Üniversite tercih döneminde, tercih listesini hazırlayan öğrencilere rehberlik olması amacıyla hazırladığımız 2024 YKS tercih rehberi içeriğimizde tercihler hakkında her şeye ulaşabilirsiniz.
2024 YKS Tercih İşlemleri Ne Zaman Yapılacak?
2024 YKS tercih süreci 25 Temmuz – 2 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
Tercih İşlemleri Nereden Yapılacak?
Üniversite tercih işlemleri, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır.
2024 YKS Tercih Kılavuzuna Nereden Ulaşabilirim?
2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna ulaşmak için buraya tıklayınız.
Kaç Tercih Hakkımız Bulunmaktadır?
Üniversite tercihlerinde toplamda 24 tercih hakkınız bulunmaktadır.
Tüm Tercih Haklarımızı Kullanmak Zorunda mıyız?
Hayır, 24 tercihin hepsini kullanmak zorunda değilsiniz. İstediğiniz kadar tercih yapabilirsiniz ancak maksimum 24 tercih yapabilirsiniz.
2024 YKS Tercih İşlemleri Nasıl Yapılır?
Adım adım YKS tercih işlemlerinin nasıl yapılacağını size anlatıyoruz;
- osym.gov.tr internet adresine girip kimlik numaranız ve şifrenizle birlikte aday işlemleri sayfanıza giriş yapın.
- Yandaki menüden “Başvuru Sürecindekiler” butonunun üzerine gelip “2024 – YKS Tercih” sayfasına gidin.
- Açılan sayfadaki “Tercih Bilgilerim” listesini kendi tercihlerinize göre doldurabilirsiniz.
- Tercih listenizi tamamladıktan sonra “Başvuru Kontrol ve Önizleme” butonuna tıklayarak son kontrolünüzü yaptıktan sonra onaylayıp başvurunuzu tamamlayın.
Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?
YKS tercih dönemi, öğrencilerin geleceklerini belirleyecek bir aşamadır. Bu dönemin doğru yönetilmesi, öğrencilerin yeteneklerine ve hedeflerine uygun üniversitelere yerleşmelerini sağlar. Bu yüzden doğru tercih listesi oluşturmak önemlidir. Buraya tıklayarak sizin için hazırladığım “Doğru tercih listesi nasıl hazırlanır?” içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Taban Başarı Sıralaması (TBS) ve Taban Puanı Nedir?
Taban Başarı Sıralaması (TBS), bir programa yerleşen en son öğrencinin başarı sıralamasıdır. Örneğin, bilgisayar mühendisliği bölümünün taban başarı sıralaması 10.000 ise, bu programa en son yerleşen öğrencinin YKS’de ilgili puan türünde yaptığı başarı sıralaması 10.000 demek oluyor. Bu sıralama, programın ne kadar talep gördüğünü ve ne kadar rekabetçi olduğunu gösterir. Öğrenciler, tercih yaparken bu sıralamayı göz önünde bulundururlar.
Taban puanı ise, bir programa yerleşen en son öğrencinin aldığı puandır. Örneğin, diş hekimliği bölümünün taban puanı 450 ise, YKS’de ilgili puan türünde bu bölüme en son yerleşen öğrencinin puanı 450 demek oluyor. Taban puanı, öğrencilerin sınavda elde ettikleri ham puanının, obp eklenerek yerleştirme puanına dönüştürülmesiyle hesaplanmaktadır.
Tercih Yaparken Ham Puanımı mı Yoksa Yerleştirme Puanımı mı Dikkate Almalıyım?
Tercih yaparken sonuç belgenizin sağ altında yer alan “Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıraları” kısmını dikkate almalısınız. Bu bölümde yer alan “yerleştirme” kısmındaki puan ve başarı sırası, ham puanınıza ve sıralamanıza okul başarı puanının (OBP) eklenmiş halidir.
Ek Puanlı Yerleştirme Nedir?
“Ek puanlı yerleştirme” mesleki ve teknik anadolu liseleri, sosyal bilimler liseleri ve imam hatip liseleri mezunları için geçerlidir ve kendi alanlarıyla ilgili tercihler yapmaları durumunda uygulanır. Bu öğrencilere, mezun oldukları lisenin alanındaki ilgili meslek yüksekokulları ile bazı lisans programlarına yerleştirme yapılırken ayrıca bir puan eklenerek ek puanlı yerleştirme puanı ve sıralaması hesaplanır.
