Üniversite tercih döneminde, tercih listesini hazırlayan öğrencilere rehberlik olması amacıyla hazırladığımız 2024 YKS tercih rehberi içeriğimizde tercihler hakkında her şeye ulaşabilirsiniz.
2024 YKS Tercih İşlemleri Ne Zaman Yapılacak?
2024 YKS tercih süreci 25 Temmuz – 2 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
Tercih İşlemleri Nereden Yapılacak?
Üniversite tercih işlemleri, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır.
2024 YKS Tercih Kılavuzuna Nereden Ulaşabilirim?
2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna ulaşmak için buraya tıklayınız.
Kaç Tercih Hakkımız Bulunmaktadır?
Üniversite tercihlerinde toplamda 24 tercih hakkınız bulunmaktadır.
Tüm Tercih Haklarımızı Kullanmak Zorunda mıyız?
Hayır, 24 tercihin hepsini kullanmak zorunda değilsiniz. İstediğiniz kadar tercih yapabilirsiniz ancak maksimum 24 tercih yapabilirsiniz.
2024 YKS Tercih İşlemleri Nasıl Yapılır?
Adım adım YKS tercih işlemlerinin nasıl yapılacağını size anlatıyoruz;
- osym.gov.tr internet adresine girip kimlik numaranız ve şifrenizle birlikte aday işlemleri sayfanıza giriş yapın.
- Yandaki menüden “Başvuru Sürecindekiler” butonunun üzerine gelip “2024 – YKS Tercih” sayfasına gidin.
- Açılan sayfadaki “Tercih Bilgilerim” listesini kendi tercihlerinize göre doldurabilirsiniz.
- Tercih listenizi tamamladıktan sonra “Başvuru Kontrol ve Önizleme” butonuna tıklayarak son kontrolünüzü yaptıktan sonra onaylayıp başvurunuzu tamamlayın.
Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?
YKS tercih dönemi, öğrencilerin geleceklerini belirleyecek bir aşamadır. Bu dönemin doğru yönetilmesi, öğrencilerin yeteneklerine ve hedeflerine uygun üniversitelere yerleşmelerini sağlar. Bu yüzden doğru tercih listesi oluşturmak önemlidir. Buraya tıklayarak sizin için hazırladığım “Doğru tercih listesi nasıl hazırlanır?” içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Taban Başarı Sıralaması (TBS) ve Taban Puanı Nedir?
Taban Başarı Sıralaması (TBS), bir programa yerleşen en son öğrencinin başarı sıralamasıdır. Örneğin, bilgisayar mühendisliği bölümünün taban başarı sıralaması 10.000 ise, bu programa en son yerleşen öğrencinin YKS’de ilgili puan türünde yaptığı başarı sıralaması 10.000 demek oluyor. Bu sıralama, programın ne kadar talep gördüğünü ve ne kadar rekabetçi olduğunu gösterir. Öğrenciler, tercih yaparken bu sıralamayı göz önünde bulundururlar.
Taban puanı ise, bir programa yerleşen en son öğrencinin aldığı puandır. Örneğin, diş hekimliği bölümünün taban puanı 450 ise, YKS’de ilgili puan türünde bu bölüme en son yerleşen öğrencinin puanı 450 demek oluyor. Taban puanı, öğrencilerin sınavda elde ettikleri ham puanının, obp eklenerek yerleştirme puanına dönüştürülmesiyle hesaplanmaktadır.
Tercih Yaparken Ham Puanımı mı Yoksa Yerleştirme Puanımı mı Dikkate Almalıyım?
Tercih yaparken sonuç belgenizin sağ altında yer alan “Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıraları” kısmını dikkate almalısınız. Bu bölümde yer alan “yerleştirme” kısmındaki puan ve başarı sırası, ham puanınıza ve sıralamanıza okul başarı puanının (OBP) eklenmiş halidir.
Ek Puanlı Yerleştirme Nedir?
“Ek puanlı yerleştirme” mesleki ve teknik anadolu liseleri, sosyal bilimler liseleri ve imam hatip liseleri mezunları için geçerlidir ve kendi alanlarıyla ilgili tercihler yapmaları durumunda uygulanır. Bu öğrencilere, mezun oldukları lisenin alanındaki ilgili meslek yüksekokulları ile bazı lisans programlarına yerleştirme yapılırken ayrıca bir puan eklenerek ek puanlı yerleştirme puanı ve sıralaması hesaplanır.
