde ortaya çıkıyor.
Coronavirüs sürecinden önce daha prestijli olarak görülen tıp bölümüne ilgi oldukça yüksekti. Kontenjan doluluk oranları %100 olarak gerçekleşen tıp bölümü haricinde diğer sağlık bölümlerinde daha az doluluk görünüyordu. Yaşanılan global sağlık krizi süreci sonrasında her puan seviyesindeki sağlık bölümlerine ciddi anlamda talep artacağı uzmanlar tarafından tahmin ediliyor. Tıp taban puanları 2020 yılından itibaren daha yükseleceği tahmin edilirken, hemşirelik taban puanları, diş hekimliği sıralamasının yükselmesine kesin gözle bakılıyor.
Lisans bölümleri haricinde ameliyat teknikerliği, paramedik, acil durum ve afet yönetimi gibi önlisans bölümlerinde de kendi içinde sıralama ve puanlamaların yükseleceği öngörülüyor. Türkiye’deki tüm üniversite ve bölümleri listeleyen Neredeoku.com eğitim platformunun kullanıcılar üzerinde yaptığı anket, %27 oranında sağlık bölümlerini tercih etme eğiliminin arttığını ortaya çıkarıyor.
Vakıf üniversitelerinin 2020 itibariyle hem lisans hem de önlisans bölümlerinde, sağlık çalışanı eğitecek birimlerin kontenjan artışına gideceği tahmin ediliyor. Konntenjan artışıyla birlikte bölüm ücretleri düşeceğini ön görmek zor olsa da, zaten gelişmiş sağlık ordusuna ve kaynaklarına sahip ülkemizin önümüzdeki yıllarda çok daha gelişmiş sağlık ordusu olacağını söyleyebiliriz.