Örneğin, lisede elektrik bölümünde okuyan bir öğrenci, üniversitede elektrik mühendisliğini tercih ettiğinde ek puanlı yerleştirme sıralamasına göz önünde bulundurarak tercih listesine ekleyebilir. Ancak, elektrik bölümünden mezun olan birisi ebelik tercih ederse, ek puanlı yerleştirme sıralamasına değil genel yerleştirme sıralamasına bakmalıdır.
Vakıf Üniversitelerin Tercihleri Nasıl Yapılıyor?
Vakıf üniversitelerini tercih etmek için ayrı bir kanal bulunmamaktadır. Tercih etmek istediğiniz tüm üniversite türlerini aynı tercih listesi üzerinden yapabilirsiniz.
Açıköğretim Fakültelerinin Tercihleri Nasıl Yapılıyor?
Devlet ve vakıf üniversite tercihlerinizi nasıl yapıyorsanız açıköğretim fakültelerini de aynı şekilde yapabilirsiniz.
Tercih Yapmak İçin Ücret Ödeyecek miyim?
Hayır, üniversite tercihi yapmak için bir ücret ödenmemektedir. Ancak ilk tercihlerde yerleşemez ve ek tercihlerde tekrar tercihte bulunmak isterseniz o zaman bir ücret ödemek zorundasınız. Bu ücretler ek tercih kılavuzu yayınlandığında açıklanmaktadır.
Tercih Yaparken Özel Kontenjanlar Nelerdir?
Üniversite tercihlerinde bazı özel kontenjanlar bulunmaktadır. Bu kontenjanlar;
- Okul birinciliği kontenjanları,
- Depremzede adaylar için ayrılmış kontenjanlar,
- 34 yaş ve üstü kadınlar için ayrılmış kontenjanlar,
- Şehit eşi ve çocukları için ayrılmış kontenjanlar,
- Gazi, gazi eşi ve çocukları için ayrılmış kontenjanlardır.
Bu şartlardan birine uyuyorsanız, kılavuzdaki ilgili kısmı dikkatlice okuyarak tercihlerinizi bu doğrultuda yapabilirsiniz.
Okul Birincileri Tercihlerini Nasıl Yapacak?
Okul birinciliği kontenjanı, yükseköğretim programlarında lisede okul birincisi olan öğrenciler için özel olarak ayrılan kontenjanlardır. Bu kontenjanları sadece okul birincileri tercih edebilirler.
Okul birincileri, genel kontenjandan puanı yetmeyeceği için yerleşemeyeceği bölümlere okul birinciliği kontenjanından yerleşebilir. Bu sebeple okul birincileri, genel kontenjanlar öncelikli olmak üzere okul birinciliği kontenjanını da göz önünde bulundurarak tercih listelerini hazırlayabilirler.
Ancak okul birincileri için ayrılan kontenjanların sınırlı olduğunu unutmayın. Bu nedenle tercihlerinin tümünü sadece okul birinciliği kontenjanını düşünerek yapmamalısınız.
Örneğin, bir üniversitenin mimarlık bölümünde toplam 80 genel kontenjan + 2 okul birinciliği kontenjanı bulunmaktadır. Bu bölümü tercih eden de 4 okul birincisi olsun. Tercih eden öğrenciler önce genel kontenjandan değerlendilir. Dördüde genel kontenjandan yerleştirilemezse, okul birinciliği kontenjanında kendi içlerinde yarışırlar. En yüksek puanı alan 2 okul birincisi, özel kontenjanlardan faydalanarak doğrudan bu programa yerleştirilir. Diğer 2 okul birincisi ise özel kontenjanlardan faydalanamadıkları için bu programa yerleştirilemezler.
Okul birinciliği kontenjanı hakkında daha detaylı hazırladığımız rehbere göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Kontenjanı “Dolmadı” Yazan Programlar Ne Anlama Geliyor?
Bir bölümün kontenjanında “dolmadı” yazması, o bölümün belirlenen öğrenci kontenjanının altında kaldığı anlamına gelir. Yani, bu bölümlerde belirlenen kontenjanın tümüne öğrenciler yerleştirilemediği için bazı boş kontenjanlar kalmaktadır.
Bu durum, ilk yerleştirmede bölümün yeterince talep görmemesi veya bölüme yerleşen öğrencilerin kayıt yaptırmaması nedeniyle oluşabilir.
Tercih Yaparken Sıralamayı mı Yoksa Puanı mı Dikkate Almalıyım?
Tercih listesi oluşturulurken puandan ziyade, başarı sıralamanızı göz önünde tutmalısınız. Bir önceki yıldaki başarı sıraları size bu konuda yardımcı olabilir. Her yıl sistem ya da sayılar değişse de başarı sıraları bize en sağlıklı göstergeyi sağlar.