Örneğin, lisede elektrik bölümünde okuyan bir öğrenci, üniversitede elektrik mühendisliğini tercih ettiğinde ek puanlı yerleştirme sıralamasına göz önünde bulundurarak tercih listesine ekleyebilir. Ancak, elektrik bölümünden mezun olan birisi ebelik tercih ederse, ek puanlı yerleştirme sıralamasına değil genel yerleştirme sıralamasına bakmalıdır.
Vakıf Üniversitelerin Tercihleri Nasıl Yapılıyor?
Vakıf üniversitelerini tercih etmek için ayrı bir kanal bulunmamaktadır. Tercih etmek istediğiniz tüm üniversite türlerini aynı tercih listesi üzerinden yapabilirsiniz.
Açıköğretim Fakültelerinin Tercihleri Nasıl Yapılıyor?
Devlet ve vakıf üniversite tercihlerinizi nasıl yapıyorsanız açıköğretim fakültelerini de aynı şekilde yapabilirsiniz.
Tercih Yapmak İçin Ücret Ödeyecek miyim?
Hayır, üniversite tercihi yapmak için bir ücret ödenmemektedir. Ancak ilk tercihlerde yerleşemez ve ek tercihlerde tekrar tercihte bulunmak isterseniz o zaman bir ücret ödemek zorundasınız. Bu ücretler ek tercih kılavuzu yayınlandığında açıklanmaktadır.
Tercih Yaparken Özel Kontenjanlar Nelerdir?
Üniversite tercihlerinde bazı özel kontenjanlar bulunmaktadır. Bu kontenjanlar;
- Okul birinciliği kontenjanları,
- Depremzede adaylar için ayrılmış kontenjanlar,
- 34 yaş ve üstü kadınlar için ayrılmış kontenjanlar,
- Şehit eşi ve çocukları için ayrılmış kontenjanlar,
- Gazi, gazi eşi ve çocukları için ayrılmış kontenjanlardır.
Bu şartlardan birine uyuyorsanız, kılavuzdaki ilgili kısmı dikkatlice okuyarak tercihlerinizi bu doğrultuda yapabilirsiniz.
Okul Birincileri Tercihlerini Nasıl Yapacak?
Okul birinciliği kontenjanı, yükseköğretim programlarında lisede okul birincisi olan öğrenciler için özel olarak ayrılan kontenjanlardır. Bu kontenjanları sadece okul birincileri tercih edebilirler.
Okul birincileri, genel kontenjandan puanı yetmeyeceği için yerleşemeyeceği bölümlere okul birinciliği kontenjanından yerleşebilir. Bu sebeple okul birincileri, genel kontenjanlar öncelikli olmak üzere okul birinciliği kontenjanını da göz önünde bulundurarak tercih listelerini hazırlayabilirler.
Ancak okul birincileri için ayrılan kontenjanların sınırlı olduğunu unutmayın. Bu nedenle tercihlerinin tümünü sadece okul birinciliği kontenjanını düşünerek yapmamalısınız.
Örneğin, bir üniversitenin mimarlık bölümünde toplam 80 genel kontenjan + 2 okul birinciliği kontenjanı bulunmaktadır. Bu bölümü tercih eden de 4 okul birincisi olsun. Tercih eden öğrenciler önce genel kontenjandan değerlendilir. Dördüde genel kontenjandan yerleştirilemezse, okul birinciliği kontenjanında kendi içlerinde yarışırlar. En yüksek puanı alan 2 okul birincisi, özel kontenjanlardan faydalanarak doğrudan bu programa yerleştirilir. Diğer 2 okul birincisi ise özel kontenjanlardan faydalanamadıkları için bu programa yerleştirilemezler.
Okul birinciliği kontenjanı hakkında daha detaylı hazırladığımız rehbere göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Kontenjanı “Dolmadı” Yazan Programlar Ne Anlama Geliyor?
Bir bölümün kontenjanında “dolmadı” yazması, o bölümün belirlenen öğrenci kontenjanının altında kaldığı anlamına gelir. Yani, bu bölümlerde belirlenen kontenjanın tümüne öğrenciler yerleştirilemediği için bazı boş kontenjanlar kalmaktadır.
Bu durum, ilk yerleştirmede bölümün yeterince talep görmemesi veya bölüme yerleşen öğrencilerin kayıt yaptırmaması nedeniyle oluşabilir.
