YKS’ye son 1 ay kala öğrenciler ikiye ayrılır; bu dönemde ya her şey salınır ya da yumurta kapıya dayandığından dolayı daha fazla üstüne gidilir. Son bir ay için geç kalınacağı düşünülse de bu durumu fırsata çevirmek çokta zor değil. Tek yapılması gereken panik duygusunu hayatımızdan uzaklaştırıp daha fazla vakit kaybetmeden yola koyulmak. Bu yolda sana yardımcı olabilmek için bir kaç önerimiz var;
SON TEKRARLAR VE EKSİK KONULAR
Sınava 1 ay kala son tekrarlarınızı yapıp, eksik konularınızı tamamlayın. Eğer eksik konularınız, 1 ayda tamamlanmayacak kadar çoksa paniğe kapılmayın ve her sınavda mutlaka soru getiren konuları belirleyip onlar üzerinde yoğunlaşın.
DENEME SAYISINI ARTTIR
Sınava az kala yapılacak en etkili şey denemelerdir. Bildiklerini tekrar etmeni, bilmediklerini ise farketmeni sağlar. Bu yüzden “konu eksiğim var, denemeye vakit harcamak yerine konu çalışayım..” gibi düşüncelere kapılıp hataya düşmeyin. Konu çalışmalarıyla paralel mutlaka AYT ve TYT denemelerini çözün.
Her deneme ciddiye alınmalı ve denemedeki her soru sınavda çıkacakmış gibi çözülmelidir. Gerçek sınavda testleri hangi sıraya göre çözmeyi düşünüyorsan denemelerde de aynı şekilde hareket etmelisin. Denemelerden sonra yapamadığın soruların cevabını bulmayı da unutma!
ZAMAN ÇOK KIYMETLİ
Masanın başında ne kadar çok oturursanız o kadar çok ders çalışmış sayılmazsınız! Önemli olan verimli çalışabilmektir. Dikkatinizi dağıtan şeylerden uzaklaşıp, stres ve paniğe kapılmadan motivasyonunuzu yüksek tutup, hedefinize odaklanın. Artık geçen her saniye sizin için çok önemli. Bu yüzden vaktinizi başaramayacağınızı düşünerek harcamak yerine ders çalışmaya harcayın, başarı sizi bulacaktır 🙂
HİÇBİR ŞEY SENDEN ÖNEMLİ DEĞİL!
Çevrenizde negatif insanlar varsa mümkün olduğunca uzak durmaya ve onlarla olabildiğince daha az iletişim kurmaya özen gösterin. Hali hazırda motivasyonunuzun düşmemesi gereken bir dönemde sizi kötü etkileyecek her şeyden uzak durun.
DÜZENİNİ OLUŞTUR
Şu ana kadar her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardı. “Ben gececiyim” diyenler, sabah güneşin doğuşu ile çalışmaya başlayanlar… Ama sınav saatinin herkes için aynı olduğunu unutmamalısın. O nedenle artık günlük rutinine sabah erken bir saatte (saat 10’dan önce) başlamanı ve onun öncesinde gereken uykuyu da almanı tavsiye ediyoruz. Yani uyku düzeni önemi artık devreye giriyor.
SON SÖZ..
Son bir aylık süreç aslında FORMULA yarışlarına benzer. Başlangıçta her araç yüksek hızda ilerler, fakat tur sayıları arttıkça gerçek liderler belli olmaya başlar. Gerçek kazananlar yokuş ve virajları en iyi şekilde atlatanlar olur. İşte aynen bu şekilde, sınavlar içinde herkes bir istek ve gayretle başlar. Fakat sınavları kazananlar son bir ay da gerçek temposunu ortaya koyup, hayalini kuran, inanan, çalışan, isteyen ve geleceğine ışık tutmak isteyen insanlar olur.