Örneğin; oldukça zor bir sınava girip 400 alan bir öğrenciyle, daha kolay bir sınava girip 400 puan alan bir öğrenci aynı sıralamaya sahip olmayacaktır. Bunun sebebi: Zor sınavda 400 puan alan öğrenci sayısı azken sıralama yükseliyor (Örnek: 5.000), kolay sınavda ise 400 puan alan öğrenci sayısı fazla oluyor ve sıralama azalıyor. (Örnek: 10.000)
Bu konu için hazırladığımız “Üniversite Tercihlerinde Puan mı Sıralama mı Önemli? Doğru Tercih Nasıl Yapılır?” yazımıza göz atabilirsiniz.
hocam mf3 222bindeyim hemsirelik ebelik paramedik ftr dıyaliz rontgen tercihlerim arasında hangisini yapsam gelme olasılıgı vardır ama genelikle 4yıllık istıyorum yardımcı olursanız sevinirim
dil ve konuşma terapistliği hakknda ne düşünüyorsyunuz önü açık mı
Hocam üniversiteyi ilk yıl dondurup sonra gidemezsek bi daha sınava girip üniversiteye hazırlanabilir miyiz
Evet ama puanın kırılır
hocam ben meslek lisesinde bilişim okuyorum. subaylık istiyorum. okul birincisi olursam oraya direk girebilir miyim? yoksa bu ayrı mı?
merhabalar mf4 de 240127.yim muhendislk yazabilirmiyim yazar ve yerleşirsem kayıt yapabilir miyim acil cevap bekliyorum yardım edın lutfennnn
merhabalar sevgili hocam askeri tiplar kapatildi ya saglik bilimleri uni acildi ben robottan baktigimda saglik bilimleri uni tip icin 150 kontenjan gozukuyo ayrica ofakultede milli savunma bak icin 80 erkek ve 20kiz kontenjani falan yaziyo bunlar hakkinda bilgi verir misiniz bir de bu yil askeri tip kac binle kapatir tahminlerinize gore ? tesekurler…
SELAMUNALEYKÜM HOCAM
ÜNİVERSİTELERİN BAŞARI SIRALAMALARINDA YAZAN SAYILAR İLK TERCİHTEKİLER Mİ YANİ EK YERLEŞTİRMELERLE YERLEŞEN SON KİŞİ Mİ YAZIYO TABAN BAŞARI SIRASINDA?
TEŞEKÜRLER…
Merhaba mf3 sıralamam 286 bin hemsirelik yada ebelik istiyorum hemsirelik daha çok istiyorum gelme şansı var mi? Hemşirelik en son geçen sene 158 binle kapatmış ebelikde 178 binle kapatmış acaba yerlesebilirmiyim.
Hocam ts1 e geçen okul öncesi öğretmenliği sizce bu yıl kaç sıralama ile alır ??
TM3 de 48 bindeyim hukuk yazsam tutarmi
Merhaba sıralamada 52bindeyim istediğim bolumun siralamasi ise 110bin yani geride ben sadece sıralaması 110.bin olan şehirde okumak istiyorum acaba yerleştirilir miyim
Merhabalar benim ygs 2 sıralamam 212 bin istediğim hemşirelik bölümü geçen yıl 185 bin ile almış benim kazanabilme ihtimalim nedir ?
Çok teşekkür ederim hocam
Merhaba. Meslek lisesi mezunuyum . Ek puanimla birlikte yerlestirme sıramam bolumlerimin siralamasindan cok daha iyi ama ek puanımla birlikte puanim siralama olark gectigim bolumlerden daha dusuk. Puan dusuk ama siralama yuksek . Neyi baz alıcam. Teşekkürler
sıralamayı baz almalısın
Öğretmenlik programlarında 240000 barajı var mı?
Emeginize sağlık hocam 🙂
BEnim merak ettiğim soru ben 225. Sıradayım diyelim 100.sıraya girme ihtimalim var mı sorumun yanıtı icin şimdiden tesekkur ederim
her dene değişebilir tabiki talebe göre ancak bir önceki seneyi referans almak makuldür
mesela benim ham puanım lysde 170 ama yerleştirmeyle 180 oluyor tercih yapabilirmiyim
Hocam benim TS -2 de 13430 sıralamam var. Hacettepe Edebiyat bölümünü istiyorum. Geçen yıl 22700 ile kapatmış. Sizce oranın olma olasılığı yüksek mi ya da isteğime göre birkaç üniversite daha yazmam da fayda var mı ? Şimdiden teşekkürler.
Peki ben once ygs puanimla bi bolun yazıp daha sonra da sinavsiz gecis hakkmi kullanabilir miyin.yani ikisini aynı anda tercih edebilir miyim
…