Tercih Yaparken Sıralamayı mı Yoksa Puanı mı Dikkate Almalıyım?
Tercih listesi oluşturulurken puandan ziyade, başarı sıralamanızı göz önünde tutmalısınız. Bir önceki yıldaki başarı sıraları size bu konuda yardımcı olabilir. Her yıl sistem ya da sayılar değişse de başarı sıraları bize en sağlıklı göstergeyi sağlar.
Örneğin; oldukça zor bir sınava girip 400 alan bir öğrenciyle, daha kolay bir sınava girip 400 puan alan bir öğrenci aynı sıralamaya sahip olmayacaktır. Bunun sebebi: Zor sınavda 400 puan alan öğrenci sayısı azken sıralama yükseliyor (Örnek: 5.000), kolay sınavda ise 400 puan alan öğrenci sayısı fazla oluyor ve sıralama azalıyor. (Örnek: 10.000)
Bu konu için hazırladığımız “Üniversite Tercihlerinde Puan mı Sıralama mı Önemli? Doğru Tercih Nasıl Yapılır?” yazımıza göz atabilirsiniz.
Sayın Hamza POLAT, açıklamalarınızı faydalı buldum. İlgilerinize çok teşekkürler …
Öncelikle bazı bilgileriniz bazı sorulara cevab oldu. mesela ben Akdeniz üniversitesini istiyorum ilk sıraya yazsam ve 390 alsam ve başka yerler yazsam 390 dan düşük 380 gibi yerler Akdeniz üniversitesi gelirmi bide sadece 390 aldım sıralamama tek Akdeniz üniversitesini yazsam gelirmi ben dil öğrencisiyim cevaplarınızı beklerim
Puanlar her sene değişir
Sıralamalar da bir miktar değişir
2019 da oluşacak olan puan üzerinden yorum yapıyorum
390 ile son kişiyi almış olursa ve siz ilk sıraya yazarsanız ilk tercihinize girersiniz
Tabi kaç ile kapatacağını tam bilemeyince tercih listesini yukardan aşağıya doğru sıralamak ve alternatifler yazmak daha sağlıklı olur
Hocam 140 bindeyim. Hemşirelik istiyorum. Tercihleri yaptık fakat 116 binlik üniversite yerine yanlışlıkla aynı üniversitenin ilçedeki hemşirelik bölümünü yazdım ve 159 binde. Ondan önce 114bindeki hemşirelik var. Sizce 26 bin oynama olur mu ?
Hangi sene için?
merhaba hocam 730 bin deyim geçen sene 435 binle kapatan yalova üni çeko bölümü gelir mi? yığılma olduğu için ne olur ne olmaz anlayamıyorum. olmazsa diye işletme yazmalı mıyım? yardımınız için teşekkürler
Dil bölümünde 42bindeyim.m. kemal üniversitesi ya da dumlupınar üniversitesi İ.Ö. dil edebiyat istiyorum. Geçen sene 24bin ile kapatmışlar. Sizce gelme ihtimali nedir. İhtimal çok mu az mı?
Hocam ek puanlı başarı sırasıyla mı yerleşme olucak yukarda yazdığınıza göre ek puanlı ama söylentiler kafamı karıştıyor yardımcı olur musunuz lütfen?
Eğer ÖNLİSANS tercih etmişseniz ve kendi alanınız ise ek puana göre yerleşeceksiniz
Fakat orada yazan sıralamayı referans almayacaksınız
Ek puanınızın tekabül ettiği genel sıralamaya bakacaksınız
hocam 400 k dayım gitmek istediğim yer 281k mf ciyim sizce olma ihtimali nedir?
Eski sisteme göre takribi 320K ya denk gelir sıralamanız
Yazmanızda fayda var düşük de olsa ihtimal var 🙂
hocam iyi günler ben sağlık meslek lisesi hemşirelik mezunuyum yerleştirme sayısal puanıma ek puan vermiş ben hemşirelik yazmak istiyorum hangi sıralamaya bakıp tercih etmem lazım ikisi arasında çok fazla sıralama farkı var
Hermşirelik seçerken malesef ek puanı kullanamazsınız
2 yıllık bölümleri yazarken kullanabilirsiniz
Hocam merhaba ben sınava 3. kez girdim sıralamam geçen yıldan daha kötü geldi. Sözelde sıralamam 413.508 sizce bir sene daha sınava hazırlanmalı mıyım yoksa tyt den tercih mi yapmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdi bu biraz sizinle alakalı bir soru
Yani seneye daha iyi bir sonuç alırım diyorsanız elbete tekrar hazırlanın
Tercih yapmak için yapmayın
Fakat aklınıza yatan ataması güzel bölümler varsa tercih de yapabilirsiniz
Ben Eşit Agirlikta 330. Oldum. Hukuk istiyorum . Galatasaray gelmez diye düşünüyorum yine de yazacagim,ondan sonra devlet üniversitesi olarak ankara hukuk var o da 4binlerde. Arada hep vakıf üniversiteleri var. Sizce ne yapmaliyim hangi üniversiteler iyi avantajları burslari yurt durumlari nasil ? Bilgilendirirseniz çok sevinirim .
Hukuk öğrencilerinin toplandığı platformlar var
Sorunuza daha objektif bir şekilde cevap bulabilirsiniz orada
Puan yetmese bile ücretli üniversiteyi seçtiğimizde yerleşebilir miyiz?
Hayır 🙂
hocam merhaba bu sene tercih yaptık ama kayıt yaptırmadım o zmn obp düşer mi
Düşer
hocam her üniversite ek puan ile alıyormu
Önlisans tercihlerinde evet
İyi günler. Ben genetik mühendisliği bölümünü okumak istiyorum ama tercih kılavuzlarındatek başına yazmamakta. Moleküler biyoloji ve genetik yada genetik ve biyomühendislik gibi ifadeler var ne yapmalıyım teşekkürler.
hocam hemşirelik ve ebelik puan türü tamamen mf ye mi kaydı net bir bilgi bulamıyorum ?
Hemşirelik ve Ebelik MF ye geçti hem fakülte hem yüksekokullar ayt ile alacak 🙂
Aşağıdaki bölümler 2 yıllık ve TYT ile alıyor sağlık alanında
Ağız ve Diş Sağlığı
Ameliyathane Hizmetleri
Anestezi
Denizci Sağlığı
Diyaliz
Elektronörofizyoloji
Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
Evde Hasta Bakımı
Fizyoterapi
İlk ve Acil Yardım
İş Sağlığı ve Güvenliği
İş ve Uğraşı Terapisi
Laborant ve Veteriner Sağlık
Laboratuvar Teknolojisi
Odyometri
Patoloji Laboratuvar Teknikleri
Perfüzyon Teknikleri
Podoloji
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri
Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama
Yaşlı Bakımı
Hocam merhaba aylardır tek bir konuda kafam karışıyor lütfen yardımcı olun okul öncesi öğretmenliği artık ts1 oldu evet ama bunun icin yani ts için hangi derslere agırlık vermeliyim lütfen yardımcı olun
TYT dersleri +
Edebiyat
Tarih
Coğrafya
Felsefe
Sosyoloji
Mantık
Psikoloji
Din Kültürü
Hocam merhaba bildiğiniz Ygs ye hazırlık kitapları varmı bilgisine ,kendini ispatlamış bir yayınevi yardımcı olursanız sevinirim:))
merhaba. ben 12. sınıf öğrencisiyim. arap dili ve edebiyatı istiyorum fakat tm bölümündeyim. bulunduğum okulda dil bökümü olmadığı için bende mecburiyetten tm seçtim. aslında arap dili ve edebiyatı bölümünede yeni karar verdim diyebilirim. her neyse ben şuan da cidden ne yapacağımı bilmiyorum. dgs ye girmek zorundayım bu bölüme geçiş için. fakat böyle durumlarda lys ye girmeyenler oluyor ben girecek miyim girmeyecek miyim bilmiyorum. kafam karışık kimse de doğru bir cevap vermiyor. son ümüdüm sizsiniz. ne olur bana yardım edin. bana doğru yolu gösterin. saygılarla..
Soruyu anlayamadım daha açık sorar mısın 🙂
Hocam peki ya bu asker veya denizci olmak isteyen bi öğrenci nasıl bi yere gidecek
Hocam mf puan türünde ortalama 170 binlerdeyim mimarlık veterinerlik istiyordum tercih yaptım gelmedi ek tercih yapmayı düşünüyorum vakıf üniversitelerini yazmamıştım sizce 5-10bin tl ye vakıf üniversitelerinden mimarlık bölümüne ek tercihle gidebileceğim üniversite varmı ?
Boş kontenjan olursa gidebilirsin